x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlament - Motiunea PSD a fost respinsa

Parlament - Motiunea PSD a fost respinsa

de Carmen Vintila    |    Monica Iordache Apostol    |    23 Iun 2005   •   00:00
Parlament - Motiunea PSD a fost respinsa

Prima motiune de cenzura a acestei legislaturi a fost respinsa cu 186 de voturi pentru si 265 impotriva.

Aplauze, hahaieli, batai cu palmele in pupitre, huiduieli si, peste toate, fluieraturi. Intr-o astfel de atmosfera de stadion s-au terminat dezbaterile asupra motiunii de cenzura depusa de PSD in urma asumarii raspunderii Cabinetului Tariceanu pe legile proprietatii si ale justitiei si intitulata "Dictatura si incompetenta guvernului Tariceanu impotriva integrarii europene a Romaniei". Dupa mai bine de cinci ore de dezbateri relativ plictisitoare, timp in care alesii au luat cu asalt bufetul Parlamentului sau au stat pe holuri la suete, spiritele s-au incins pe final, cand premierul Calin Popescu Tariceanu a venit la microfon pentru a da ultima replica acuzelor opozitiei. "Cand il ascult pe Mircea Geoana, am impresia ca ascult bancuri la radio Erevan". Aceasta a fost doar ultima fraza dintr-un discurs care l-a vizat aproape exclusiv pe presedintele PSD. "Am asteptat cu sufletul la gura sa vad ce spune dl Geoana, iar el a infascat microfonul si a vorbit mult si nu a spus nimic. A vorbit despre orice numai despre continut nu", si-a inceput Tariceanu atacul. El a spus ca parlamentarii PSD au venit cu "argumente care demonstreaza ca nu cunosc realitatile", lucru care nu il mira in cazul lui Geoana, pentru ca acesta "a fost plecat mereu in strainatate". Tariceanu si-a facut varf de lance si din schimbarea formularelor de declarare a averilor. "Declaratiile de avere v-au pus intr-o situatie penibila. Nu ati avut cum sa va justificati averile", le-a spus el pesedistilor, starnind huiduielile acestora. De altfel, replica lui Tariceanu a fost marcata de lovituri in pupitre si batai din picioare in randurile parlamentarilor PSD. Fondul sonor era completat din cand in cand de sunetul ascutit al unui fluier de stadion.

HARMALAIE. "Sper ca replica premierului s-a transmis la Radio Erevan, pentru ca e mai bun ca radio Cotroceni", a venit raspunsul lui Geoana, care a insistat ca presedintele de sedinta Adrian Nastase sa ii dea dreptul sa contracareze acuzele lui Tariceanu. Cum in general dezbaterile asupra unei motiuni de cenzura se finalizeaza cu discursul premierului, dorinta liderului PSD Mircea Geoana l-a luat prin surprindere pe Tariceanu, care se si asezase la locul lui cu un zambet satisfacut pe fata. Cum Geoana s-a dus tinta la microfon si a inceput sa vorbeasca, premierul, sustinut de o suita de parlamentari ai Aliantei D.A., ii cereau imperios lui Adrian Nastase sa nu il lase sa vorbeasca. Cuvintele lui Geoana au fost repede acoperite de harmalaia din sala, in sprijinul acestuia venind la prezidiu un alai de parlamentari PSD. Cum situatia ameninta sa scape de sub control, intreaga sala dand semne ca vrea sa se mute la prezidiu, Nastase i-a potolit pe alesi citind articolul din regulament referitor la dreptul la replica si i-a dat cuvantul lui Geoana. "Regret ca dl Tariceanu se coboara la atacuri personale intr-o dezbatere importanta. Eu nu am facut referire la faptul ca nu si-a completat declaratia de avere pentru ca a uitat unde are banii si firmele si prefer sa ma plimb prin strainatate ca sa fac ceva pentru tara, decat sa ma plimb in week-end cu motocicleta Harley si cu masina decapotabila, in timp ce oamenii din Banat sufera de inundatii", a replicat Geoana, acompaniat de protestele zgomotoase ale parlamentarilor Puterii si de obsesivul fluierat.

AMENINTARI. Faptul ca Nastase l-a sustinut pe Geoana in pofida protestelor Puterii, i-a scos din minti pe parlamentarii Aliantei D.A. Deputatul PNL Eugen Nicolaescu a urcat extrem de nervos la microfon si a declarat ca "vor fi luate masuri ce vor fi comunicate la vremea respectiva". Masurile "misterioase" pe care Nicolaescu nu a vrut sa le dezvaluie au fost date in vileag de colegul sau de partid, senatorul Puiu Hasotti.

"Masura e clara: dumneavoastra trebuie sa fiti inlocuit de la conducerea Camerei Deputatilor. Ati incalcat regulamentul si nu ne considerati niste prostanaci!", a declarat Hasotti. "Pastrati amenintarile pentru partidul dumneavoastra. Sa nu ma amenintati ca ma lasa rece azi", l-a contracarat Nastase.

Cum nervii se calmasera dupa o astfel de defulare, toata disputa s-a terminat in cel mai pur spirit dambovitean: alesii au respins motiunea. Inainte de vot, reprezentantii Aliantei, UDMR, PC minoritatilor si independentilor au anuntat ca nu voteaza motiunea, in favoarea motiunii pronuntandu-se doar PSD si PRM. Cum motiunea a fost respinsa, pachetul de legi privind proprietatea si justitia sunt considerate adoptate, dar PSD a anuntat ca a sesizat Curtea Constitutionala.

Dupa vot, alesii s-au dus sa bea o cupa cu sampanie la Clubul Parlamentarilor in cinstea lui Adrian Nastase, care a implinit ieri 55 de ani.

SCHEELE ALATURI DE GUVERN
"Ar fi pacat daca Parlamentul ar respinge acest pachet de legi. Cred ca ar afecta perspectivele aderarii Romaniei si ar ridica semne de intrebare asupra suportului dat de Parlament procesului de integrare", a declarat ieri, seful delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele. In opinia sa, capitolul Justitie si Afaceri Interne este cel mai dificil si chiar daca Romania a luat masuri in aceasta directie mai sunt lucruri de facut. El considera ca noile legi promovate de Guvern reprezinta un "compromis rezonabil" si un pas important pentru indeplinirea criteriilor solicitate in acest domeniu.

"Am vazut ca dansul urmareste cu foarte mare atentie felul in care sunt respectate in Romania standardele. Banuiesc ca va face analize foarte solide impreuna cu experti de la Uniunea Europeana si pentru a vedea daca aceste legi corespund standardelor europene si daca independenta justitiei este mai bine garantata atunci cand ministrul Justitiei, care este membru al Guvernului, propune sefii Parchetului General", a spus in replica presedintele executiv al PSD Adrian Nastase.
×
Subiecte în articol: tariceanu politic psd nastase geoană