x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentari cu jumatate de norma

Parlamentari cu jumatate de norma

01 Mai 2004   •   00:00

18 parlamentari de la toate partidele au fost inlocuiti in timpul exercitarii mandatului dintr-un motiv sau altul. Conform Constitutiei Romaniei, „calitatea de deputat sau de senator inceteaza la data intrunirii legale a Camerelor nou alese sau in caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces". Locurile ramase vacante sunt preluate de urmatorii plasati pe listele de candidati.

DANA PICIU, OANA STANCU

Cei mai multi dintre parlamentari si-au dat demisia ca urmare a intrarii in stare de incompatibilitate, dupa aplicarea Legii anticoruptie, altii au renuntat chiar inainte de a-si lua functia in primire pentru ca au fost numiti consilieri prezidentiali sau au preferat sa se ocupe de partidele lor, iar altii au decedat. La Camera Deputatilor au fost 11 astfel de cazuri, iar de la Senat 7.

DEPUTATI. Deputatul PSD de Bucuresti Constantin Teculescu a fost inlocuit pe 9 iunie 2003 de Dorin Daianu. Teculescu si-a dat demisia din Parlament pentru ca a fost numit in functia de presedinte al CEC. Dorin Daianu, cel care l-a inlocuit pe Teculescu, nu a avut nici un fel de activitate in Camera. CV-ul lui Daianu este extrem de sumar. Tot ce se poate afla de pe site-ul Camerei este ca a absolvit Institutul Politehnic Bucuresti. Nu are case, nu are masina, nu are bani. Un alt deputat PSD, Aurel Constantin Ilie, si-a dat demisia de la Camera pe 11 martie 2002, dupa ce a fost numit ambasador al tarii noastre la Moscova. Fost deputat de Maramures, Ilie este acum consilier prezidential. Nici el nu se poate lauda cu activitate bogata pe parcursul mandatului de deputat. In locul lui a venit la Parlament Radu Vasile Rosca. Acesta face parte din comisia de invatamant si in afara de momentul cand a depus juramantul nu a mai luat decat o singura data cuvantul in plen.

AMBASADORI. Sapte senatori nu au avut nici ei un mandat plin de patru ani. Radu Timofte de exemplu a plecat in functia de director SRI la scurta vreme dupa ce a depus juramantul de senator PSD. Doar o luna de palamentar a avut si actualul ambasador in Franta, Oliviu Gherman. Succesorul sau, Constantin Alexa, a fost numit la randul sau la conducerea misiunii noastre diplomatice in Uzbekistan, locul sau in Senat fiind ocupat de Florin Rotaru. Cat a fost in Sala Omnia insa, Alexa nu a avut nici o initiativa legislativa, doar vreo cinci luari de cuvant in plen. Cel mai nou caz este al senatorului PSD Ion Predescu, un personaj nelipsit din paginile ziarelor si poate cel mai activ membru al Senatului. Nici el nu-si va duce mandatul la bun sfarsit, fiind numit judecator la Curtea Constitutionala, pe un mandat de noua ani. Fostul ministru al justitiei Rodica Stanoiu nu prea a avut de ales. Dupa ce a fost eliminata din echipa guvernamentala, Stanoiu a acceptat postul de consilier prezedential in locul lui Ioan Talpes si a trebuit sa renunte la Senat.

Senatorul liberal Dan Constantinescu a fost unul dintre parlamentarii activi, dar a parasit Senatul pentru un post mai bun: cel de presedinte al Libra Bank.

PRM. Partidul Romania Mare a reusit sa-si pastreze parlamentarii cu exceptia celor care au plecat la alte partide. Singurul inlocuit a fost Zeno Andrei, deputat de Caras-Severin, care a decedat pe 23 decembrie 2001. A fost inlocuit de Marius Iriza pe 5 februarie 2002. Iriza are 36 de ani, este jurist, a avut doua declaratii politice in plen si a participat la initierea a doua proiecte legislative, unul privind sprijinul acordat tinerilor care vor sa-si intemeieze o familie si unul pentru suspendarea adoptiilor internationale. Are un apartament, nu are terenuri, masina, sau conturi. Este asociat unic la o societate comerciala si preda la o facultate particulara.

PD. Deputatul democrat de Teleorman Adriean Videanu a fost inlocuit si el la 27 mai 2003 de Alexandru Mocanu. Videanu si-a dat demisia din Parlament deoarcere era incompatibil, el preferand afacerile deputatiei. Alexandru Mocanu, cel care l-a inlocuit pe vicepresedintele democrat in Parlament, a avut sase luari de cuvant in plen si trei initiative legislative.

PNL. Cea mai importanta inlocuire din grupul parlamentar liberal a fost aceea a ex-presedintelui Valeriu Stoica. Pe 29 septembrie 2002, Stoica si-a dat demisia din functia de la Parlament pentru incompatibilitate. Ca deputat a fost destul de prolific. Stoica a fost inlocuit de Constantin Gheorghe Avramescu. Acesta din urma a avut 12 luari de cuvant in plen si o initiativa legislativa privind administratia publica locala. Are un apartament si o masina scumpa, nu are cont in banca si nici afaceri. Un alt parlamentar liberal care a dat deputatia pe afaceri a fost prahoveanul Dinu Patriciu. Dupa ce si-a dat demisia din Parlament Patriciu a fost inlocuit pe 24 iunie 2003 de Adrian Emanuil Semcu. Inlocuitorul lui Patriciu, Emanuil Semcu, absolvent al Facultatii de inbunatatiri funciare Bucuresti, a avut doua luari de cuvant si doua initiative legislative. Pe 20 februarie 2001, deputatul de Sibiu Horia Mircea Rusu a fost inlocuit de Cornel Stirbet. Horia Rusu a decedat pe 29 ianuarie 2001. Cel care i-a luat locul, Cornel Stirbet, a avut o activitate parlamentara destul de plina: 34 de luari de cuvant in plen, 19 initiative legislative. Corneliu Stirbet a absolvit trei facultati, este jurist, este proprietar de padure, are trei conturi care depasesc cu putin suma de 10.000 de euro.

Trei deputati au demisionat imediat dupa ce au fost alesi

Presedintele PNL Theodor Stolojan (foto), consilierii prezidentiali Corina Cretu si Octavian Stireanu au renuntat la functiile de deputati imediat dupa ce au fost alesi. Ei nu au fost nici o zi parlamentari, desi poporul i-a vrut acolo. Corina Cretu si Octavian Stireanu au fost nevoiti sa-si dea demisia pentru a pleca sa lucreze la Cotroceni alaturi de presedintele Iliescu. Theodor Stolojan a renuntat la demnitate dupa 18 zile de la inceperea legislaturii din decembrie 2000 pentru ca nu s-a regasit in activitatea de deputat, preferand sa se ocupe in exclusivitate de partid. El a fost inlocuit de Napoleon Pop. Urmasul lui Stolojan i-a purtat functia cu cinste, el avand o activitate bogata in Camera. 59 de luari de cuvand in plen, 19 initiative legislative. Pe 18 decembrie 2000, in acelasi timp cu Stolojan, si-a dat demisia si deputatul UDMR de Bihor Laszlo Fazakas, fiind inlocuit de Zoltan Kovacs, care are o activitate medie in Parlament. Are terenuri agricole si intravilane, doua case, tractoare, combine si remorci, n-are afaceri si nici cont in banca.

Parlamentar pentru trei luni

In cazul in care vor castiga la alegerile locale din acest an, parlamentarii care candideaza pentru functiile de primar sau consilier local trebuie sa-si dea si ei demisia din Camera sau Senat. Printre acestia se numara parlamentarii PSD Nicolae Sin (Primaria Giurgiu) si Fevronia Stoica (consiliul judetean Vrancea), Bogdan Niculescu-Duvaz (Primaria Capitalei), deputatul PUR Petre Naidin (Primaria Calarasi), deputatii PD Liviu Negoita (Primaria Sectorului 3 Bucuresti), Anca Boagiu (Primaria Sectorului 2), Emil Boc (Primaria Clujului), parlamentarii PRM Nicu Vasilescu (Primaria Sectorului 4), Daniela Buruiana (Primaria Sectorului 1), Nicolae Iorga (Primaria Brasov), Dan Rahau (Primaria Constantei), Ion Honcescu (Primaria Suceava), Mitica Dragomir (Primaria Capitalei), deputatul UDMR Szilagyi Zsolt (Primaria Oradea), parlamentarii PNL Viorel Coifan (Primaria Timisoara), Cornel Popa (Consiliul Judetean Bihor), Gheorghe Flutur (Consiliul Judetean Suceava), Ion Sarbulescu (Primaria Drobera Turnu Severin), Victor Dorbre (Primaria Galati). Cei 19 care ii vor inlocui pe actualii parlamentari se vor bucura de demnitate pentru trei luni, pana in noiembrie, cand se vor desfasura noi alegeri.
×
Subiecte în articol: politic parlament demisia plen inlocuit