x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii au descoperit un tertip prin care speră să amâne sau să scape de pedepsele aspre ale instanţelor

Parlamentarii au descoperit un tertip prin care speră să amâne sau să scape de pedepsele aspre ale instanţelor

de Diana Lazăr    |    05 Apr 2015   •   20:59
Parlamentarii au descoperit un tertip prin care speră să amâne sau să scape de pedepsele aspre ale instanţelor

Parlamentarii au descoperit un tertip prin care speră să amâne sau să scape de pedepsele aspre ale instanţelor: demisia. Trei deputaţi, toţi cu probleme penale, au renunţat recent de bunăvoie la postul în care au fost aleşi în 2012. Alţi 21 au plecat din Parlament în actuala legislatură invocând diverse motive.

La fiecare şase săptămâni din ultimii trei ani, un deputat sau unsenator a renunţat la fotoliul confortabil din Parlament. În total, 24 dintre cei aleşi în 2012 audemisionat înainte de finalul mandatului. Dacă ţinem cont numai de banii investiţi în campaniaelectorală pentru obţinerea postului, decizia de a demisiona pare greu de înţeles. Cel puţin înanumite cazuri.

Trei într-o singură zi

Marko Attila, Dănuţ Culeţu şi Ion Diniţă au demisionat în aceeaşizi din Camera Deputaţilor. Fugit în Ungaria de câteva luni, deputatul UDMR a trimis demisia prin emailchiar în ziua în care plenul urma să voteze pentru cererea procurorilor de încuviinţare areţinerii şi arestării preventive. Oficial, motivaţia sa, transmisă prin preşedintele Uniunii, KelemenHunor, a fost că nu doreşte să împiedice justiţia. “Un act de onoare şi curaj”. Aşa au catalogat colegii săi deciziade a demisiona. În realitate, Marko Attila a câştigat câteva zile bune de amânare a unei eventualearestări. În lipsa actului original, Camera Deputaţilor nu a putut vacanta locul de deputat. Înacelaşi timp însă,cererea DNA a rămas fără obiect, aşa că nu a mai fost supusă lavot. La rândul lor, Ion Diniţă şi Dănuţ Culeţu, ambii trimişi înjudecată pentru fapte de corupţie, au plecat din Parlament motivând că nu vor să fie ţinte pentruadversarii politici. De fapt, printr-o demisie, cei doi au evitat ca ultima fază a proceselor lor să se judecela Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În discuţiile informale, politicienii nu-şi ascund teama deCurtea Supremă, recunoscută pentru sentinţele aspre pe care le dă.

Demisia preventivă

Tot în această sesiune parlamentară a demisionat din Camera Deputaților și Oana Mizil, iubita lui Marian Vanghelie. Mizil a explicat că părăsește Legislativul pentru a nupune piedici procurorilor în cazul în care aceștia ar fi cerut arestarea ei preventivă. De fapt, și în cazul Mizil, se poate presupune că dincolo de onoarea proclamată public se ascunde teama ca dosarul său să nu ajungă la ÎCCJ.

Cea mai surprinzătoare demisie a fost însă cea a vicepreședintelui Camerei Deputaților, Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA ceruse arestarea în plină campanie electorală pentru prezidențialele din 2014. Ca să nu mai ajungă la votul colegilor, fostul sforar al PSD aales varianta demisiei.

Un alt social-democrat care a părăsit recent postul de deputat este Miron Mitrea care se aștepta ca sentința instanței în dosarul său penal să fie închisoare cu executare.

Au plecat pentru bani

O bună parte dintre demisionarii din Parlament au fost numiți politic în posturi mai bine plătite sau mai stabile. Este cazul lui Dan Radu Rușanu care a avut cel mai scurt mandat de deputat de aproape patru luni. A renunțat la el când s-a ivitposibilitatea să ia un salariu de zece ori mai mare decât în Parlament. Şi-a dat demisia ca să devină şefal Autorităţii pentru Supravegherea Financiară, cu un venit de ce cel puţin 62.000 de lei pe lună. În total, 14 deputaţi au demisionat, printre ei, Eduard Hellvig, actualul şef al SRI care a ales să candideze pentru un post de europarlamentar unde salariul era de peste 7 ori mai mare decât cel de la Bucuresti. Și funcțiile de judecător la Curtea Constituțională sau cea de Avocat alPoporului sunt mai bine plătite și de ce nu, chiar mai prestigioase decât cea de parlamentar. Așa că atunci când li s-a oferit șansa, senatorii Toni Greblă, respectiv Victor Ciorbea, au optat pentru ele, demisionând în schimb din Legislativ.

Numarul senatorilor care nu și-au terminat mandatul este de zece. Însă, cu toate demisiile și arestările, actualul Parlament este în continuare cel mai numeros din ultimii 25 de ani.

×