x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii le pun miniştrilor întrebări trăsnite

Parlamentarii le pun miniştrilor întrebări trăsnite

de Andreea Dumitrache    |    24 Aug 2015   •   16:32
Parlamentarii le pun miniştrilor întrebări trăsnite

Senatorii și deputații au fost votați și trimiși de către români în Parlament ca să le facă lor, alegătorilor, viața mai bună. Iar pentru asta pot să inițieze legi, să facă declarații politice, să depună moțiuni și interpelări prin care să-i ia la întrebări pe miniștri, așa încât să rezolve problemele oamenilor.

Aleşii au trimis în scris sesiunea trecută sute de întrebări pentru membrii Guvernului şi conducerile instituţiilor publice. Pe lângă cele serioase, care vizează problemele reale, cele mai multe dintre interpelările parlamentarilor se referă mai degrabă la preocupările personale ale politicienilor, iar uneori, întrebările sunt de-a dreptul stupide.

"Jandarmii ştiu să bată populaţia, dar să pună mâna pe peria de sârmă şi pistol de vopsit, nu ştiu?" - Marius Bota, senator PSD

De exemplu, un deputat şi-ar dori ca militarii şi poliţiştii să nu mai folosească gloanţe care ricoşează, iar altul ar vrea curse charter Iaşi-Constanţa doar pe perioada verii. Senatorul PSD, Marius Bota, a depus, în total, unsprezece interpelări, însă în acest an a avut doar o singură curiozitate.

L-a întrebat pe ministrul de Interne, Gabriel Oprea, de ce circulă jandarmii cu maşinile ruginite, în loc să şi le curețe singuri. „Jandarmii ştiu să bată populaţia, dar să pună mâna pe peria de sârmă şi pistol de vopsit, nu ştiu?”, a vrut să ştie senatorul PSD.

În răspuns, vicepremierul Gabriel Oprea a precizat că parcul auto al Jandar-meriei a fost suplimentat cu 213 automobile noi şi demersul pentru dotare va continua.

Problema muniţiei

Tot pe zona de apărare, deputatul Cristinel Marian a vrut să ştie dacă instituţiile din domeniu consideră oportună schimbarea muniţiei din dotare. Mai exact, el ar vrea ca militarii, poliţiştii, jandarmii, ofiţerii SPP şi SRI să folosească muniţie cu stopare imediată, expansiune amplă şi controlată cu puţine schije, astfel ca glonţul să nu mai ricoşeze sau să treacă prin corpul ţintei.

Un alt parlamentar, Ioan Sorin Roman, îi cere ministrului Muncii, Rovana Plumb, să crească salariile şoferilor demnitarilor. El sugerează că aceştia nu au suficienţi bani pentru haine corespunzătoare acţiunilor oficiale în care-i însoţesc pe parlamentari. Ceea ce ar însemna că-i fac de râs pe ei, pe senatori şi deputați. În replică, Plumb i-a scris deputa-tului că legea salarizării bugetare este în lucru.

„Moldavian Airways”

O altă cerinţă a aleşilor vizează introducerea unei curse charter de vară pe ruta Iaşi-Constanţa. Deputatul Camelia Bogdănici argumentează că pentru ieşeni drumul până la mare este mult prea lung şi ar avea nevoie de avion. Ministrul Transporturilor de atunci, Ioan Rus, i-a răspuns că „Ministerul Transporturilor nu se implică în politica comer-cială a companei Tarom”.

Un alt deputat se plânge că în unele zone cetăţenii sunt înţepaţi de albine şi cer ministrului Agriculturii măsuri pentru apicultorii care-şi ţin stupii în zone locuite, de parcă „monştrii” cu ac şi aripi ar băga toată populaţia în şoc anafilactic.

Tudor Ciuhodaru este cel mai „băgăreţ” dintre parlamentari adresând nu mai puţin de 183 de întrebări şi interpelări, majoritatea lor vizând Ministerul Sănătăţii, Ciuhodaru fiind medic de meserie. Deseori, întrebările sale sunt foarte înșelătoare, legate de tratamentul unor boli sau de produse farmaceutice obscure. „Cât timp va mai lipsi de pe piaţă Fluimucil fiole?”, se întreba Ciuhodaru la un moment dat.

Când membrii Guvernului se iau la rost

Cele mai multe interpelări sunt însă pentru ministrul Justiţiei. Spre exemplu, Mircea Dolha de la PNL îi cere lui Cazanciuc să nu se mai facă telejustiţie, în timp ce senatorul Valer Marian îl întreabă care mai e stadiul dosarului lui Sorin Blejnar. Ironia e că şi Liviu Dragnea a adresat o întrebare unui ministru în perioada în care el însuşi era membru în Guvern.

Dragnea l-a întrebat pe şeful Educaţiei la acea vreme, Remus Pricopie, ce măsuri ia pentru şcolile care nu au bani să cumpere consumabile la clasă. Pricopie i-a răspuns că nu sunt suficienţi bani la buget. Cei doi, însă, n-au putut dezbate problema în cadrul unei ședinţe de Guvern, de exemplu, ci au preferat instrumentul interpelării parlamentare.


×