La scurt timp dupa incheierea sedintei comune a Parlamentului, in care anuntau disponibilitatea parlamentarilor USL de a renunta la mandat, liderii USL au facut un prim pas in acest sens. Luni seara, dupa o sedinta informala, liderul PNL, Crin Antonescu, a anuntat ca parlamentarii liberali doresc, dupa ce puterea a refuzat declansarea de anticipate, ca deputatii si senatorii USL sa demisioneze din functii.
'Din ce am discutat, deocamdata, in aceasta seara se poate degaja, si sunt mandatat sa comunic acest lucru, un consens in legatura nu numai cu disponibilitatea, dar cu dorinta parlamentarilor liberali de a ne retrage din acest Parlament si a nu reveni decat atunci cand vom reveni prin votul romanilor chemati la urne', a spus Antonescu. El a precizat ca nu a fost luata inca o decizie. 'Vom discuta cu partenerii nostri din PSD, din PC, si vom incerca a gasim o solutie comuna. Noi ne-am dori sa fie aceasta', afirmat Antonescu.
'Parlament ilegal, ilegitim'
Liderul PNL a spus ca luni seara i s-au prezentat mai multe demisii sau mai multe intentii ale parlamentarilor liberali in acest sens. Un prim exemplu este deputatul PNL, Ludovic Orban. Crin Antonescu a spus ca Orban si-a scris demisia din Parlament si i-a incredintat-o in calitate de presedinte al partidului, mandatandu-l sa o anunte public. 'A scris o demisie din Parlament, pe care nu a produs-o, deci nu a demisionat ca atare, ci mi-a incredintat-o in calitate de presedinte al partidului, mandatandu-ma sa o folosesc, sa o produc, sa o anunt public atunci cand va fi cazul. Cand vom lua o decizie oficiala, toata opozitia, o voi face', mai a afirmat Antonescu, spunand ca si alti liberali au urmat exemplul lui Orban, printre care si Mircea Diaconu.
Liderul PNL a admis ca exista pareri pro si contra acestei propuneri. 'La urma, noi am decis, cel putin in acest moment, ca dorim sa facem asa cum am spus, si asta va fi o decizie consensuala si urmata de toata lumea, in ce ne priveste', a spus Crin Antonescu. Liderul PNL a sustinut ca Parlamentul actual este ilegal, dar este de multa vreme profund ilegitim, iar decizia demisiei priveste separarea definitiva a apelor in politica romaneasca in fata opiniei publice romanesti. 'Nu suntem toti la fel, nu suntem noi, aici, impreuna cu Emil Boc, cu Traian Basescu, cu Elena Udrea si cu toti ceilalti acoliti ai lor, si romanii in alta parte, in strada, in frig, in protest', a mai spus Crin Antonescu. El a anuntat ca vor avea loc discutii in perioada urmatoare cu reprezentantii societatii civile care sunt implicati in gasirea de solutii si se va incerca sa se consulte opinia publica.
Anterior sedintei informale, Crin Antonescu a tinut sa dezminta ca parlamentarii opozitiei au de gand sa faca greva parlamentara. 'Nu avem de gand nici sa facem greva parlamentara. Avem de decis daca, unilateral, parlamentarii opozitiei se retrag din Parlament, demisioneaza sau daca putem sa continuam sub aceasta situatie', a explicat liderul PNL.