x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii PSD şi ALDE, convocaţi duminică pentru semnarea, depunerea şi citirea moţiunii de cenzură

Parlamentarii PSD şi ALDE, convocaţi duminică pentru semnarea, depunerea şi citirea moţiunii de cenzură

18 Iun 2017   •   10:05
Parlamentarii PSD şi ALDE, convocaţi duminică pentru semnarea, depunerea şi citirea moţiunii de cenzură
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Parlamentarii PSD şi ALDE sunt convocaţi duminică după-amiază pentru semnarea, depunerea şi citirea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. 

Pentru depunerea moţiunii este nevoie de 116 semnături, întrucât, conform Constituţiei, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de o pătrime din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. 

În Parlamentul României sunt 464 de parlamentari, iar pentru a trece o moţiune de cenzură este nevoie ca aceasta să întrunească 233 de voturi pentru. 

Potrivit site-urilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, în ambele Camere PSD are 221 de parlamentari, iar ALDE 26 de parlamentari, în total 247 de aleşi care fac parte din coaliţia de guvernare. 

În ceea ce priveşte partidele din afara arcului guvernamental, PNL numără 98 de parlamentari, USR - 43, UDMR - 30, PMP - 26, minorităţile -17, iar 3 parlamentari sunt neafiliaţi. 

Referitor la calendarul zilei de duminică, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anunţat şedinţe ale grupurilor parlamentare social-democrate şi ALDE, de la 16,00, şedinţa Birourilor permanente reunite, iar de la 16,30, şedinţa de plen reunit în care va fi citită moţiunea de cenzură. 

Liderul PMP, Traian Băsescu, a susţinut, sâmbătă, că ''sub cupola Parlamentului a fost transferată lupta pentru putere şi influenţă a clanurilor din PSD'', adăugând că, la o astfel de dispută internă, niciun alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală. 

''La o astfel de dispută internă, niciun alt partid parlamentar nu ar trebui să se afle în sală. Doar aşa PSD ar putea înţelege în ce situaţie ridicolă s-a pus singur'', a scris Băsescu, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că liberalii nu vor participa duminică la şedinţa Birourilor permanente reunite şi nici la şedinţa Parlamentului în care va fi citită moţiunea de cenzură iniţiată de PSD. 

"Duminica este zi de odihnă de la Dumnezeu. (...) Nu vom participa. Noi avem în cursul zilei de mâine etapa a doua a alegerii conducerii naţionale, alegerea Biroului Politic. După alegerea Biroului Politic, voi convoca Biroul Politic luni pentru a hotărî care este poziţia oficială a PNL faţă de grava criză în care se află România datorită majorităţii parlamentare", a declarat Orban, după Congresul PNL. 

De asemenea, parlamentarii UDMR nu vor participa la şedinţa Parlamentului în care va fi citită moţiunea, a anunţat liderul Uniunii, Kelemen Hunor. 

''Noi vom lua o decizie legată de moţiunea de cenzură nu azi, nu mâine, nu poimâine. Vom lua o decizie probabil miercuri, înainte de vot, la şedinţa comună a grupurilor reunite. (...) Colegii noştri nu vor fi mâine la Bucureşti, dacă va fi convocat Parlamentul, fiindcă nu se poate ajunge în Bucureşti. Şi fără noi se poate citi, se poate semna, se poate înainta o moţiune de cenzură'', a declarat Kelemen, la Cluj. 

PACT a făcut un apel la partidele din opoziţie - PNL, USR, PMP - şi la reprezentanţii UDMR şi ai minorităţilor naţionale să boicoteze ''ruşinoasa moţiune de cenzură a PSD împotriva propriului Guvern'', fie prin abţinere, fie prin neprezentare. 

Conform art.113, alin. 3 din Constituţie, moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. AGERPRES

×