x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentarii vor fi privilegiaţii anului şi în 2016

Parlamentarii vor fi privilegiaţii anului şi în 2016

de Andreea Dumitrache    |    25 Ian 2016   •   15:50
Parlamentarii vor fi privilegiaţii anului şi în 2016

În timp ce bugetarii de rând de-abia au primit cele 10 procente în plus la salariu, iar pensionarii s-au ales cu marea indexare de 5 la sută, care în cele mai multe cazuri înseamnă o mărire de câteva zeci de lei, senatorii și deputații și-au luat partea leului. Şi-au asigurat o bătrâneţe liniștită cu pensiile speciale, iar cheltuielile statului cu fiecare parlamentar au crescut.

În cursul anului trecut, parlamentarii şi-au votat pensii speciale, li s-au majorat nu doar indemnizațiile cu 10 la sută, dar şi sumele forfetare, iar ca bonus, au primit mai mulți bani pentru cazare şi transport. Toate acestea le par însă insuficiente aleşilor naţiei. Potrivit unor surse din conducerea Camerei Deputaților, în prima săptămână din februarie, imediat după începerea noii sesiuni ordinare, senatorii şi deputații vor să-şi tripleze indemnizațiile la 12.000 de lei pe lună. Deputații vor să dezbată proiectul de lege privind ordonanța care a majorat salariile pentru primii 48 de demnitari din stat, printre care preşedintele României şi consilierii lui, premierul şi miniştrii, şefii serviciilor secrete, dar şi toți parlamentarii din Birourile Permanente. Cum ordonanța a fost respinsă la Senat, potrivit unor surse din PSD, aleşii vor să propună fie majorarea indemnizațiilor pentru toți parlamentarii, fie să respingă ordonanța, aşa încât nici privilegiații să nu mai aibă salariile care ajung până la 15.000 de lei în mână. Practic, parlamentarii „de rând” iau în calcul o răzmeriţă împotriva celor care îi conduc şi care beneficiază de salarii apreciabil mai mari. „Nu este deloc un şantaj. Este foarte simplu, noi vrem legea salarizării unitare, care să instituie un echilibru între prinicipalele funcții şi clase de bugetari, inclusiv un echilibru pentru parlamentari, pentru că nu este normal ca cei din biroul permanent să aibă 14.000 de lei, iar restul, senatori şi deputați, să rămână cu 5.000 de lei. Există o lege a salarizării făcută de PSD, dacă vor alta, care să intre în vigoare în 2017, atunci o să respingem şi noi ordonanța cu salariile lor, şi să se discute toate în 2017,” a declarat, pentru „Jurnalul Național”, un deputat PSD sub protecția anonimatului.

Val de majorări
Înainte să plece în vacanța de iarnă de o lună şi jumătate, aleşii s-au asigurat că şi-au dat bani în plus peste tot pe unde au putut. Legea privind pensiile speciale a fost publicată în Monitorul Oficial, aşa că de la 1 februarie, foştii parlamentari vor veni grămadă să-şi depună cererile.
Deşi, inițial, parlamentarii au declarat că lor nu li se aplică majorarea de 10 procente pe care au primit-o toți bugetarii, mai apoi s-au trezit cu mai mulți bani în conturi pentru că majorarea de leafă a celor din sectorul bugetar nu prevedea interdicţia expresă a creşterii salariilor şi la demnitari.
Indemnizația unui parlamentar obişnuit, fără funcții, a ajuns la 7.700 de lei brut. Dar asta nu e tot, le-a crescut şi suma forfetară, la 12.000 de lei lunar. Acea sumă pe care o primesc pentru cheltuielile cu birourile din colegiile lor. Dar, din aceşti bani, senatorii şi deputații sunt obligați să deconteze prin chitanțe doar 25 la sută. Restul pot să îi cheltuie după cum îi taie capul, indiferent dacă o fac în interesul serviciului sau pentru interesul propriu. Pe lângă toate acestea, aleşii au primit majorări pentru cazare şi transport. 4.600 de lei, lunar, pentru fiecare parlamentar, ca să-şi asigure cazarea, şi 1.400 de lei, tot lunar, pentru transport. Asta pe lângă biletele de avion sau tren pe care le au asigurate.

Marea restaurație
Întregul sistem al pensiilor speciale, cu excepţia categoriei magistraţilor, a fost suprimat în 2011, ca o minimă dovadă de solidaritate cu populaţie grav afectate de criza economică. Deşi unele categorii de salariaţi, din sectorul privat sau de stat, încă nu şi-au revenit din şocul crizei, toate pensiile speciale eliminate anterior au fost reintroduse în 2015.
 

×