Senatul a adoptat iniţiativa legislativă a deputatului PSD Cătălin Rădulescu care prevede ca faptele săvârşite de persoane aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice generează starea de incompatibilitate şi conflictul de interese să fie prescrise după trei ani de la data săvârşirii. Proiectul a fost adoptat cu 72 de voturi pentru şi 13 împotrivă. Senatorul USR Florin Presadă a amintit în cadrul dezbaterilor că CCR s-a pronunţat deja pe un articol similar, declarându-l neconstituţional.
Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul Cătălin Rădulescu, a explicat că iniţiativa este în interesul primarilor, care trebuie să fie sancţionaţi doar administrativ pentru conflictul de interese, fără să-şi piardă mandatul. „Se referă la o modificare la prescripţia privind codul civil, la prescripţia la trei ani a faptelor. Este ceva logic şi normal. A doua chestiune este ca, conflictul de interese să nu mai fie incriminat prin pierderea mandatului, ci să fie numai sancţionat administrativ, adică cum au şi parlamentarii. Am gândit că este o logică normală ca să nu facem diferenţă între parlamentari şi primari şi atâta timp cât s-a legiferat în sensul ăsta pentru parlamentari, şi pentru primari conflictul de interese este numai sancţionat administrativ, amendă şi aşa mai departe toate criteriile pe care le ştiţi deja”, a declarat deputatul Cătălin Rădulescu, înaintea adoptării proiectului de către Senat. În cadrul dezbaterilor generale, senatorul Florina Presadă a anunţat că USR se opune acestei iniţiative legislative şi i-a îndemnat şi pe ceilalţi colegi senatori să procedeze la fel. „Dacă acest proiect de lege trece astăzi de Senat, şi el va fi declarat neconstituţional. Vă îndemn aşadar să chibzuiţi foarte bine la votul pe care îl veţi da astăzi. Este inadmisibil ca faptele săvârşite în situaţie de conflict de interese sau incompatibilitate să rămână nepedepsite şi să se prescrie în termen de trei ani”, a declarat Presadă. Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a spus că proiectul de lege va disciplina ANI. „Avem un termen general de prescripţie de trei ani şi este treaba ANI să verifice în timp real pe cei care au săvârşit asemenea fapte şi să dispună măsurile necesare. Trei ani sunt suficienţi”, a precizat Ţuţuianu.
Rând pe rând, primesc clemenţă
În fapt, proiectul „deputatului Mitralieră” adoptat de Senat este o extindere a unei propuneri mai vechi. Astfel, conform unui amendament la Legea ANI adoptat la sfârşitul anului trecut, cu votul majorităţii PSD-ALDE-UDMR, interdicţiile aplicate parlamentarilor descoperiţi de către Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007-2013, încetează de drept. Parlamentarii liberali au contestat legea la Curtea Constituţională, însă judecătorii CCR au decis că textul de lege respectă legea fundamentală.