x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Parlamentul taxeaza Guvernul pe DIICOT - Ordonanta este ca si suspendata

Parlamentul taxeaza Guvernul pe DIICOT - Ordonanta este ca si suspendata

de Carmen Vintila    |    Violeta Fotache    |    14 Feb 2007   •   00:00
Parlamentul taxeaza Guvernul pe DIICOT - Ordonanta este ca si suspendata

Controversata ordonanta de guvern prin care ministrul Justitiei, Monica Macovei, a modificat competentele DIICOT este pe cale de a fi suspendata prin votul Parlamentului.

Propunerea legislativa a deputatului PRM Lucian Bolcas, care prevede suspendarea aplicarii Ordonantei DIICOT, a fost adoptata ieri de plenul Camerei Deputatilor, cu 205 voturi "pentru" si 56 "impotriva". Actul normativ, ce urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului, prevede suspendarea aplicarii ordonantei pana cand Parlamentul ia o decizie privind adoptarea sau respingerea ei. Deputatii opozitiei au apreciat ca prin adoptarea proiectului au indreptat "un abuz" al ministrului Justitiei, Monica Macovei. Reprezentantii PD, singurii care au votat impotriva, au anuntat insa ca vor ataca la Curtea Constitutionala actul normativ. Potrivit deputatului PD Ioan Oltean, suspendarea aplicarii ordonantei este neconstitutionala, intrucat Parlamentul nu poate sa suspende o ordonanta, ci doar sa o aprobe sau sa o respinga.

DOSARELE RAMAN PE LOC. Propunerea legislativa votata ieri de deputati stipuleaza ca aplicarea Ordonantei DIICOT se suspenda de la data intrarii in vigoare a propunerii pana la data intrarii in vigoare a legii de aprobare sau de respingere a ordonantei. Potrivit propunerii, actele intocmite de la data intrarii in vigoare a ordonantei si pana la data intrarii in vigoare a propunerii de suspendare isi mentin valabilitatea numai in masura in care nu contravin legii, asa cum era aceasta inainte de aparitia Ordonantei DIICOT. Dosarele penale care au fost deja declinate sau vor fi trimise catre alte parchete, dupa aparitia Ordonantei si pana la data intrarii in vigoare a propunerii de suspendare nu se vor mai reintoarce la DIICOT.

DEZBATERI CU EFECT SCONTAT
Ordonanta DIICOT (131/2006) a fost adoptata de Guvern in ultima sedinta de anul trecut. Actul normativ a fost criticat de presa si de organizatiile civile, care sustin ca prevederile ordonantei ar incalca drepturile civile si ar permite comiterea unor abuzuri din partea anchetatorilor. Scandalizarea societatii civile in fata posibilitatii sporite de incalcare a drepturilor omului a dus la punerea ordonantei in dezbatere publica, in doua randuri: una organizata la initiativa ministrului Justitiei, Monica Macovei, cealalta la initiativa premierului, Calin Popescu Tariceanu. Principalele ingrijorari au fost exprimate fata de prevederile ordonantei prin care se da anchetatorilor dreptul de a intercepta convorbiri telefonice, corespondente electronice si se elimina confidentialitatea secretului bancar. La a doua dezbatere, Monica Macovei a anuntat ca a stabilit deja sa modifice Legea 161/2003 si nu controversata Ordonanta DIICOT. Interesant este ca multe din prevederile pentru care acest act normativ este pe cale de a fi suspendat se afla si in cuprinsul ordonantei dupa care functioneaza deja Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

×
Subiecte în articol: politic ordonantei diicot