In miez de vara, politica de aliante a generat doua temperaturi diferite in lumea partidelor. La stanga esichierului politic, multe grade Celsius produse de agitatia PSD, care, detronat din postul de favorit in sondajele de opinie, a declansat campania racolarii de aliati pre si postelectorali. La dreapta, Alianta PNL-PD asteapta "la rece" evolutiile ultimelor luni, privind totusi cu simpatie spre UDMR si PUR.
MIRELA IAMANDI, SILVIU SERGIU
PSD se gandeste serios sa incheie aliante atat pre, cat si postelectorale. Cu prilejul ultimei sedinte a Biroului Executiv Central, liderul partidului de guvernamant, Adrian Nastase, a exprimat in mod explicit aceasta intentie. "PSD va trebui sa incerce sa realizeze anumite intelegeri inainte sau dupa alegeri. Experienta alegerilor locale a aratat ca aliantele sunt o solutie viabila. La locale, partidul nostru a obtinut conducerea a 19 consilii judetene, adica practic jumatate. Acolo unde nu au fost realizate astfel de intelegeri s-a vazut. De aceea, politica de aliante va fi o parte importanta din strategia partidului, pentru ca PSD sa-si asigure capacitatea de a forma viitorul Guvern, deoarece singur nu va putea obtine majoritatea necesara", a spus Nastase, cu acel prilej, Biroului Executiv Central.
PRESEDINTIE. El a apreciat ca politica de aliante trebuie aplicata si in perspectiva turului doi al alegerilor prezidentiale, cand va "exista o polarizare puternica intre primii doi candidati clasati". In plus, Nastase a atras atentia ca incheierea unor aliante preelectorale va afecta listele parlamentare. PSD si-a pregatit terenul in acest sens. 10% din locurile eligibile pe listele pentru Parlament sunt rezervate pentru oameni proveniti din partidele cu care, eventual, PSD va face aliante preelectorale. Sunt vizate Partidul Umanist, Partidul Noua Generatie si, eventual, formatiunile de sorginte crestin-democrata, PNTCD si Alianta Populara. Nastase a exclus o alianta preelectorala cu PNL, PD sau PRM. In privinta unei aliante postelectorale cu PRM, liderul PSD a precizat ca "aceasta problema nu se pune in momentul de fata". Surse din PSD spun ca PRM este "solutia de avarie", pentru ca o alianta de guvernare cu partidul condus de Corneliu Vadim Tudor ar afecta credibilitatea externa a PSD. In ceea ce priveste UDMR, partidul de guvernamant vrea sa continue colaborarea de pana acum, respectiv sa beneficieze in continuare de sprijinul parlamentar al Uniunii.
PNL, IN STAND-BY. Liberalii si democratii nu se grabesc nici sa fuzioneze, dar nici sa se alieze cu alti confrati de pe scena politica. Aceasta deoarece scorurile din locale si tendintele din sondaje anunta rezultate confortabile pentru la toamna. Alianta PNL-PD vede totusi posibila o colaborare cu UDMR si cu PUR, dar exclude orice "atingere" de PRM, ca si orice dialog cu PSD. Liberalii si democratii nu sunt insa atat de fantezisti incat sa creada ca vor putea guverna singuri, fara nici un "adaos" parlamentar. De aceea nu au ars puntile cu partidele considerate compatibile. UDMR este si de aceasta data favorit in Bulevardul Aviatorilor. Totusi, PNL nu a accelerat negocierile pentru o eventuala cooperare postelectorala, amanand recent o in talnire, sub umbrela Aliantei, cu Marko Bela, din cauza indisponibilitatii lui Basescu. Purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, Calin Popescu-Tariceanu, spune ca, in acest moment, o decizie in privinta UDMR ar fi instabila, cata vreme pe scena electoratului maghiar a aparut concurenta sub forma Uniunii Civice Maghiare. Aceasta ar putea smulge un sfert din voturile UDMR, ceea ce face ca "nota" finala din toamna a formatiunii lui Marko Bela sa nu mai fie suficient de atractiva in ecuatia guvernarii. Din cele sapte procente electorale pe care a contat intotdeauna UDMR ar putea sa mai recolteze doar cinci. "UDMR ramane insa partenerul favorit, dar nu suntem grabiti, pentru ca nu ne aflam intr-o cursa contra cronometru", precizeaza Calin Popescu-Tariceanu.
O alta formatiune considerata drept posibil aliat este Partidul Umanist, cu care "aliatii" au incercat sa colaboreze si inainte de locale. "Intre PNL si PUR nu se ridica o problema de incompatibilitate politica. Am aprecia un gest de vointa politica din partea acestui partid, care ar demonstra coerenta intre mesaj si actiune - altfel risca sa piarda din credibilitate", ne-a spus Tariceanu, apreciind totodata ca umanistii s-au organizat bine, asa incat vor putea obtine rezultate bune. Lista prieteniilor politice ale PNL se termina aici, intrucat cu PRM nici nu se pune problema unei colaborari cu atat mai mult cu cat este folosit de PSD ca "avangarda a atacurilor la Alianta", iar PSD a taiat orice cale de dialog, nu numai de colaborare, din cauza "declaratiilor veninoase din ultima vreme", precizeaza liderul liberal.
Citește pe Antena3.ro
INTELEGERI
"PSD va trebui sa incerce sa realizeze anumite intelegeri inainte sau dupa alegeri. Experienta alegerilor locale a aratat ca aliantele sunt o solutie viabila" - Adrian Nastase, presedinte PSD
PARTENER
"Nu suntem in situatia disperata in care se afla PSD, care, in pierdere de viteza, cauta sa incheie aliante ca sa obtina majoritatea. UDMR ramane insa partenerul favorit, dar nu suntem grabiti, pentru ca nu ne aflam intr-o cursa contra cronometru" - Calin Popescu-Tariceanu, Purtator de cuvant al Aliantei PNL-PD
PRM NU FACE ALIANTE
Prim-vicepresedintele PRM, Corneliu Ciontu, ne-a declarat ieri ca formatiunea sa nu are de gand sa parafeze vreo alianta inainte de alegerile parlamentare. "Aliantele le convenim in raport de procentele fiecaruia, dupa alegeri. Ii lasam pe altii sa se certe, ii mai ajutam si noi cand isi dau in petic cu cate o declaratie belicoasa", a spus c Ciontu. El a subliniat ca peremistii sunt preocupati sa finalizeze analizele privind rezultatele obtinute la alegerile locale si sa identifice cauzele care au generat rezultatele mai slabe. (Carmen Vintila)
PUR ASTEAPTA SONDAJUL DE OPINIE
iUmanistii vor decide cum vor marsa in alegeri la sfarsitul verii. Aceasta dupa ce vor avea pe masa rezultatele unui sondaj comandat deja, care le va spune cum stau ei, cat si celelalte formatiuni de pe scena politica. "Opinia mea este ca PUR poate sa intre prin forte proprii in Parlament", ne-a declarat Codrut Seres (foto), vicepresedinte al partidului si candidat la Presedintie. De aceea, formatiunea condusa de Dan Voiculescu nu a inceput inca negocierile concrete pentru aliante, concentrandu-se pe caravana umanista, adica pe intalniri directe cu oamenii in teritoriu. "Am luat act de faptul ca suntem curtati de Alianta si de PSD, dar vom hotari ce vom face la Biroul Permanent de la sfarsitul lunii august", afirma Seres. Atunci PUR va decide daca va merge singur in toamna sau daca va candida pe liste comune cu un alt partid. "Nu avem nici o parere preconceputa, dupa cum exista argumente pentru fiecare din cele doua variante - PSD sau Alianta", mai arata candidatul prezidential al PUR. La un scor de 8%-9%, umanistii vor intra singuri in joc, in timp ce un alt rezultat va recomanda formula unei asocieri preelectorale.