x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Partidele nu-l cred pe Băsescu

Partidele nu-l cred pe Băsescu

de Aniela Nine    |    30 Aug 2007   •   00:00
Partidele nu-l cred pe Băsescu
Sursa foto: Bogdan Stamatin/

Preşedintele Băsescu ameninţă că va decide organizarea referendumului pentru votul uninominal in aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. Cum văd politicienii planul prezidenţial? Un şantaj ce ar ascunde intenţia preşedintelui de a face personal campanie pentru democraţi la euroalegeri.


In cazul in care Parlamentul nu va adopta legea privind votul uninominal pănă la 25 octombrie, preşedintele va emite decretul de convocare a referendumului pentru uninominal exact in ziua in care Executivul a decis organizarea euroalegerilor: 25 noiembrie. Avertismentul a venit de la şeful statului, aflat pe malul mării la Şcoala de Vară a femeilor democrate. "Ceea ce ştiu cu certitudine este că, in lipsa unei legi electorale care să introducă votul uninominal, cu 30 de zile inainte voi emite decretul de organizare a unui referendum in aceeaşi zi cu organizarea alegerilor europene. Un referendum care să reglementeze introducerea votului uninominal", a declarat şeful statului. Pentru că va fi foarte complicat să explice variantele de uninominal, Băsescu a susţinut că va "merge" pe varianta cea mai simplă, "votul uninominal in două tururi, ca la alegerea primarilor".


CE SPUN POLITICIENII. Anunţul preşedintelui nu a speriat insă prea tare partidele parlamentare, care l-au catalogat drept un şantaj penibil, fără obiect in fapt, avănd in vedere că proiectul de lege privind introducerea votului uninominal a fost inaintat Senatului şi aşteaptă inceperea sesiunii parlamentare pentru a fi luat in dezbatere. "Un referendum care să se pronunţe in legătură cu o lege pe care tot Parlamentul trebuie să o voteze e absolut absurd", a comentat pentru Mediafax vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş. Pentru liberali, in spatele avertismentului preşedintelui se ascunde doar un "pretext" al lui Băsescu de a putea face campanie electorală pentru democraţi la euroalegeri. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a dat asigurări că proiectul privind votul uninominal va fi votat la timp, adoptarea in comisia de cod electoral a proiectului Pro Democraţia fiind o dovadă a voinţei politice in acest sens. O opinie similară liberalilor a venit şi de la social-democratul Mircea Geoană: este doar o manevră politică prin care Băsescu incearcă să găsească un pretext pentru a face campanie PD la alegeri. In plus, Geoană a amintit şi de cheltuielile pe care le implică organizarea unui referendum şi a spus că PSD preferă procedura parlamentară pentru adoptarea uninominalului.

Liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, a apreciat declaraţiile lui Băsescu drept "un spectacol ieftin şi o manifestare din seria de populisme care il caracterizează" pe şeful statului. Deoarece tot Parlamentul este cel care trebuie să adopte o lege prin care să fie introdus sistemul de vot uninominal, vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, subliniază că un eventual referendum pe aceeaşi temă nu ar avea nici un rost.


NICI O INTERDICŢIE. Preşedintele democraţilor, Emil Boc, spune că nu există nici o interdicţie, nici in Legea referendumului, nici in Constituţie, ca un referendum pe tema uninominalului să nu poată avea loc in aceeaşi zi cu alegerile pentru PE. Preşedintele Pro Democraţia, Cristian Părvulescu, consideră că anunţul şefului statului era previzibil, fiind de fapt o invitaţie adresată parlamentarilor să adopte in sistem de urgenţă votul uninominal.


PREMIERĂ NEFERICITĂ. Tăriceanu a apreciat că suprapunerea celor două scrutinuri ar fi o premieră nefericită in UE, amintind că euroalegerile au fost amănate tocmai pentru că erau bruiate de alte teme decăt cele europene.

×
Subiecte în articol: basescu politic uninominal