Românii care încă mai speră la reformarea clasei politice ar putea suferi o mare dezamăgire după alegerile din 11 decembrie. Asta pentru că aproape jumătate dintre candidaţii aflaţi pe locurile eligibile de pe listele partidelor sunt persoane cu probleme penale, incompatibile, inamici ai statului de drept sau traseişti politici. Ceea ce înseamnă că viitorul Parlament va moşteni “tradiţia” care a dus Legislativul la o cotă de doar 10% în privinţa încrederii acordate de români.
Cu 13 zile înaintea alegerilor parlamentare, imaginea viitorului Legislativ pare mai clară ca niciodată dacă privim “fauna” politică adunată pe listele partidelor. Din 746 de candidaţi cu şanse reale de a intra în Parlament (n.r. - doar 466 dintre aceştia vor obţine un loc de senator sau deputat), un număr de 352 de persoane se confruntă cu probleme penale, au arătat o atitudine vădită împotriva statului de drept şi au schimbat cel puţin două partide de-a lungul carierei. Cifrele apar într-o analiză a platformei civice Iniţiativa România, o mişcare apărută anul trecut, în zilele revoltei care a urmat tragediei de la Colectiv. Astfel, pentru fiecare dintre cei 746 de candidați aflaţi pe locuri aşa-zis eligibile s-a făcut o evaluare de risc pe baza informațiilor privind integritatea (probleme penale, incompatibilități, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea față de statul de drept (inițiative legislative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor) și traseismul politic. Iar rezultatele obţinute conturează mult mai clar imaginea viitorului Parlament, unul în care vor accede majoritatea celor aflaţi în fruntea listelor.
PSD, campionul absolut
Deşi susţin că 85% dintre oamenii pe care îi propun sunt noi, social-democraţii au cei mai mulţi candidaţi cu pete în CV. Concret, din 220 de candidaţi “eligibili” ai PSD, nu mai puţin de 115 se află în cel puţin una dintre următoarele situaţii: au probleme penale, au fost declaraţi incompatibili, se află în conflict de interese, au schimbat două sau mai multe partide sau au întreprins acţiuni/declaraţii împotriva statului de drept. Liberalii se înscriu şi ei în acelaşi trend, în ciuda faptului că liderii PNL se laudă că partidul a înţeles nevoia de reformă. Dintre cei 188 de candidaţi aflaţi pe poziţii eligibile pe listele PNL, nu mai puţin de 73 se află în aceeaşi situaţie cu pesediştii. Următorii în top sunt oamenii lui Călin Popescu Tăriceanu: 72 de candidaţi dintre cei 101 aflaţi pe locuri eligibile pe listele ALDE se înscriu în acelaşi tipar al persoanelor cu probleme de integritate. În cazul PMP-ului condus de Traian Băsescu, din 96 de candidaţi aflaţi în fruntea listelor partidului, 65 au şi ei pete negre în CV-ul politic. Pe listele UDMR, 16 candidaţi din 37 consideraţi eligibili au aceleaşi probleme de integritate. Excepţie nu face nici USR-ul lui Nicuşor Dan, deşi partidul şi-a construit imaginea de alternativă la partidele tradiţionale. 11 dintre cei 104 candidați eligibili ai USR au schimbat două sau mai multe partide sau au întreprins în trecut acțiuni/declarații împotriva statului de drept.
Dacian Cioloş, prim-ministru: PNL trebuie să continue reformele în partid, ca să arate că a înţeles mesajul electoratului că e nevoie de forţe politice înnoite. A început acest proces, pentru că e un partid care nu a pus pe liste penali, reforma trebuie să continue.
Citește pe Antena3.roUn rus arestat a smuls probele din dosar și le-a mâncat, în timpul interogatoriului
Candidaţi eligibili cu probleme
PSD 115 din 220 (52,2%)
PNL 73 din 188 (38,8%)
ALDE 72 din 101 (71,3%)
PMP 65 din 96 (67,7%)
UDMR 16 din 37 (43,2%)
USR 11 din 104 (10,6%)