x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Partidele se bat pe voturile emigrantilor

Partidele se bat pe voturile emigrantilor

12 Aug 2004   •   00:00

POLITIC

Politicienii vor sa recupereze, prin diferite masuri, voturile celor 10 milioane de romani care traiesc in afara granitelor tarii. Desi au parasit plaiurile mioritice, romanii din strainatate au inca drept de vot, ceea ce ii face seducatori in ochii partidelor. In acest sezon electoral, politicienii vor sa recupereze voturile celor 10 milioane de "stranieri" - care reprezinta jumatate din populatia Romaniei.
MIRELA IAMANDI

Milioane de voturi s-au risipit peste mari si zari la alegerile trecute pentru ca diaspora nu a fost curtata indeajuns de politicieni, dar si pentru ca emigratia si-a pierdut interesul fata de Romania.

Aflat la mansa puterii, PSD are un demaraj de cativa ani buni in actiunea de curtare a romanilor din strainatate, accelerand de curand prin invitarea unui roman cu dubla cetatenie pe listele parlamentare. Numele fericitului castigator nu se cunoaste inca, dar anuntul are menirea de a castiga simpatia romanilor din diaspora.

LOBBY. Secretar de stat "in bransa" si purtator de cuvant al PSD, Titus Corlateanu arata ca partidul sau are o lista lunga de realizari in acest plan. Cea mai importanta este modificarea Constitutiei, astfel incat romanii cu dubla cetatenie vor putea dobandi functii si demnitati in organigramele din patria-mama.

Alta vizeaza, dupa cum arata Titus Corlateanu, "deschiderea pentru prima oara in 80 de ani a unor clase de limba romana in 32 de localitati din jurul Vidinului" pentru a-i ajuta pe romanii din Bulgaria. Mai mult, Guvernul face lobby pentru includerea in sistemul educational bulgar al acestor clase de la liceul din Vidin.

La toate se adauga un credit pentru cumpararea cladirii bisericii ortodoxe din Stuttgart - care va fi sfintita in aceasta saptamana - plus dotari de carti si casete - in enumerarea demnitarului pesedist. "Astept ca eforturile Guvernului sa fie recunoscute la momentul votului de catre romanii din diaspora, ne-a declarat ieri Corlateanu, anuntand ca va face publicitate in campanie pentru eforturile guvernamentale.

CANDIDATI. Partidele se bat pentru a fi favorite in fata romanilor din diaspora, ceea ce a declansat un conflict PSD - Alianta pe tema legii romanilor din strainatate. Zilele acestea, cearta dintre cele doua formatiuni s-a reluat, desi tema fusese in voga cu mult inainte de vacanta.

Astfel, saptamana trecuta, Guvernul a validat proiectul pesedist privind romanii din strainatate, care prevede constituirea unui for sub umbrela parlamentara - un consiliu emanat de Congresul romanilor de pretutindeni, care va culege bani din bugetul Legislativului, avand ca scop pastrarea identitatii nationale. Dupa moda europeana, acesta va fi trimis spre consultare statelor vecine, fiind examinat in prealabil de instantele europene indrituite: Inaltul comisar pentru minoritati nationale al OSCE si Comisia de la Venetia.

IMPRUMUT INTELECTUAL. De cealalta parte a baricadei, liberalii si democratii au depus in iarna un proiect propriu, care prevedea infiintarea unui departament de stat (deci sub autoritate guvernamentala) ce ar fi reunit puterile directiilor de profil din trei ministere. Sub motiv ca nu a respectat regulile de curtoazie si vecinatate, majoritatea pesedista a respins proiectul opozitiei. "Cand proiectul nostru era aproape copt, baietii din opozitie au lansat si ei un proiect, copiat dupa al nostru si inspirat dintr-unul, mai vechi, al Guvernului din 2000. Deci au facut un imprumut intelectual, ca sa nu zic "furt"", sustine purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlateanu.

Proiectul propus de liberali prevedea necesitatea crearii unei structuri care sa gestioneze din postura unui ordonator de credite relatiile cu romanii de pretutindeni, totala depolitizare a relatiilor cu acestia, sprijinirea constituirii unui miniparlament al romanilor de pretutindeni (idee lansata la sfarsitul anului 2000 de Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi), crearea unui fond special de burse pentru tinerii romani din strainatate.

De altfel, candidatul Aliantei la presedintie va avea un capitol special, consacrat romanilor din diaspora, in oferta sa electorala. Theodor Stolojan pledeaza ca, dupa etapa legislativa, sa se initieze proiecte specifice fiecarei comunitati, avand ca finalitate "construirea unei politici de lobby", se arata in documentele PNL.

COMUNITATI

Romanii din tarile vecine au fost pe primul loc in lista preocuparilor guvernamentale. Unii dintre ei sunt recunoscuti ca si comunitate - cu drepturile aferente - , cum ar fi Ungaria si Voivodina, in timp ce altii, cum ar fi cei 400.000 de pe Valea Timocului, sunt denumiti vlahi, fara a beneficia de avantajele specifice minoritatilor. Romanii americani nu vor sa fie considerati drept minoritate (pierzand astfel banii de la bugetul SUA) pentru a nu fi asociati cu minoritatile de culoare. Din cele 10 milioane de romani care traiesc in afara granitelor tarii, 2 milioane reprezinta emigratia economica - printre care si vestitii capsunari din Spania. Pana acum, emigratia romaneasca a produs numai 20.000 de voturi. Guvernul este dispus acum sa accepte si votarea pe Internet si chiar sa modifice legea electorala in acest sens.

"STRAINI" PE LISTELE PRM

Avand ca logo refacerea Romaniei Mari, Partidul Romania Mare are un departament special dedicat relatiilor cu romanii din afara granitelor tarii si, in special, romanilor din Basarabia, in care sunt implicate doua doamne din lumea poeziei: Mitzura Arghezi si Leonida Lari. Pe langa relatia editoriala (mai multi basarabeni semneaza in revista Romania Mare), partidul Romania Mare are si o relatie "institutionala" cu romanii din afara granitelor. "Avem peste 100 de membri de partid cu dubla cetatenie, adica romani moldoveni", ne-a declarat ieri Cornel Ciontu, prim-vicepresedinte al partidului Romania Mare. Surse din partid arata ca se pregateste deja intrarea pe listele parlamentare ale Partidul Romania Mare a trei "straini": din America, Italia si Israel.

PROGRAM

Romanii din strainatate vor fi si in atentia umanistilor. Purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pitigoi, arata ca de soarta acestora se vor ocupa atat candidatul la Presedintie, Codrut Seres, cat si creatorii programului PUR. "Orice guvern si orice partid trebuie sa-i aiba in vedere pe toti cetatenii romani, indiferent ca traiesc in interiorul sau in afara granitelor tarii.

Vom avea programe specifice pentru fiecare comunitate si vom acorda atentie persoanelor care muncesc in strainatate", a declarat Pitigoi. Umanistii nu au hotarat inca daca vor invita si ei pe liste romani cu dubla cetatenie, conform trendului actual, pentru simplul motiv ca nu au discutat nici o candidatura la Parlament, in asteptarea legii electorale promise de Guvern.
×
Subiecte în articol: politic romănii romănilor strainatate