x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cine „zgârie” la poarta din Kiseleff? Partidul lui Victor Ponta pierde pe toată linia. Oameni, procese și procente

Cine „zgârie” la poarta din Kiseleff? Partidul lui Victor Ponta pierde pe toată linia. Oameni, procese și procente

de Ion Alexandru    |    10 Ian 2022   •   07:15
Cine „zgârie” la poarta din Kiseleff? Partidul lui Victor Ponta pierde pe toată linia. Oameni, procese și procente
Sursa foto: Lucian Alecu

Pro România, formațiunea înființată, cu disidenți din PSD, de către fostul premier al României, Victor Ponta, devine din ce în ce mai mic. Pierderile se măsoară în oameni, unul dintre aceștia fiind, în prezent, secretarul general al Guvernului, propus de PSD, Marian Neacșu.

Însă, surse politice arată că urmează și alți lideri să părăsească formațiunea. Apoi, aceste pierderi mai sunt concretizate și în procese, în instanțe, în urma cărora Pro România riscă să plătească câteva milioane de euro. Un astfel de proces are legătură cu gecile pe care partidul le-a folosit în campania electorală pentru alegerile parlamentare, iar altul pentru modul în care a gestionat fondurile de campanie, în 2020. Cât despre procentele din sondajele de opinie, Pro România aproape că nu mai există. Ultimele cercetări sociologice, de la finalul anului trecut, plasează acest partid în jurul cifrei de 1%. Victor Ponta ar încerca, potrivit unor surse politice, să revină în PSD, lucru care ar da naștere unor convulsii în interiorul principalului partid aflat la guvernare. Cel mai mult se opune Mihai Tudose, lider important al partidului, aflat în relații deloc cordiale cu Ponta.

Cea mai importantă, dar și cea mai recentă pierdere a partidului lui Victor Ponta este Marian Neacșu, numit de către premierul Nicolae Ciucă, la propunerea PSD, în funcția de secretar general al Guvernului. Acesta a fost, în trecut, secretar general al PSD, deputat din partea acestui partid, însă, în 2018, în urma unor dispute cu fostul lider al formațiunii, Liviu Dragnea, a decis să părăsească organizația, alăturându-se lui Victor Ponta în Partidul Pro România.  În 2019, însă, cu sprijinul PSD, Marian Neacșu este numit în funcția de vicepreședinte al ANRE, funcție pe care a ocupat-o, până la finalul lunii noiembrie a anului trecut, când a devenit noul secretar general al Guvernului, cu rang de ministru.

Pentru aceasta, Marian Neacșu a demisionat din Pro România, lucru confirmat chiar de către Victor Ponta.

Iar Marian Neacșu nu este prima pierdere sonoră pe care a repurtat-o, în ultimii ani, Pro România. Un alt nume important este cel al fostului premier  Mihai Tudose, ales, în 2019, europarlamentar pe lista partidului lui Victor Ponta, iar, în prezent, este unul dintre liderii importanți ai PSD. Tudose nu se află în cele mai bune relații cu Victor Ponta, fiind unul dintre liderii social-democrați care se opun cu vehemență revenirii în partid a lui Ponta.

De altfel, surse politice apreciază că, în perioada următoare, și alți „grei” ai Pro România urmează să părăsească acest partid. Un astfel de lider este Adrian Țuțuianu,  căruia i s-ar  alătura mai mulți lideri de organizații județene.

Dezastru financiar în cascadă

Pierderea „capitalului uman” nu este, însă, singura problemă cu care se confruntă Pro România. Recent, portalul „Europa Liberă” a dezvăluit că Tribunalul București a decis ca formațiunea lui Ponta să plătească peste un milion de euro pentru gecile folosite în campania electorală aferentă alegerilor parlamentare din 2020. Pro România a fost dat în judecată de compania Amma Print, pentru că nu a plătit aceste produse electorale. Conform minutei instanței, „obligă pârâtul (Pro România n.red.) să plătească reclamantei suma de 4.595.690 lei reprezentând debit datorat şi suma de 873.181,1 lei reprezentând TVA aferentă debitului datorat. Obligă pârâtul să plătească reclamantei suma de 58.293,7 lei reprezentând cheltuieli de judecată”. De precizat este că partidul lui Victor Ponta nu a solicitat Autorității Electorale Permanente rambursarea sumei pentru gecile de campanie, deoarece… nu le-a declarat.

Un alt proces câștigat de AEP cu partidul lui Ponta este cel referitor la utilizarea incorectă a fondurilor în campania electorală. Potrivit sursei citate, în urma verificărilor efectuate asupra documentelor depuse de către Pro România, echipa de control a constatat că s-au efectuat cheltuieli cu materiale care nu sunt de propagandă electorală. Respectiv, calendare sărbători, realizate în baza facturii din 30.11.2020, în valoare de 1.166.200 de lei, și biscuiți carton suport pahar și table mats realizate în baza facturii în valoare de 1.380.000 de lei. Acesta este și motivul pentru care AEP nu a rambursat formațiunii 2,6 milioane de lei, aplicând, totodată, și măsura confiscării sumei de 2,65 milioane de lei. Ambele hotărâri judecătorești pot fi atacate la Curtea de Apel București.

Și-a pierdut și salariul de la partid

Începând cu luna septembrie a anului trecut, Pro România are o problemă și cu cheltuielile pe care ar putea să le efectueze din bani de la bugetul de stat. În 2021, partidul a încasat o subvenție de 3,2 milioane de lei.

O parte a acestor cheltuieli blocate se referă la plata unor salarii. Iar printre acești salariați se număra inclusiv președintele formațiunii, Victor Ponta, care figura în evidențele oficiale cu un salariu lunar brut de 5.000 de euro. Tot anul trecut, Pro România a scos la vânzare mai multe bunuri, printre care și un autoturism electric Tesla, pe care l-a achiziționat cu 130.000 de euro și pe care, conform unor surse, l-a „măritat” cu 90.000 de euro.

De la 3 la sută, în septembrie, la un procent, în decembrie

Victor Ponta ar încerca să revină în PSD, potrivit unor surse politice, liderul social-democrat, Marcel Ciolacu intenționând să „stingă” măsurile de excludere din partid adoptate în timpul mandatului lui Liviu Dragnea. De altfel, Marcel Ciolacu s-a întâlnit la sediul PSD, anul trecut, atât cu Victor Ponta, cât și cu Călin Popescu Tăriceanu, motivând aceste discuții ca un schimb de idei cu foștii premieri. Pe lista celor care ar dori să revină în partid s-ar afla și fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

În privința unei fuziuni a Pro România cu PSD, vehiculată, de asemenea, la nivel de zvon, președintele Consiliului Național al partidului a exclus categoric o asemenea variantă.

Pro România, partidul pe cale de dispariție al lui Victor Ponta, a apărut în urma unor disidențe interne ale PSD, pe vremea lui Dragnea, și, în anul 2019, a contribuit decisiv pentru înlăturarea de la Palatul Victoria a Guvernului Dăncilă. Tot în 2019, împreună cu ALDE, partidul lui Ponta a sprijinit candidatura independentului Mircea Geoană la Președinția României. În 2020, Pro România a obținut, la alegerile locale, un scor de 4,09 la sută din voturi. În 6 decembrie 2020, însă, partidul lui Victor Ponta nu a făcut pragul electoral. La voturile pentru Senat, a obținut 4,13 la sută, iar la voturile pentru Camera Deputaților, a obținut 4,01 procente.

Ultimele sondaje de opinie, realizate la finalul anului 2021, plasează formațiunea lui Victor Ponta la un rușinos scor de un procent în preferințele electoratului. Anterior, în cercetările sociologice realizate în septembrie, Pro România se situa între 2 și 3 la sută.

×