Pentru că nu voia să rămână fără partid după ce va pleca de la Cotroceni, mai ales că PDL îl tratase cu refuz ignorând dorinţa acestuia de a o alege pe Elena Udrea în funcţia de preşedinte, Traian Băsescu, în doi timpi şi trei mişcări, şi-a făcut partid. Mişcarea Populară se cheamă el şi provine din fundaţia cu acelaşi nume.
Noul partid neagă toată viaţă politică, toate partidele, căzând într-o ipocrizie care stârneşte tot hazul.
S-au săturat de modul în care au guvernat
Manifestul Fundaţiei se intitulează “Ne-am săturat! Vrem altceva!” şi merge pe ideea că nimic nu merge în România din cauza incompetenţei clasei politice. “Strigătul” de disperare al popularilor te-ar putea impresiona dacă nu ai observa că în noul partid activează o serie întreagă de politicieni, mai ales din PDL, iar mulţi dintre ei au ocupat chiar funcţii importante în guvern. Altfel spus, se pare că ei s-au săturat de modul în care au guvernat dar uită acest lucru când se pregătesc să ceară din nou votul electoratului. Popularii vor altceva, dar e puţin probabil că acest “altceva” poate veni de la Udrea, Funeriu sau Lăzăroiu, personaje care au gustat din deliciile puterii şi au fost trimişi în opoziţie de votul electoratului. Operaţiunea de schimbare a părului nu pare să aibă mari şanse de reuşită în acest caz.
Partid-umbrelă
Programul acestui partid mizează pe o veche tactică a lui Băsescu: negarea a ceea ce fac ceilalţi actori politici. Lui Băsescu într-o vreme i-a ieşit acest lucru, dar e destul de complicat acum când figurile emblematice ale partidului sunt percepute ca elemente importante ale regimului Băsescu. Teoria promovată de populari că e nevoie de continuarea reformării statului, reformare începută de Băsescu, nu mai are credibilitate mai ale că statul român s-a aflat sub influenţa actualului preşedine în ultimii 10 ani. Ce fractură de logică funcţionează la acest partid care critică chiar regimul promovat de cel care a iniţiat apariţia acestui partid? Cacealmaua e totală şi în ciuda sondajelor încurajatoare e puţin probabil că acest partid va avea cine ştie ce impact asupra alegătorilor. Ironia face ca această formaţiune politică să susţină că este partidul clasei mijlocii, dar imediat te gândeşti că guvernul Boc, executiv emblematic pentru regimul Băsescu, a luat acele măsuri care a făcut ca această zonă a societăţii româneşti aproape să dispară. Aşa că s-or mai găsi votanţi care să susţină acest partid-umbrelă al ambiţiilor lui Băsescu?
Populism şi demagogie
Mult populism şi demagogie în programul Partidului Mişcarea Populară şi asta dintr-un motiv simplu: promisiunile de aici n-au fost puse în aplicare când mulţi “şefi populari” conduceau ţara. Partidul are alt scop: vehicul politic al ambiţiilor lui Băsescu. Scos din joc de PDL, fostul lui partid-marionetă, actualul preşedinte şi-a făcut planul de a-şi prelungi ambiţiile politice şi după ce va pleca de la Cotroceni. Speră că Mişcarea va deveni un partid important în aşa fel ca la viitoarele parlamentare să poată prelua puterea, iar atunci, fostul preşedinte să ocupe funcţia de premier. Ambiţii mari, dar Traian Băsescu, ca în întreaga lui activitate, plusează uitând că adevărata lui carieră politică se încheie o dată cu finalul mandatului de la Cotroceni.
Testul alegerilor
PMP are nevoie ca de aer de un rezultat vizibil la europarlamentare. Un eventual rezultat sub pragul de intrare în PE va duce la dezintegrarea lui rapidă. Sondajele dau rezultate încurajatoare dar să nu uităm că, la urma urmei, sunt doar sondaje de campanie electorală. Şi dacă va supravieţui acestor alegeri mai are un test dificil: alegerea candidatului la prezidenţiale. Va fi Elena Udrea? Răspunsul la această întrebare va arăta direcţia în care merge partidul.