x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Paruiala la CSM

Paruiala la CSM

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    14 Ian 2006   •   00:00
Paruiala la CSM

In spatele usilor inchise de la alegerile CSM, Monica Macovei a avut o surpriza. Taman cand ii "paruia" mai tare pe membrii Consiliu-lui, dupa modelul consacrat deja, in fata i-a "explodat" intrebarea: "Doamna ministru, dumneavoastra va con-siderati un om moral?". Si ministrul a ras, nu a raspuns.

In spatele usilor inchise de la alegerile CSM, Monica Macovei a avut o surpriza. Taman cand ii "paruia" mai tare pe membrii Consiliului, dupa modelul consacrat deja, in fata i-a "explodat" intrebarea: "Doamna ministru, dumneavoastra va considerati un om moral?". Si ministrul a ras, nu a raspuns.

Sedinta CSM de miercuri, in care s-au votat noii lideri ai Consiliului, a fost secreta. La sfarsitul ei, ministrul de Justitie, Monica Macovei, pe hol, s-a plans jurnalistilor pentru aceasta secretomanie. Pe cai specifice, reporterii Jurnalului National au aflat ca, de fapt, la masa discutiilor, ministrul n-a facut nici un taraboi pentru a primi jurnalistii, atunci cand Alexandrina Radulescu, membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a propus ca sedinta sa fie secreta.

TARABOI. Scandalul a inceput insa imediat dupa ce usile au ramas inchise. Probabil, doamna ministru era nervoasa de "atingerile delicate" suportate din partea sefului tarii. Ori poate intrase in panica pentru ca i-a spus lui Basescu ca ea ar fi singurul ministru care vrea reforma? Ca la scoala, la orele de dirigentie tinute de un profesor fara veleitati pedagogice, ministrul si-a inceput obisnuita tirada a acuzelor. Preluand de la presedintele tarii ideea ca daca esti perceput naspa ai o problema, ar trebui sa pleci, pentru binele institutiei, ministrul Justitiei si-a inceput speach-ul. Si da-i cu etica profesionala, si da-i cu imaginea nepatata ori cu cea reflectata in presa.

CONSTANTA. Nimic nou pana acum. Tot anul 2005, ministrul a lansat extrem de lejer atacuri la adresa unor membri ai Consiliului, invocand impotriva lor diverse materiale de presa incriminatorii la adresa lor. Pe ultima suta de metri inainte de alegeri, dezvaluirile de presa au "sarit" de la un membru la altul. Cum apareau nume ale unor posibili succesori la cele doua functii, cum aparea si dezvaluirea. Mai mult sau mai putin justificate, atacurile au creat o stare de lehamite in randurile Consiliului, recunoscuta si de seful CSM, pe final de mandat, intr-un interviu incendiar acordat ziarului nostru.

MORALITATE? Nimeni nu parea sa-si doreasca un scaun spre care bolovanii se pravaleau din toate partile. Astfel, potrivit surselor noastre, intrebarea cine vrea sa candideze n-a primit nici un raspuns, mai ales dupa amintita "lectie de dirigentie". Si s-a schimbat intrebarea! "Cine NU VREA sa candideze la postul de presedinte al Consiliului?" S-au ridicat toate mainile, si gata criza: fara conducere, Consiliul era la un pas de dizolvare. De neacceptat. Asa ca membrii CSM au cautat solutii. S-au facut trei propuneri pentru presedinte: Andreies, Harastasanu si Galca. Primii doi au refuzat. Ministrul a incercat sa-i determine pe procurori sa candideze. N-a reusit, asa ca s-a votat singura propunere ramasa in picioare: judecatorul Iulian Galca.

Cu toate acestea, criticile ministrului nu au incetat. La un moment dat, cineva n-a mai rezistat si i-a spus doamnei ministru: "Dumneavoastra va considerati un om moral? Invocati articole de presa impotriva noastra, dar si pe dumneavoastra v-a atacat presa. Si s-au scris destule, nu tocmai frumoase! Va considerati mai morala decat domnul Galca?". Ministrul a facut ochii mari si a ras, n-a raspuns. "Lasati...", a intervenit altcineva. Apoi pe hol, tot ministrul Macovei, si nu membrii Consiliului, se jeluia presei ca relatia cu CSM nu promite prea tare nici in 2006. Cu cateva ore mai inainte promisese public in fata presedintelui tarii ca va colabora "din tot sufletul" cu forul suprem al autoritatii judecatoresti.

INTREBARE
"Dumneavoastra va considerati un om moral? Invocati articole de presa impotriva noastra, dar si pe dumneavoastra v-a atacat presa. Si s-au scris destule, nu tocmai frumoase! Va considerati mai morala decat domnul Galca?"
membru CSM

"CANDIDEZI, DA?!"
Atmosfera tensionata a continuat si la alegerile vicelui, din randul procurorilor. Pe Alexandru Tuculeanu, inca membru ales al Consiliului, l-a intrebat ce cauta acolo, de ce nu iese afara. El avea tot dreptul sa fie prezent, pentru ca decretul lui de eliberare nu fusese semnat de presedintele tarii. Candidaturile s-au lasat chiar cu amenintari "suave". Pe procurorul Cristian Deliorga, Macovei l-a fixat, spunandu-i cu subinteles: "Candidezi, da?!". Nicolae Chiujdea, care-si depusese candidatura, s-a retras nevrand sa concureze cu colegul sau. A castigat amenintatul, care i-a spus impaciuitor ministrului Justitiei ca vor colabora bine. Vor incepe discutiile, de dimineata, "la cafea". Drept raspuns a primit replica taioasa: "Nu vei fi niciodata binevenit!".

×
Subiecte în articol: politic ministrul presa consiliului