x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Primar-vedetă, executat public de partid și propria fiică. Păruială în USR pe tema Referendumului pentru familie din anul 2018. Progresiștii rămân fără „locomotivă” 

Primar-vedetă, executat public de partid și propria fiică. Păruială în USR pe tema Referendumului pentru familie din anul 2018. Progresiștii rămân fără „locomotivă” 

de Ion Alexandru43    |    06 Noi 2023   •   00:02
Primar-vedetă, executat public de partid și propria fiică. Păruială în USR pe tema Referendumului pentru familie din anul 2018. Progresiștii rămân fără „locomotivă” 

Tema familiei tradiționale, care a făcut, în toamna anului 2018, obiectul unui  referendum național prin care se intenționa transcrierea în Constituție a faptului că familia este uniunea dintre un bărbat și o femeie, a fost reaprinsă, în pragul campaniei electorale, și s-a soldat, deja, cu o victimă.

Primarul USR al municipiului Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, care ar fi trebuit să deschidă lista de candidați a formațiunii progresiste pentru Parlamentul European, a fost eliminată din cursă de către conducerea partidului pentru că a afirmat că a votat „Da” la Referendumul pentru familie și pentru că s-a descris pe sine ca fiind creștin-ortodoxă. 

Nu este, însă, pentru prima dată când, în această perioadă de precampanie electorală, tema aceasta este adusă în actualitate. Luna trecută, președintele Consiliului Național de conducere al AUR, Claudiu Târziu, a precizat că partidul pe care îl reprezintă va strânge din nou semnăturile pentru organizarea altui referendum, chiar anul viitor, pentru a duce până la capăt demersul din anul 2018.

Suflarea progresistă, reprezentată de partidele USR și REPER, formațiunea înființată de fostul premier Dacian Cioloș, ambele făcând parte din grupul Renew Europe, a luat foc în weekend, după ce un cunoscut primar emanat la alegerile locale din 2020 de către Uniunea Salvați România a afirmat că a votat „Da” la Referendumul pentru familie din luna octombrie a anului 2018. Este vorba despre edilul USR al municipiului Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, care, invitată la un  post de televiziune, a afirmat: „Eu sunt creștină, sunt ortodoxă și consider că familia este formată dintr-o femeie și un bărbat”. Întrebată direct dacă a participat la referendumul din octombrie 2018, Lasconi a răspuns afirmativ, ținând să sublinieze, însă, că nu are nimic împotriva relațiilor dintre persoanele de același sex, dar că nu vede de ce ar trebui să militeze pentru căsătoriile dintre acestea.

Afirmațiile Elenei Lasconi au costat-o, imediat, pe primărița USR poziția de candidat-deschizător al listei Uniunii Salvați România la alegerile europarlamentare din 2024. Ieri, președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat că a avut cu Elena Lasconi o discuție, cerându-i acesteia să se retragă din campania pentru europarlamentare. După care Drulă a convocat Biroul Național al USR, care urma să se întrunească aseară.

Partidele lui Cioloș și Drulă, atac concertat la adresa primăriței

Decizia lui Drulă de a-și elimina candidatul, pentru că și-a exprimat o opțiune religioasă, pe de o parte, și pentru că a recunoscut că a participat la o consultare populară ce avea ca obiect dezbaterea unei teme de interes național vine după ce, timp de două zile, împotriva Elenei Lasconi au scos „cuțitele” mai multe vedete ale USR și REPER. 

Prima care a sărit la gâtul primăriței din Câmpulung Muscel este copreședintele REPER, Ramona Strugariu, care a scris pe contul său de socializare că „unul dintre lucrurile fundamental înrădăcinate în valorile şi principiile familiei europene în care se află partidul dumneaei (partidul din care face parte Elena Lasconi – n.red) şi unde candidează este acesta, iar asta se numeşte ipocrizie politică şi este exact lucrul care i-a demotivat şi descurajat pe oameni în a mai face pasul spre politică sau în a mai crede că politic încă mai e posibil să se schimbe ceva în România. E exact aceeaşi minciună care ne-am scăldat şi până acum. Dacă aş fi în locul ei, nici n-aș mai candida”.

Apoi, a sărit ca arsă și Clotilde Armand, primarul USR al Sectorului 1, care a certat-o și mai dur pe colega sa de la Câmpulung Muscel. „Treaba ta ca primar nu este să spui cine cu cine să se căsătorească, cum să intervină statul în familii. Treaba primarului este să aibă grijă de comunitate. De întreaga comunitate. Indiferent de culoare, religie sau sex. Iar această grijă nu se manifestă la televizor. Dacă nu înţelegi asta, înseamnă că n-ai ce căuta în nicio funcţie publică”, a precizat Armand.

Propria fiică a Elenei Lasconi își acuză mama de „discriminare jegoasă”

Cel mai aspru, însă, Elena lasconi a fost criticată de propria fiică, studentă la Paris, care, duminică, pe contul său de Instagram, a postat un video în care a spus: „Sunt în şoc şi absolut dezgustată să aflu că mama mea a votat DA la referendumul Coaliției pentru Familie pentru a susţine aşa-zisa familie tradiţională. Nu pot să descriu durerea pe care o simt nu numai ca fiică a ei. Nu-mi vine să cred că persoana pe care am susţinut-o în cariera ei politică s-a dovedit a fi o homofobă. Nu m-aş fi aşteptat la aşa ceva niciodată. Mă doare sufletul. Nu susţin un astfel de om pentru alegerile europarlamentare sau prezidenţiale, deşi ştiu că este favorita multora. Sufăr foarte mult şi nu-mi vine să cred. Această discriminare jegoasă nu are loc la mine în familie şi din acest motiv nu o mai susţin pe mama din niciun punct de vedere din acest moment”.

AUR, prima formațiune care a vorbit despre o nouă încercare de modificare a Constituției

Reamintim că, luna trecută, și AUR a încercat să reanimeze tema Referendumului pentru familie, dar, într-un sens diametral opus față de cum o face, astăzi, USR. Președintele Consiliului Național de Conducere al formațiunii conduse de George Simion, Claudiu Târziu, a făcut anunțul organizării unei noi consultări populare, prin intermediul unei postări pe contul său de socializare, arătând că, în urmă cu cinci ani, în datele de 6 și 7 octombrie 2018, a avut loc referendumul pentru familie, referendum care „a eșuat din lipsă de participare, deși 90% au răspuns «da». Era necesară o prezență de peste 30 la sută dintre alegători și nu a fost atins acest prag”. „Așa cum se știe, împotriva referendumului și a inițiatorilor său s-a dus o campanie înfiorătoare de denigrare, prin presă și dinspre organizațiile neguvernamentale cu finanțare externă, iar votul a fost boicotat de PSD, PNL și USR. Printre falsele argumente aruncate atunci pe piață a fost și acela că nu există motive să ne temem că instituția căsătoriei va fi pervertită prin lege și că, prin urmare, aceasta nu ar avea de ce să fie apărată de Constituție. În acest context, considerăm că este imperios necesară declanșarea procedurii pentru o nouă inițiativă cetățenească privind modificarea Constituției, în sensul definirii mai limpezi a căsătoriei”, scria, atunci, senatorul AUR.

De altfel, președintele formațiunii, George Simion,  a reacționat, ieri, la rândul său, după ce Cătălin Drulă a anunţat că i-a cerut Elenei Lasconi, primarul municipiului Câmpulung, să se retragă din campania pentru alegerile europarlamentare.  „De ce? Pentru că susține familia tradițională? Asta e o normalitate! V-au rămas «valorile» pe listă: Dan Barna, Vlad Voiculescu și Vlad Botoș“, a scris Simion pe contul său de socializare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: usr elena lasconi europarlamentare