Surse social-democrate arată că, în opinia PSD, o decizie a CCR pe tema acestui nou conflict juridic nu poate dura mai mult de 30 de zile, astfel încât, cel mai târziu la mijocul lunii martie, vom ști dacă președintele poate să nu țină cont de rezultatul unei moțiuni de cenzură sau dacă poate provoca artificial o criză politică. Însă, la o scurtă trecere în revistă a ultimelor acțiuni similare la CCR, putem observa că există cauze sesizate încă din luna noiembrie a anului trecut care încă nici nu au fost judecate.
Astfel, pe rolul Curții Constituționale există, în acest moment, șase conflicte juridice de natură constituțională nesoluționate sau soluționate, fără însă ca hotărârile să fi fost publicate în Monitorul Oficial al României și, prin urmare, care nu sunt încă obligatorii. În acest sens, avem o cerere de sesizare a conflictului juridic de natură constituțională înaintată de președintele CSM în data de 16 octombrie 2019 și care a fost soluționată în 22 ianuarie 2020, dar și o sesizare a CCR cu un conflict juridic constituțional făcută de președintele Senatului, la data de 16 noiembrie 2019, care a fost, de asemenea, soluționată în 22 ianuarie 2020. Dar soluțiile se află încă în faza redactării.
Însă în data de 23 noiembrie 2019, au fost înregistrate pe rolul CCR nu mai puțin de patru sesizări cu existența unor conflicte juridice de natură constituțională, dintre care trei formulate de președintele Senatului și o a patra de președintele Camerei Deputaților, care nu au fost încă judecate, iar, conform informațiilor oficiale, se pare că aceste chestiuni urmează să fie luate în discuție abia mâine, 12 februarie 2020. Adică la aproape trei luni de la sesizarea Curții.
Negocieri reluate la sfârșitul săptămânii trecute
Negocierile dintre cele mai importante două partide pe tema alegerilor anticipate s-ar fi intensificat în weekend, astfel încât să fie agreată data scrutinului ziua de 21 iunie 2020. Oficial, însă, atât Ludovic Orban, cât și Marcel Ciolacu au negat cu vehemență orice înțelegere pe aceasta temă, înaintea moțiunii de cenzură, când au circulat, pentru prima dată, zvonuri privind un „blat” între PNL și PSD.