x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Păunescu bun de avocat, nu de procuror

Păunescu bun de avocat, nu de procuror

de Aniela Nine    |    30 Sep 2008   •   00:00
Păunescu bun de avocat, nu de procuror

Preşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat, senatorul PSD Adrian Păunescu, şi-a anunţat ieri demisia din comisia parlamentară de anchetă a activităţii Institutului Cultural Român, precizând că toată viaţa "a fost eficace în poziţia de avocat, nu de procuror".



Preşedintele Comisiei pentru Cultură din Senat, senatorul PSD Adrian Păunescu, şi-a anunţat ieri demisia din comisia parlamentară de anchetă a activităţii Institutului Cultural Român, precizând că toată viaţa "a fost eficace în poziţia de avocat, nu de procuror".

Păunescu a spus că recenta sa numire ca membru în comisia parlamentară nu este potrivită pentru el, făcând această afirmaţie după ce a vorbit despre o serie de intervenţii ale sale în favoarea unor persoane persecutate în regimul comunist.
"În primăvara lui 1968 am organizat şedinţa lărgită la care a participat cu un mare curaj noul lider Ion Iliescu care asculta răbdător criticile scriitorilor şi s-a solidarizat cu idealurile lor privind libertatea de gândire.(...) În 1969 la o întâlnire a scriitorilor cu Ceauşescu am cerut desfiinţarea cenzurii afirmând că pe steagul partidului nostru nu trebuie să scrie cenzura. În acea şedinţă s-a hotărât darea mea afară de la uniune.  (...) În 1982 şi 1983 am dat pe cont propriu bătălia pentru salvarea intelectualilor daţi afară din partid şi din muncă pentru participarea la meditaţia transcedentală. Printre ei Marin Sorescu, Gheorghe Zamfir, Andrei Pleşu, Ion Mânzatu. Am temperat zelul celor care voiau să decapiteze atâtea valori.
În 1982, la Mangalia a avut loc o consfătuire a cadrelor din propagandă şi organizare. Am luat cuvântul şi m-am ridicat împotriva hotărârii de partid care cerea eliminarea din radio şi televiziune a lucrătorilor care aveau rude în străinătate. Erau 74 de redactori care trebuiau să fie daţi afară. Cei mai mulţi erau evrei. Am îndrăznit să spun că o asemenea măsură ar fi un a de tip nazist şi că noi am intrat în partidul lui Nicoale Ceauşescu pentru că el ne promisese că aprecierea unui om nu se va mai face după dosarul lui de cadre. Aberanta indicaţie a fost oprită. (...) Tot în Flacăra a apărut primul articol despre un tânăr marinar curajos. N-o să vă supere prea tare faptul că respectivul, s-ar putea spune, dat fiind că era căpitan de vas, era Traian Băsescu şi că eu l-am lansat pe Traian Băsescu în Flacăra. Când Ion Ilescu a fost pedespsit dur prin scoaterea din Bucureşti şi postul de secretar al partidului şi trimis la munca de jos din Timişoara, mi-am păstrat opţiunea şi am avut curajul să-l petrec împreună cu regretatul prieten doctorul Apostol Turbatu la gară şi să merg după scurtă vreme la el la Timişoara să-mi arăt solidaritatea", a povestit Adrian Păunescu (foto).


"Nu pot tăcea"

"După cum puteţi să vă daţi seama, toată viaţa eu am fost eficace în poziţia de avocat, nu de procuror", a mai spus el. "Nu accept să mi se ia drepturi, dar nici nu pot tăcea când mi se acordă privilegii care nu îmi trebuie, ba nu mi se potrivesc", a adăugat senatorul social-democrat. "Contaţi pe mine în toate acţiunile care nu implică reflexe de procuror, pe care nu le am", a îndemnat Păunescu.

AUDIO
- fisier in format wma

×
Subiecte în articol: politic