PC a finalizat proiectul de revizuire a Constituţiei, printre principalele modificări fiind introducerea votului obligatoriu, dublată de posibilitatea exprimării aşa zisului “vot alb”. Această propunerea aparţinâne preşedintelui fondator al PC, Dan Voiculescu şI are ca scop restabilirea eşantionului electoral corect, prin atragerea absenteiştilor la urne şI diluarea ponderii electorilor captivi sau corupţi. Conservatorii doresc totodată ca cetăţenii să fie mai bine informaţi, drept pentru care propun ca la referendum sau la alegerile parlamentare să fie cunoscut posibilul candidat la funcţia de premier.
Pe de altă parte, PC doreşte să introducă în noua Constituţie obligaţia parlamentarilor de a fi prezenţi la lucrări şI să extindă la maximum regimul incompatibilităţilor.
Conservatorii consideră totodată necesar ca apartenenţa României la UE să fie marcată încă din articolul 1 al Constituţiei. Susuţinători ai sistemului bicameral, dar cu diferenţierea competenţelor camerelor, conservatorii vor ca în comeptenţa uneia dintre ele să intre grija punerii de acord a legsilaţiei naţionale cu cea europeană.
PC mai propune ca judecătorii Curţii Constituţionale să fie aleşi de către CSM numai dintre judecătorii cu multă vechime şI experienţă ai Înaltei Curţi de Casaţie şI Justiţie (ÎCCJ).
Prin noul proiect de revizuire, conservatorii urmăresc definirea mai clară a regimului constituţional al statului şI blocarea fricţiunilor şI derapajelor principalelor autorităţi publice. Asfel, PC optează pentru republică parlamentară, cu diminuarea riscurilor pentru democraţie şI drepturile cetăţeneşti pe care s-a dovedit că le incumbă prerogativele deloc bine definite ale preşedintelui.
În ceea ce priveşte structura Parlamentului, PC vrea fie sistem monocameral, fie sistem bicameral dar cu transformarea Senatului într-o cameră a reprezentanţilor locali.
Proiectul mai prevede şI limitarea numărului de ministere, interzicerea constituirii de autorităţi administrative autonome.
Nu în ultimul rând, PC propune ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi de către consiliile judeţene , pentru corectitudinea administraţiei locale şI a alegerilor.