x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD-L, în Poiană / Descindere prezidenţială

PD-L, în Poiană / Descindere prezidenţială

de Libiu Mateescu    |    19 Ian 2009   •   00:00
PD-L, în Poiană / Descindere prezidenţială

Preşedintele Traian Băsescu i-a vizitat sâmbătă noaptea pe miniştrii şi parlamentarii PD-L reuniţi în acest week-end la Complexul Favorit, din Poiana Braşov, indicându-le necesitatea menţinerii unităţii dintre legislativ şi executiv, dar şi menţinerea cu orice preţ a coaliţiei cu PSD.



Deşi, potrivit Constituţiei, şeful statului trebuie să fie echidistant în raport cu viaţa politică, Băsescu şi-a reafirmat calitatea de "tătuc" al democrat-liberalilor şi le-a dat dispoziţii concrete de comportament parlamentar şi guvernamental. Preşedintele le-a reamintit celor prezenţi în restaurantul complexului destinul tragic al alianţei CDR, din care a făcut parte, situaţie care ar trebui evitată în cadrul alianţei cu PSD.

Petrecerea s-a spart la scurt timp după plecarea preşedintelui Băsescu, în jurul orei 24:00. "Preşedintele nu ne-a spus nimic. A fost o întâlnire amicală, la invitaţia noastră", a declarat însă secretarul executiv al PD-L, Mircea Toader. "Ca la orice întâlnire de acest tip, nu am avut nici un fel de discuţii, decât de natură privată, adică nimic altceva, decât, la fel ca la orice altă întâlnire, ne-am spus amintiri", a adăugat el. Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, declarase anterior că partidul este faza de rodaj a coaliţiei cu PSD, iar parlamentarii democrat-liberali trebuie să se facă uneori "că nu văd", pentru a nu se escalada eventualele probleme dintre cele două partide. "Personal, am rugămintea să vă faceţi uneori că nu vedeţi. Nu trebuie să avem dezbateri pe nu ştiu ce televiziuni. Le avem în interiorul coaliţiei", a spus Blaga.

Sistem de vot modificat
Democrat-liberalii au stabilit că prioritatea acestei sesiuni parlamentare o re­pre­zintă modificarea Legii electorale, a Legii răspunderii ministeriale şi modificarea regulamentelor de funcţionare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Preşe-dintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anas­tase, a declarat că una dintre priori­tăţile actualei sesiuni parlamentare este modificarea sistemului de vot, demo­-crat-liberalii urmând să facă un studiu despre introducerea votului prin cores­pondenţă. De asemenea, ea a spus că PD-L îşi propu­ne ca imunitatea parlamentară să se re­ducă strict la declaraţii politice şi la vot politic. La rândul său, liderul deputaţilor PD-L, Mircea Toader, a precizat că printre priorităţile democrat-liberalilor se nu­mă­ră anularea pensiilor parlamentarilor, descentralizarea, proiecte privind izola­rea termică a locuinţelor, reducerea numărului de Ordonanţe de Urgenţă.

×
Subiecte în articol: politic