x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD - Liber la motiuni populare

PD - Liber la motiuni populare

08 Mai 2005   •   00:00

4.000 de delegati ai organizatiilor PD vor hotari, la 25 iunie, asupra viitoarei conduceri si a doctrinei politice a partidului. In batalia pentru sefia PD, triumviratului Boc-Videanu-Blaga i s-a adaugat vicepresedintele Sorin Frunzaverde.



  • de ARTHUR SUCIU

  • DEZBATERI. Adept al curentului popular, Frunzaverde nu a adus in discutie explicit orientarea catre aceasta doctrina
    PLEDOARIE. La Consiliul National de Coordonare al PD (CNC), reunit, sambata, la Palatul Parlamentului, Frunzaverde a fost singurul lider al partidului care a vorbit mai hotarat despre necesitatea reorientarii doctrinare. Fara a folosi termenul "popular", vicepresedintele PD a facut trimitere la interesele politice ale Romaniei in Europa unita, altfel spus, la nevoia Romaniei de a avea un partid afiliat la Partidul Popular European, cel mai important grup din Parlamentul European. Frunzaverde vede in PD un partid de "centru reformator", cu o identitate proprie "mult mai pronuntata, aceasta si in beneficiul Aliantei D.A., in care trebuie sa-si pastreze propria identitate". Presedintele interimar Emil Boc a recunoscut ca, in cadrul PD, au loc de ceva vreme discutii privind viitorul doctrinar al PD, dar a negat ca exista discutii oficiale cu popularii europeni. Deocamdata, CNC a aprobat modificarea articolului 89 din statutul PD, astfel incat, la Conventia din 25 iunie, candidatii la presedintia partidului sa poata propune si motiuni de alta factura decat cea social-democrata.

    STARE DE SPIRIT. Adeptii continuarii pe linia social-democrata au, in principal, probleme cu PSD. Vicepresedintele Cezar Preda a starnit aplauze furtunoase rostind fraza: "Suntem in 7 mai si inca guvernam cu oamenii PSD". El a fost aprobat de sala si de alti vorbitori, cand a spus ca nu clarificarea doctrinara "ne face mai puternici, ci daca avem toti oamenii PD acolo unde trebuie". Preda a fost apreciat si pentru ironiile la adresa PNL, partenerul de alianta al PD". Avem colegi multi de guvernare; intai ii avem pe fratii nostri liberali. La o analiza cu organizatiile judetene, un coleg, cand l-am intrebat care este relatia lui cu liberalii, a zis: «Ii iubesc la fel de mult cum ma iubesc si ei pe mine»", a povestit Preda, spre amuzamentul salii.

    La randul sau, vicepresedintele Liviu Negoita a declarat ca lupii tineri au adus PD la guvernare, ca PD este un partid "de atmosfera, este o stare de spirit" si a sugerat ca o schimbare de doctrina ar putea vicia aceasta stare de spirit. Nici unul din cei trei favoriti Boc, Videanu si Blaga nu a dezvaluit daca va prezenta motiuni la Conventie si cu atat mai putin ce orientare politica va propune.

    ×
    Subiecte în articol: politic