x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PD nu se lasa dus la Palatul Cotroceni

PD nu se lasa dus la Palatul Cotroceni

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    11 Aug 2005   •   00:00
PD nu se lasa dus la Palatul Cotroceni

Democratii au refuzat propunerea premierului Calin Popescu Tariceanu de a merge impreuna la Cotroceni, pentru o intrevedere cu presedintele Basescu. Au refuzat si ideea declasificarii dosarelor de la SRI. In schimb, aliatii au stabilit ca pana la 5 septembrie sa ii schimbe pe Nicolae Vacaroiu si pe Adrian Nastase din functii.

Democratii au blocat ieri, la prima reuniune a Aliantei D.A. de dupa atacul sefului statului la adresa premierului, intentia lui Calin Popescu Tariceanu de a se intalni in cadru oficial cu presedintele Traian Basescu, pentru a lamuri atat situatia aliatilor, cat si a guvernarii. Cu argumentul ca PNL a votat marti seara pentru aceasta intalnire, Tariceanu a cerut PD sa il insoteasca la Cotroceni. Democratii au spus "pas", sub pretextul ca nu exista nici o agenda politica cu care cele doua partide sa se infatiseze la Basescu. "Ce, mai Caline, ti-e frica sa dai ochii singur cu Basescu? Ai nevoie de noi, pe post de ariergarda?", spun surse din PD ca i s-a raspuns lui Tariceanu. Lipsa de curaj a premierului ar fi motivata de o intalnire pe care Basescu a avut-o cu Tariceanu, la sfarsitul lui iulie, de ziua lui Vasile Blaga, cand Basescu a dat mana cu Tariceanu, dupa care i-a comunicat ca nu mai au ce sa discute din cauza felului in care premierul a blocat anticipatele. De asemenea, si anuntul premierului privind declasificarea celor 21 de documente primite de la SRI a ramas in coada de peste, democratii vazand in asta intentia de a-l arunca in ridicol pe presedinte. Tensiunile din interiorul sedintei au fost mascate de cei doi lideri, atat Tariceanu, cat si Boc declarand ca singurul subiect a fost realizarea calendarului pe care Alianta sa-l propuna in sedinta Coalitiei, ce tocmai trebuia sa inceapa. Varianta PNL-PD prevede schimbarile lui Nastase si Vacaroiu pana la 5 septembrie, iar pana la 1 noiembrie a celorlalte propuneri. In cazul nerespectarii acestui calendar, democratii vor sa forteze scoaterea PC de la guvernare, guvernul minoritar fiind in calculele lor primul pas spre anticipate.

MOTIVE. Tariceanu a avansat solutia clarificarilor de la Cotroceni la indemnul liberalilor, inflamati la auzul atacului pe care presedintele Basescu l-a orientat impotriva premierului. Subiectul a fost dezbatut intens si in sedinta de marti seara a Comitetului Executiv al PNL, iar propunerea de a merge la Cotroceni a venit de la vicepresedintele Teodor Melescanu. La finalul sedintei de marti, Tariceanu a declarat ca va solicita aceasta intrevedere "pentru a discuta foarte deschis toate problemele pe care seful statului le-a abordat". "E nevoie de o clarificare absoluta, sa indepartam orice fel de ambiguitati referitoare la acuzatiile de coruptie asupra membrilor Guvernului sau asupra modului in care se iau deciziile in Guvern", a declarat Tariceanu.

DECLASIFICARE. Un alt subiect fierbinte dezbatut marti seara de liberali a fost legat de cele 21 de dosare trimise premierului de SRI. Cum premierul le-a interpretat ca nefiind dovezi ca exista pericolul coruptiei in Guvern, iar presedintele Traian Basescu a inteles din ele taman invers, liberalii au ajuns la concluzia ca solutia care ar rezolva conflictul este declasificarea lor. Propunerea a venit de la ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, si a fost asumata imediat de Tariceanu. "Eu cred ca este obligatia mea, in acest moment, sa tratez situatia politica cu maxima responsabilitate, pentru ca altfel parcursul european al Romaniei va fi pus in pericol de aceste permanente spasme care se produc pe scena politica romaneasca si care vor duce la concluzia simpla ca Romania e o tara greu de guvernat sau imposibil de guvernat", a afirmat seful Executivului. El a venit cu propunerea in fata aliatilor, dar s-a vazut contestat chiar de propriii colegi de partid, desi nici unul nu a ridicat glasul impotriva acestei propuneri in sedinta CEx. Vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu, a declarat ieri, inaintea sedintei Aliantei, ca el nu este de acord cu declasificarea si prezentarea publica a infomatiilor pe care SRI le are despre membrii Cabinetului.

PASI
Conform Legii privind protectia informatiilor clasificate si standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania, informatiile secrete de stat pot fi declasificate prin hotarare a Guvernului, la solicitarea motivata a emitentului, respectiv a unui serviciu de informatii. Informatiile se declasifica daca: termenul de clasificare a expirat; dezvaluirea informatiilor nu mai poate prejudicia siguranta nationala, apararea tarii, ordinea publica ori interesele persoanelor de drept public sau privat detinatoare; au fost atribuite de o persoana neimputernicita prin lege. Declasificarea sau trecerea la un alt nivel de secretizare a informatiilor secrete de stat se realizeaza de imputernicitii si functionarii superiori abilitati prin lege sa atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al institutiilor care coordoneaza activitatea si controlul masurilor privitoare la protectia informatiilor clasificate, potrivit competentelor materiale. Ori de cate ori este posibil, emitentul unui document clasificat trebuie sa precizeze daca acesta poate fi declasificat ori trecut la un nivel inferior de secretizare, la o anumita data sau la producerea unui anumit eveniment. La schimbarea clasei sau nivelului de secretizare atribuit initial unei informatii, emitentul este obligat sa informeze structura/ functionarul de securitate, care va face mentiunile necesare in registrele de evidenta. Informatiile secrete de serviciu se declasifica de conducatorii unitatilor care le-au emis.

Negociere in Coalitie

DISCUTII. Partenerii si-au pus pe masa propunerile
Sedinta de ieri a liderilor Aliantei PNL-PD a fost urmata de o reuniune a Coalitiei de guvernamant, unde subiectul principal a fost negocierea calendarului propus de liberali si democrati privind schimbarea presedintilor celor doua Camere si a sefilor Consiliilor Judetene. De partea cealalta, partenerii de Coalitie, Partidul Conservator si UDMR, si-au expus propriile conditii. Biroul Politic al PC, intrunit ieri-dimineata, l-a mandatat pe liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, sa solicite partenerilor de Coalitie, in CNC, sprijin pentru adoptarea unui set de masuri legislative pe care conservatorii le-au initiat si care asteapta inceperea sesiunii parlamentare pentru a intra in dezbaterea forului legislativ. Este vorba de proiectul de lege privind controlul averilor ce nu pot fi justificate, solicitarea anularii TVA la produsele alimentare de baza si o initiativa legislativa care presupune ca romanii, in judetele in care acestia sunt minoritari, sa aiba reprezentare in consiliile locale si judetene. De asemenea, conservatorii vor incerca obtinerea unui acord de principiu vizavi de sustinerea, in perioada urmatoare, a proiectelor ce fac referire la protectia capitalului autohton.

CONDITIE. "Daca problemele noastre vor fi tratate cu seriozitate, si noi vom trata cu aceeasi seriozitate problemele lor", a aratat purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca. Practic, Partidul Conservator incearca sa obtina un sprijin pentru promovarea acestor masuri legislative in schimbul acordului pentru revocarea presedintilor celor doua Camere parlamentare, dorita de liberali si democrati. Aliatii ar vrea sa convoace o sesiune extraordinara a Parlamentului, intre 29 si 31 august, pentru modificarea regulamentelor celor doua Camere si, eventual, schimbarea presedintilor. PC va analiza in aceasta dimineata, in cadrul unui Birou Permanent largit, concluziile discutiilor de aseara. Inaintea reuniunii Coalitiei, presedintele PD, Emil Boc, nu s-a aratat dispus la negociere, spunand ca daca PC nu respecta calendarul se autoexclude din Coalitie.
×
Subiecte în articol: basescu tariceanu politic