Fratele presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, ramane unic stapan pe o piata de cateva milioane de euro printr-un singur gest al deputatilor Puterii de a vota o ordonanta de reorganizare a Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR). Mircea Vasile Zegrean a fost numit director general al Companiei Nationale pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune (CNCIR), in urma emiterii OUG 22/2010 de reorganizare a ISCIR. Statul a lasat ISCIR de izbeliste, lasandu-i firimiturile veniturilor din activitatea de control a instalatiilor sub presiune si a redirectionat 80% din banii pe care ii facea inainte, prin externalizare, catre compania privata CNCIR SA, avand unic actionar statul. Catre CNCIR s-a transferat nu numai intreaga activitate, ci si sediul de 4 milioane de euro, pe care ISCIR il cumparase cu 16 milioane de lei de la AVAS cu doar cateva luni inainte de reorganizarea agentiilor.
CNCIR a devenit stapana pe activitatea de control a cazanelor sub presiune si a instalatiilor de ridicat, detinand monopolul, prin ordonanta, timp de 10 luni de la infiintare. Deputatii au fost insa generosi cu CNCIR si i-au prelungit monopolul la trei ani, dupa aceasta perioada Compania trebuind sa selecteze firmele private care vor putea desfasura aceasta activitate. De generozitatea deputatilor beneficiaza chiar si Mircea Vasile Zegrea, care, ca fost director al ISCIR era salarizat precum un bugetar amarat, dar ca sef al CNCIR isi va putea mari salariul de cate ori vrea, ca un veritabil sef de companie nationala. Reprezentantii Opozitiei au acuzat in mod direct Puterea ca a i-a facut fratelui presedintelui Curtii Constitutionale un favor cu dedicatie. Deputatul PDL Cristian Adomnitei a declarat pentru Jurnalul National ca desfiintarea activitatii ISCIR era singura modalitate de a-i mari salariul lui Zegrean. "Pentru ca fratele lui Augustin Zegrean sa aiba salariu mai mare era singura solutie', a acuzat Adomnitei.
Amendamentul prin care se prelungeste monopolul CNCIR de la 10 luni la trei ani a fost propus in Comisia de Industrii de deputatul PDL Cristian Boureanu, iar ordonanta in forma ei finala a fost adoptata azi in Camera Deputatilor.
Cu ISCIR doar o umbra a fostei sale glorii, CNCIR va ramane sa gestioneze activitatea de verificare a cazanelor si instalatiilor din tara. CNCIR poate folosi la discretie fondurile pe care le produce din taxele de verificare ale instalatiilor din tara. Capitalul social cu care a fost infiintata CNCIR este de 28,4 milioane de lei, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial si este constituit din activele imobiliare care au ajuns la firma din reorganizarea ISCIR.