x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL scoate Constituţia de la naftalină

PDL scoate Constituţia de la naftalină

de Gabriela Antoniu    |    18 Mar 2012   •   21:00
PDL scoate Constituţia de la naftalină

Incepand din aceasta saptamana, re­prezentantii PDL vor sa reia dis­cutiile asupra revizuirii Cons­ti­tu­tiei. Anuntul facut saptamana trecuta de purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, se vrea un semn ca pe­de­lis­tii tin cont de sarcinile trasate de pre­se­dintele Traian Basescu in me­sa­jul adresat Parlamentului la 7 martie, dar si pentru readucerea opozitiei in forul legislativ, USL refuzand sa revina pana cand conditiile Uniunii nu vor fi indeplinite. De altfel, Sever Voinescu a si sustinut necesitatea prezentei parlamentarilor opozitiei la lucrarile de revizuire a Constitutiei.

"Reducerea numarului de parlamentari este si a fost mereu o prio­ri­tate pentru noi. Suntem poate singurul partid care mai sustine si se re­fe­ra la ceea ce s-a intamplat la referen­du­mul din 2009. Colegii de la USL au facut un proiect de lege pe care l-am comentat la vremea respectiva. Un proiect de lege care pare mai de­gra­ba un mar otravit, pentru ca sunt des­tule probleme tehnice acolo, dar pe care, in fine, intr-o discutie in Co­mi­sia juridica (a Camerei Deputatilor – n.r.) le putem rezolva. Dar, pentru a o discuta, ei trebuie sa fie acolo. Am incercat, dupa cum stiti, pe ne­nu­ma­ra­te cai sa demaram procesul de revizuire a Constitutiei", a spus Voinescu.

El a reluat invitatia catre parlamentarii PSD de a discuta despre re­vi­zu­irea Constitutiei in Comisia ju­ri­dica din Camera Deputatilor. "Este un joc de imagine din care colegii de la PSD cred ca au de castigat. E trea­ba lor, dar Constitutia trebuie modi­ficata si trebuie sa ajungem la 300 de parlamentari pe calea modificarii Constitutiei", a subliniat Voinescu. In opinia sa, un punct de pornire in le­ga­tura cu acest subiect ar putea fi acordul dat de PSD in privinta mo­di­fi­­carii Constitutiei pentru a permite in­cluderea prevederilor Tratatului de guvernanta fiscala.

Voinescu a precizat totodata ca pre­sedintele Comisiei juridice a Ca­me­rei Deputatilor, pedelistul Daniel Buda, va convoca aceasta comisie pentru a discuta modificarea Cons­ti­tu­tiei. Contactat de Agerpres, Daniel Buda a confirmat ca-i va convoca pe membrii comisiei "in perioada u­r­ma­toare", nu mai devreme de sap­ta­ma­na aceasta. De asemenea, Sever Voinescu a precizat ca modificarea Legii electorale va fi facuta in cadrul procesului de modificare a Cons­ti­tu­tiei. "Am denuntat acest sistem de vot care functioneaza in prezent inca de la inceputul mandatului nostru. Crin Antonescu n-ar fi fost parlamentar daca exista o manifestare a vointei po­porului. (...) Ne intereseaza subiectul, aici avem mult de discutat in co­a­litie. Pentru ca stiti, UDMR are o vi­zi­u­ne.

Trebuie sa asiguram ca aleg­e­r­ile din 2012 ii duc in Parlament pe exact acei oameni pe care alegatorii ii desemneaza, si nu pe altii. Este esen­tial si, cred eu, tine de un anume bun-simt politic. Dincolo de partide, dincolo de ceea ce spunem noi la conferinte de presa", a declarat purtatorul de cuvant al PDL.

Oful PDL, oful lui Basescu
Declaratiile lui Sever Voinescu au fost facute la o saptamana dupa ce presedintele Traian Basescu cerea acelasi lucru parlamentarilor. Pe 7 martie, cu ocazia mesajului transmis in Parlament, seful statului a fixat ca obiective legislative in perioda urmatoare adoptarea legea sanatatii, revizuirea Constitutiei si modificarea legislatiei electorale, ca parte a mult trambitatei reforme a statului. "Daca, din punct de vedere legislativ, am exprimat punctul meu de vedere, trebuie sa va mai spun un punct de vedere care s-ar putea sa nu placa. Acesta este legat de nevoia de mo­dernizare a clasei politice. Sigur, un prim pas s-a facut. S-a facut in mo­mentul in care am introdus votul uninominal.

In acelasi timp, este clar ca un vot uninominal compensat, asa cum il avem acum, nu face decat sa creeze distorsiuni si oameni mai putin sus­tinuti de cetateni ajung in Parlament, in locul unora care au luat un numar mai mare de voturi. Este, cred, o obligatie morala a majoritatii ca, impreuna cu minoritatea din Parlament, sa decida un vot uninominal curat, care nu mai lasa ca oamenii de pe locul 3 sa ajunga parlamentari, iar cei care au fost primii in colegiu sa ra­mana acasa. Se pare ca nu sunteti chiar atat de impotriva acestei solutii, dar am sa va mai spun o solutie pe care o vad pentru reformarea sistemului politic romanesc.

Ea se refera la punerea in aplicare a referendumului din noiembrie 2009. Dragii mei, dragi colegi – pentru ca si eu am fost parlamentar –, trebuie sa re­cu­noastem ca oricaruia dintre dumneavoastra, fie ca sunteti la putere sau ca priviti la televizor, fiind in opo­zitie, ii este greu sa mearga in colegiu si sa spuna: «Aveti incredere in noi. Daca ne dati votul, noi vom lucra pentru voi», cand, astazi, oricare dintre membrii Parlamentului este vulnerabil la respectarea votului ce­ta­te­nilor. Cetatenii au cerut Parlament uni­cameral si 300 de parlamentari ori oricare dintre parlamentari va fi pri­vit cu suspiciune cu privire la sin­ce­ritatea solicitarii votului daca acest lu­cru nu se intampla.

Stiu ca trebuie doua treimi, stiu ca trebuie facut un efort de a se discuta cu opozitia, dar tineti cont ca a fost un vot cu peste 80% dintre participantii la referendum in favoarea solutiei Parlamentului unicameral. Nu as vrea sa va spun efectele dublarii atributiilor celor doua Camere. Este evident ca tot una singura legifereaza: cea care este a doua sesizata, Camera decizionala (…) Eu cred ca reducerea la o Ca­me­ra si la 300 de parlamentari ar veni si ca un argument ca si politicienii la varf din Romania sunt perfect constienti de nevoia de a reduce cheltuielile de functionare a statului", le-a spus Basescu parlamentarilor, re­gre­tand absenta opozitiei si rugand-o sa revina in forul legislativ.

Basescu vrea, dar nu are cu cine
Nu este prima data cand seful sta­tului readuce in discutie revizuirea Constitutiei. A spus-o de fiecare data cand a avut ocazia, iar anul acesta si l-a inceput cu astfel de planuri. "Re­vi­zu­i­rea Constitutiei este un proces mai dificil, desi eu sper ca se va putea realiza. Voi relua discutiile cu partidele in acest sens, pentru ca ama­na­rea este in defavoarea intereselor de evolutie si democratizare, dar si de fle­xi­bilizare a functionarii statului", a declarat Traian Basescu pe 6 ianua­rie. El mai spunea ca, din punct de ve­­de­re legislativ, mai sunt trei lucruri de facut, anume: adoptarea legii sa­na­ta­tii, a legii de reorganizare admi­nis­trativ-teritoriala si revizuirea Cons­­titutiei.

Aceleasi pe care le-a enu­­merat si in mesajul din Parlament. Nu­mai ca atat Basescu, cat si PDL au o problema in conditiile in care USL este in greva parlamentara, iar pen­tru adoptarea proiectului de re­vi­zu­i­re a Constitutiei este nevoie de doua treimi din voturi. "Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adop­tata de Camera Deputatilor si de Senat, cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fie­carei Ca­mere. Daca prin procedura de me­diere nu se ajunge la un acord, Came­ra Deputatilor si Sena­tul, in sedinta co­muna, hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din nu­ma­rul deputatilor si senatorilor.

Re­vi­zu­i­rea este defini­ti­va dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adop­tarii proiectului sau a pro­punerii de re­vizuire", prevede ar­t­i­colul 151 din le­gea fundamentala. In aceste con­ditii, ar fi nevoie de 306 vo­turi pentru adoptarea proiectului de revizuire a Constitutiei pe care ac­tu­a­la coalitie nu le are. PDL, UNPR si UDMR au impreuna la Camera Deputatilor si la Senat 227 de parlamentari, si nici cei 17 reprezentanti ai minoritatilor nationale nu i-ar ajuta deloc. In plus, UDMR nu este dispu­sa sa deschida si alte teme de revizuire in afara tratatu­lui european de guvernanta fiscala.

UDMR se pune contra
La scurt timp dupa anuntul pre­se­dintelui, liderul UDMR, Kelemen Hunor, recunostea evidenta. El de­clara ca "nu exista majoritate de doua treimi, dar asta nu inseamna ca nu este nevoie de amendarea Cons­ti­tu­tiei. In 2012 nu vad posibila o astfel de amendare". Kelemen Hunor anun­ta totodata ca UDMR va fi de par­tea celor care sustin amendarea Constitutiei in legatura cu pactul fiscal la nivel european. "In ceea ce pri­ves­te revizuirea Constitutiei, noi am spus ca in momentul in care se va face o pro­punere privind disciplina fis­­cala la nivelul UE, acel pact fiscal, si doar despre acest lucru, vom vorbi in ceea ce priveste amendarea Cons­ti­tutiei, vom fi de partea celor care sus­tin amendarea Constitutiei. Nu sun­tem de acord sa deschidem si alte su­biecte, sa nu compromitem amendarea, daca va fi cazul undeva in a doua parte a anului sau spre sfarsitul anului, dar alte posibilitati pentru a amenda Co­nstitutia, dupa parerea mea, nu exista", a mai spus liderul UDMR.

Pe de alta parte, copresedintele USL, Crin Antonescu, a anuntat vineri seara la Ploiesti ca parlamentarii Uniunii nu vor participa la dezbaterile privind revizuirea Cons­ti­tu­tiei. In schimb, Antonescu conside­ra suficienta o lege pentru reducerea nu­marului de parlamentari, pre­ci­zand ca, daca reprezentantii puterii sunt dispusi ca aceasta lege sa fie dez­batuta si adoptata, opozitia va partici­pa la dezbateri.

×
Subiecte în articol: politica alegeri PDL traian basescu