x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL vânează vânturi prin Parlamentul European

PDL vânează vânturi prin Parlamentul European

de Mircea Opris    |    08 Dec 2010   •   20:25
PDL vânează vânturi prin Parlamentul European

Un fost membru al Parlamentului European, pedelistul Nicodim Bul­zesc, face un lobby acerb pentru ca România să primească tot mai multe fonduri UE pentru energii alternative. Sau cel puţin aşa susţine el. Ultimul său desant a avut loc între 22 şi 25 noiembrie la plenara Parlamentului European de la Strasbourg, în care s-a dezbătut bugetul Uniunii pe anul 2011. Evident, pe ordinea de zi a fost şi problema fondurilor pentru energie eoliană şi alte energii alternative. Sub pretextul interesului na­ţi­onal, Nicodim Bulzesc a participat la plenară în calitate de asociat al unor firme producătoare de "green energy", cu legături în Luxemburg şi cu sediul la o căsuţă poştală din Panama. Vizita sa nu a rămas însă nemoni­to­rizată.

Nicodim Bulzesc este un pastor neoprotestant din Timişoara, fost europarlamentar din partea PDL, în mandatul 2007-2009. Cu un palma­res plin de activităţi caritabile, acesta a omis să menţioneze că el şi soţia sa sunt acţionari la CS WIND PROJECT SRL, CREATIVE SOLUTIONS PROJECTS SRL, CS EOLICA SRL, trei firme care se ocupă cu producţia de energie eoliană. Astfel, soţii Bulzesc, împreună cu asociaţii lor, Silviu Dalcă, Beniamin Teodor Dalcă, Ioan Cristian Dalcă şi cetă­ţea­nul spaniel Ernesto Gomez Negre, au reuşit să pună mâna în urma unor licitaţii dubioase pe aproape 2.300 hectare de teren în localităţile Pojejena şi Naidăş, din Caraş-Severin. Concesiunea pentru parcurile eoline s-a făcut pe 49 de ani, fără emoţii, ţinând cont că fostul europarlamentar este coleg de partid şi de interese cu factorii de decizie din zonă: primarul din Naidăş este membru PDL, primarul din Pojejena, Omer Rado­van­covici, este tot PDL-ist, iar pre­şe­dintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, este vicepre­şedinte PDL la nivel naţional.

Problema este că, pentru a face morile de vânt să producă bani, la Pojejena, câştigătorul licitaţiei pentru concesionarea terenurilor va trebui să plătească CS Wind Project suma de 680.000 de euro. La Naidăş, suma este de 550.000 de euro şi trebuie achitată Creative Solutions. Chiar şi aşa, proiectul s-a înţepenit după ce un om de afaceri care putea susţine investiţiile s-a retras din combinaţie, lăsând trupa de energeticieni fără finanţare. Ca atare, Bulzesc şi-a pus în funcţie relaţiile din perioada când era europarlamentar şi a luat avionul de Strasbourg. La fix pentru a ajunge la dezbaterea bugetului european pe anul 2011 şi pentru a găsi finanţare sau parteneri cu bani. Lucru confirmat telefonic chiar de acesta: "Scurt, că am cartelă pre-pay şi sunt pe roaming. Nu pot vorbi acum. Sunt la Strasbourg, la dezbaterile Parlamentului, chiar despre energiile alternative. Sunaţi-mă mai târziu", ne-a declarat telefonic Nico­dim Bulzesc. Exact la 25 noiembrie, Lena Kolarska-Bobişska a prezentat raportul A7-0313/2010, "Către o nouă strategie energetică pentru Europa 2011-2020", al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie. Neclar rămâne în ce calitate a parti­ci­pat Bulzesc la lucrările Parlamentului European. În 2009, după ce i-a expirat mandatul de europarlamentar, acesta a declarat public că a de­ve­nit emisar european. "Am apelat la Comisia Europeană şi când au văzut CV-ul meu, prestaţia mea în Parlament, mi-au dat două oferte în domeniul în care am performat.

Două oferte în cadrul Comisiei Europene, în legătură cu comisiile Parlamentului European, dintre care un post de emisar european pe pro­blema Balcanilor.

Nu este un post politic, nu trebuie să fac aici politică, ci trebuie să fac doar politica Europei şi politica României", spunea Bulzesc în anul 2009. Singura problemă este că nu­mele său nu se regăseşte în organigrama Comisiei Europene. De altfel, acum el se dezice total de partidul care l-a trimis la Bruxelles şi de şefii săi din PDL Timiş. De la filiala Timiş a PDL, nici unul dintre colegi nu a vrut să ne dea relaţii vizavi de funcţia pe care o ocupă acesta, pe motiv că nu ştie sau nu vrea să spună. "Unde aţi întrebat de mine? La partid? Care partid, PDL? O fi vreun partid nou-înfiinţat despre care eu nu am auzit încă", ne-a mai spus, tot pe roaming la telefon, Nicodim Bulzesc.

La dezbaterea bugetului euro­pean de luna trecută, Bulzesc nu şi-a putut motiva calitatea oficială în care a participat la şedinţă. Ultima sa vizită la instituţiile euro­pene, dar şi activitatea sa din perioada cât a fost europarlamentar au fost in­tens monitorizate din mai multe mo­tive. Unul din ele a fost plângerea unor co­legi din PE, care au declarat că Bulzesc le-ar fi oferit, pentru servicii se­xuale contra cost, două surori gemene, dintre care una lucra ca şi asistentă de cabinet la Bruxelles. De altfel, secretara lui Bul­zesc s-a consacrat la Micul Dejun cu Rugăciune din 2008 ca şi "sexy-cân­tă­reaţa atleţilor religioşi", după ce tânăra blon­dă, sexy, cu fustă scurtă şi pan­tofi-cui, îmbrăcată în roşu, a luat locul Irinei Loghin, cântând pentru senatorii şi deputaţii prezenţi muzică religioasă în română şi engleză.

La Timişoara, relaţia cu fraţii de credinţă nu este una prea bună. Bul­zesc a luat un împrumut de 90.000 de dolari americani de la patronul unei firme din industria frigorifică pe care a uitat să îl mai returneze. Ace­eaşi metodă a aplicat-o unui alt frate de credinţă, pastor din Chicago. Colegii din PDL Timiş l-au mai amendat şi pentru alte isprăvi ca europarlamentar. O excursie pe care a organizat-o la Bruxelles pentru profesorii şi directorii de şcoli, membri PDL, la care, cu cinci minute înaintea plecării autocarului spre Belgia, a dat jos din autobuz doi profesori, făcând loc altor doi dascăli, fraţi de credinţă. Lui Bulzesc i s-a reproşat şi elibera­rea unei diplome pompoase, cu titula­tu­ra de "raportor cu problemele co­piilor imigranţi" pe România, unei femei democrate, document care nu are nici o valabilitate, pentru că nu avea elemente de identificare. În plus, ex­cursii europene, pro­misiuni neonorate, situaţii um­fla­te şi distorsionate, care au pus o se­rie de lideri ai PDL în situaţii absolut delicate.

×
Subiecte în articol: fonduri europene energie alternativa