Democrat liberalii au ajuns aseara la o solutie de compromis in ceea ce priveste soarta Miscarii Populare. Dupa o sedinta a Colegiului Director ce a durat mai bine de trei ore, liderul democrat-liberal Emil Boc a anuntat ca PDL nu va incheia la nivel national niciun fel de alianta pentru locale, dar organizatiile judetene pot decide sa incheie aliante pe plan local, sub denumirea "Miscarea Populara", cu sigla inima.
Decizia vine in contextul in care opiniile privind infiintarea Miscarii Populare inainte de alegerile locale erau impartite si exista un puternic curent in partid format din vechii pedelisti care doreau renuntarea la acest proiect. Fostul ministru Sulfina Barbu a declarat ca decizia a fost luata "cu majoritate de voturi, nu in unanimitate".
"Am discutat in esenta strategia la alegerile locale. PDL nu va incheia la nivel national nici un fel de alianta electorala pentru alegerile locale. PDL lasa la latitudinea organizatiilor judetene sa decida daca incheie aliante electorale judetene sau locale cu formatiunile politice cu care colaboreaza la nivel local", a declarat Emil Boc, dupa sedinta. Intrebat de ce s-a renuntat la Miscarea Populara la nivel national, Boc a spus ca alegerile sunt locale si este firesc sa se lase la latitudinea organizatiilor sa incheie aliante la nivel local. El a mai spus ca aliante electorale au fost si pana acum, si a exemplificat cu situatia din 2004, cand el a candidat la Cluj sub sigla Aliantei DA.
Liderul PDL a subliniat ca decizia are ca principal scop "maximizarea rezultatelor" la alegerile locale. Boc a mai spus ca aliantele constituite la nivel local sub denumirea "Miscarea Populara" vor avea culoarea electorala verde. Intrebat daca Miscarea Populara este un obiectiv dupa alegerile locale, Boc a raspuns ca intotdeauna cea mai importanta batalie este cea care urmeaza. Desi Emil Boc nu a pomenit nimic despre ce se va intampla la Bucuresti cu Miscarea Populara, Elena Udrea a dat ca exemplu o posibila astfel de alianta in Capitala. "De exemplu, Miscarea Populara pentru Bucuresti va fi facuta cu partidele cu care noi decidem la Bucuresti sa intram intr-o alianta electorala", a spus Elena Udrea.
Surse din partid ne-au declarat ca la Bucuresti, pedelistii nu vor sa bage PNG in Miscarea Populara, dar vor sa se foloseasca de Gigi Becali pentru sustinerea candidatului PDL la Primaria Capitalei.
Protocol cu UNPR
Totodata, conducerea PDL a fost mandatata in cadrul Colegiului National Director sa demareze negocierile cu UNPR in vederea incheierii unui protocol de sustinere reciproca la alegerile locale. "PDL a decis sa incheie un protocol de colaborare, de sustinere, nu alianta electorala, cu UNPR, fiind mandatata conducerea partidului sa finalizeze acest protocol, ca urmare a relatiei privilegiate pe care o avem in actul de guvernare impreuna cu partenerii de la UNPR", a mai anuntat Emil Boc. El a mai spus ca acest protocol cu UNPR este de sustinere reciproca la alegerile locale.
Intrebat daca s-a discutat in partid despre schimbarea presedintilor ANAF si CNAS, Sorin Blejnar si Lucian Duta, asa cum s-a vehiculat inaintea sedintei Colegiului Director , Boc a raspuns: "Evaluarea secretarilor de stat si a sefilor de agentii apartine premierului". El a adaugat ca acest lucru s-a intamplat si pe vreme cand el era premier.
De altfel, eventuala intentie a PDL de a schimba din functie sefi de agentii guvernamentale i-a dat ocazia premierului Ungureanu sa-si arate muschii. "Imi vorbiti despre un lucru despre care eu nu am stiri, in ceea ce priveste compozitia Guvernului ultimul cuvant il am eu. N-am sa comentez o chestiune care imi este straina", a declarat sambata Mihai Razvan Ungureanu. Desi Ungureanu se vrea stapan pe situatie, surse din PDL spun ca premierul nu e vazut cu ochi buni in partid si ca pedelistii asteapta sa-l sacrifice cu prima ocazie, la prima greseala. Ultimele nemultumiri pedeliste, spun aceleasi surse, vin de la faptul ca Ungureanu, avand sustinerea totala a presedintelui Basescu, se amesteca in treburile unor ministere si da directive cand nu e cazul.