x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pensionar la 45 ani. O nouă categorie de salariați va ieși la pensie mai devreme

Pensionar la 45 ani. O nouă categorie de salariați va ieși la pensie mai devreme

de Razvan Voiculescu    |    25 Noi 2022   •   11:14
Pensionar la 45 ani. O nouă categorie de salariați va ieși la pensie mai devreme
Sursa foto: Lucian Alecu

Un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare a dansatorilor şi soliştilor de balet, alături de balerini şi acrobaţi a fost aprobat de Camera Deputaţilor. Legea a fost adoptată cu 227 de voturi.

Legea prevede ca aceste categorii de persoane să se poată pensiona la 40 de ani, în cazul femeilor şi 45 de ani pentru bărbați. 

„Având în vedere statisticile care relevă faptul că după 40 de ani condiția fizică, inclusiv musculatura dansatorilor și soliștilor de balet, este deteriorată fără a mai putea face față prezentării spectacolelor la nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată și faptul că în rândul salariaților dansatori din instituțiile de profil se constată că după vârsta de 45 de ani, aceștia se află cel puțin 8 luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a ligamentelor sau fracturilor, consideram că pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet trebuie făcută în aceleași condiții ca și cele pentru balerini și acrobați, în legislația actuală. În acest moment, unele ansambluri angajează «dansatori», iar în altele sunt încadrați drept «balerini». Așadar pentru persoane care au același tip de activitate, condițiile de pesionare sunt diferite, existînd o mare inechitate în sistem”, se arată în expunerea de motive.

Măsura vine în contextul în care Banca Mondială a recomandat României să crească vârsta de pensionare pentru mai multe categorii de pensionari printre care militari, judecători și procurori. 

Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că legea merge la promulgare. 

Klaus Iohannis poate să ceară, însă, reexaminarea proiectului de act normativ înainte să semneze decretul de promulgare.

 

×
Subiecte în articol: pensie balerin dansator