x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pesediştii, nemulţumiţi de concesiile făcute UNPR

Pesediştii, nemulţumiţi de concesiile făcute UNPR

de Diana Lazăr    |    08 Iul 2015   •   14:57
Pesediştii, nemulţumiţi de concesiile făcute UNPR
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Deşi au rezistat moţiunii de cenzură şi ţin încă piept acuzaţiilor DNA la adresa lui Victor Ponta, principalele partide aflate la guvernare nu sunt nici pe departe în relaţii calde.

În timp ce UNPR forţează mâna premierului să cedeze din ministere şi cer garanţii că vor avea locuri eligibile pe liste la parlamentare, PSD îl suspectează pe Gabriel Oprea că joacă la dublu.

UNPR încearcă să profite de poziţia tot mai vulnerabilă a premierului şi să smulgă de la PSD cât mai multă influenţă. Pe termen scurt, planul UNPR implică extinderea influenţei la nivel guvernamental. Ministerul Justiţiei, cu sau fără Robert Cazanciuc la cârmă, a fost pri- ma mare cucerire a UNPR în Executiv.

În plus, i-a arătat pisica lui Victor Ponta anunţând că UNPR iese de la guvernare dacă parlamentarii vor modifica „pe furiş” codurile penal şi de procedură penală. Cu un ochi spre procurori Ameninţarea lui Gabriel Oprea a provocat un val de nemulţumire în PSD.

„Oprea vrea să fie reevaluat de Iohannis şi ne ameninţă pe noi. Vrea să-şi DIANA LAZĂR asigure umbrela pentru ploaie în caz că pierdem guvernarea. Doar că Iohannis nu vrea să facă majo-ritate cu tot UNPR-ul, ci vrea să ia parlamentari la bucată”, au declarat surse de la vârful PSD.

Pe de altă parte, eventuala cedare a portofoliului Justiţiei în favoarea lui Oprea a provocat iritare.

„Asta ar fi sfidarea lui Ponta. Noi i-am cerut să schimbe ministrul, nu să dea ministerul. Mai bine am ieşi de tot de la guvernare, că şi aşa nu prea suntem. Gabi Oprea guvernează şi pentru noi”, au subliniat surse din PSD.

Faptul că Oprea s-a erijat în apărătorul justiţiei, într-un mo- ment de asalt al DNA asupra cremei clasei politice, este însă interpretat de alţi pesedişti nu doar ca o încercare de a se apropia de Cotroceni, ci ca o temere faţă de procurori: „La câţi penali are în UNPR, să vorbească tocmai el ? Eu cred că e strâns cu uşa. E forţat să aibă discursul ăsta”, ne-a declarat un vicepreşedinte PSD.

Forţat sau nu, Oprea şi-a mai arătat de două ori muşchii la PSD votând în Parlament pentru adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare a preşedintelui Iohannis şi pentru numirea lui Mihai-Răzvan Ungureanu la conducerea Serviciului de Informaţii Externe.

PSD s-a văzut pus în defensivă, iar debandada din partid a fost amplificată şi de plecarea subită şi prelungită a premierului în Turcia, unde s-a operat la genunchi.

Fuziune dificilă
UNPR îşi face planuri de fuziune prin absorţie cu PSD. Postul de preşedinte executiv al PSD, vacant după demisia lui Liviu Dragnea, i-ar reveni lui Gabriel Oprea, ne-au declarat surse social-democrate. Nici acest pas nu este însă privit cu ochi buni. Unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai lui Oprea este chiar Liviu Dragnea, aflat în relaţii foarte reci cu vicepremierul.

Negocieri dure pentru alegeri

Î n pofida tuturor animozităţilor dintre cele două formaţiuni, PSD şi UNPR vor candi-da cel mai probabil la pachet anul viitor. UNPR a pus deja condiţii pentru locale, şi anume impunerea candidaţilor pentru trei primării reşedinţă de judeţ şi trei preşedinţi de Consilii Judeţene în fiefurile stângii. Cât priveşte parlamentarele, progresiştii vor să-şi păstreze actualii 50 de parlamentari pe locuri eligibile şi semieligibile, număr consi- derat inacceptabil de PSD.

Negocierile nu au mai avansat însă din cauza evenimentelor recente în care este implicat Victor Ponta. Pe de altă parte, cei din UNPR ştiu că o cădere a Guvernului PSD şi o alianţă cu PNL ar face să candideze singuri în 2016, riscul ratării intrării în Parlament nefiind de neglijat.
 

×
Subiecte în articol: unpr alegeri psd