x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pesediştii şi-au contestat propria “amnistie”

Pesediştii şi-au contestat propria “amnistie”

de Marius Gîrlașiu    |    30 Iun 2016   •   20:35
Pesediştii şi-au contestat propria “amnistie”
Sursa foto: SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO

Legea care prevede că aleşii care şi-au angajat neamurile la birourile parlamentare înainte de 21 august 2013 vor scăpa de acuzaţiile de conflict de interese a fost atacată la Curtea Constituţională. Cei care au făcut sesizarea sunt în mare parte parlamentari PSD, partidul care a iniţiat proiectul controversat. CCR va lua în discuţie sesizarea pe 6 iulie.

Un grup de 99 de parlamentari au sesizat la CCR proiectul de lege care ar dezincrimina conflictul de interese în cazul senatorilor şi deputaţilor care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare până în august 2013. Mai mult, în textul sesizării, aleşii recunosc la unison că proiectul votat aproape în unanimitate săptămâna trecută reprezintă “o veritabilă amnistie” pentru parlamentari. Semnată de 76 de deputaţi PSD, 13 de la UDMR, nouă de la minorităţi şi un liberal, sesizarea a fost trimisă la Curte de liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru.

Asta în condiţiile în care proiectul de lege a fost iniţiat de actualul preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), alături de UDMR-istul Marton Arpad şi un alt pesedist, Daniel Florea. Cei care au făcut sesizarea susţin că proiectul nu este altceva decât o “subtilă dezincriminare retroactivă, o veritabilă amnistie pentru parlamentarii care au angajat rude înainte de data la care a intrat în vigoare această interdicţie, aceştia nemaiputând fi traşi la răspundere juridică penală şi civilă".

 

“Atât i-a dus capul!”

 

Săptămâna trecută, plenul reunit al Parlamentului adoptase proiectul cu 306 voturi pentru, niciunul împotrivă şi o singură abţinere, ceea ce a determinat-o pe Alina Gorghiu să-i muştruluiască serios pe liberali. “Mă surprinde că sunt colegi de la noi care au votat cot la cot cu PSD. Atât i-a dus capul!”, a reacţionat Gorghiu. “Eu nu am votat, nu am fost în plen când s-a votat. Nu ştiu ce spune ANI. Dacă articolul este inutil şi nu are niciun efect, cu atât mai bine”, comentase şi Liviu Dragnea.

×
Subiecte în articol: liviu dragnea