x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Peste 50 de legi, la mana Parlamentului

Peste 50 de legi, la mana Parlamentului

28 Sep 2004   •   00:00

Necesitatea finalizarii negocierilor de aderare la UE pana la sfarsitul anului incarca agenda de lucru a parlamentarilor. Numai ca absenteismul alesilor, determinat fie de nemultumirile provocate de listele abia intocmite, fie de apropierea campaniei electorale, ca si "boicoturile" opozitiei pot constitui piedici serioase pentru activitatea legislativa.

ANIELA NINE, CARMEN VINTILA

Din totalitatea proiectelor incluse in programul legislativ prioritar pentru aderarea la UE au fost adoptate de Parlament si promulgate de presedinte in semestrul al doilea al acestui an doar sapte legi, in timp ce alte patru asteapta sa fie promulgate. Majoritatea acestora se refera la un capitol important pentru desfasurarea negocierilor, capitolul 24, Justitie si Afaceri Interne. Parlamentul si-a programat o sesiune extraordinara in ultimele zile ale lunii trecute pentru adoptarea unor legi necesare integrarii in UE, dar, in ciuda elanului de atunci, peste 50 de legi asteapta sa fie adoptate de cele doua Camere.

CAMERA. Cele mai multe proiecte se afla pe agenda de lucru a deputatilor, un numar de 29 de proiecte aflandu-se fie in dezbaterea comisiilor, fie a plenului. Unele din aceste proiecte figureaza pe ordinea de zi a sedintelor de plen ale Camerei Deputatilor din aceasta saptamana. Astfel, deputatii vor dezbate proiectul de lege privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Romane, proiectul de lege privind contractele de parteneriat public-privat, precum si legea privind regimul concesiunilor, proiectul de lege privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor, proiectul de lege pentru modificarea si completarea OUG privind introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. De asemenea, pe lista sedintelor de plen de luni, marti si joi au mai fost incluse proiectul de lege privind publicitatea si sponsorizarea pentru produsele din tutun, proiectul de lege privind organizarea si functionarea parchetelor militare, proiectul de lege privind prevenirea si combaterea pornografiei. In afara de acestea, un numar de 11 proiecte legislative se afla inca blocate la comisii, chiar daca termenul de prezentare a raportului era, pentru majoritatea lor, 23 septembrie.

SENAT. Spre deosebire de colegii lor de la Camera, senatorilor le revine sarcina de a dezbate in plen un numar mai mic de legi, pe agenda acestora urmand sa se afle doar sase proiecte legislative. Pe agenda plenului din aceasta saptamana sunt inscrise, intre altele, proiectul de lege privind organizarea si functionarea cooperatiei, proiectul de lege privind organizarea si finantarea rezidentiatului, stagiaturii si activitatii de cercetare medicala in sectorul sanitar, statutul asistentului social. Acestor proiecte legislative, aflate deja pe agenda de lucru a Parlamentului, li se vor adauga in curand inca 11, aflate in prezent in curs de elaborare.

OPTIMISM. Desi campania electorala bate la usa, iar prezenta parlamentarilor la sedinte a devenit deja o problema, responsabilii pe integrare nu-si fac griji, ci, din contra, sunt chiar optimisti. Este cazul secretarului comisiei comune parlamentare pentru integrare, deputatul PSD, Dumitru Chirita. El spune ca mai sunt aproximativ 70 de proiecte de acte normative, unele mai urgente ca altele, care trebuie adoptate in perspectiva incheierii negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana si nu crede ca vor aparea probleme in aprobarea lor. Bineinteles, cu exceptia problemelor "pe care le cunoastem si care sunt normale, de opozitie". In opinia deputatului PSD, apropierea campaniei electorale nu va pune in pericol adoptarea acestor legi. El spera ca toate partidele politice sa fie "responsabile in raport cu procesul de aderare la UE si sa contribuie la adoptarea lor, si nu la blocarea adoptarii acestor acte normative." "Eu sunt convins ca vom incheia negocierile in bune conditiuni pana la sfarsitul lunii octombrie si sper ca si raportul pe tara, care va fi dat curand publicitatii, sa fie unul favorabil Romaniei", a conchis Chirita.

INCREZATOR

"Sper ca toate partidele politice sa fie responsabile in raport cu procesul de aderare la UE si sa contribuie la adoptarea si nu la blocarea adoptarii acestor acte normative. Sunt convins ca vom incheia negocierile in bune conditiuni pana la sfarsitul lunii octombrie" - Dumitru Chirita, deputat PSD, secretarul Comisiei pentru integrare

PUSCAS CONTEAZA PE ALESI

Ministrul delegat negociator-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas, atrage atentia ca proiectele de legi in discutie sunt necesare si pentru capitolele ramase de incheiat, si pentru cele finalizate provizoriu. "Sunt convins ca parlamentarii romani isi vor dedica si aceasta perioada, inaintea alegerilor generale, votarii proiectelor de legi cu relevanta comunitara. Acestea sunt necesare atat pentru accelerarea negocierilor la capitolele deschise cat si pentru respectarea angajamentelor asumate la capitolele deja finalizate. Parlamentul a muncit enorm in acesti ani, si cu precadere in 2004, pentru a transpune acquis-ul comunitar in legislatia romaneasca, aducandu-si o contributie semnificativa la accelerarea negocierilor de aderare. Sunt convins ca si acum vor face efortul care sa ne ajute la finalizarea negocierilor de aderare in cursul acestui an", ne-a declarat Puscas. (Irina Cristea)

INCA TREI CAPITOLE DE BIFAT

Cu o saptamana inaintea raportului de tara, ce va fi publicat la 6 octombrie, Romania mai are de incheiat trei capitole de negociere cu Uniunea Europeana. Dintre acestea, capitolul 22 - Mediu a fost finalizat aproape pe jumatate saptamana trecuta. Justitia si Afacerile Interne (capitolul 24) si Concurenta (capitolul 6) sunt singurele dosarele "pline" ramase de discutat cu expertii Comisiei Europene. Ele sunt si cele mai dificile si cu implicatii foarte mari. Sunt in joc, pe de o parte, bunul mers al justitiei si securitatea granitelor Romaniei ca viitor membru al UE si, pe de alta parte, mediul de afaceri din tara, criteriu extrem de important pentru orice stat care doreste sa devina parte a pietei unice europene. Echipa de negociatori a Romaniei spera sa incheie capitolele restante pana la sfarsitul acestui an. Termenul cel mai optimist ar fi luna noiembrie, extrem de convenabil mai ales pentru ca finalizarea dosarelor s-ar face cu actuala Comisie Europeana, si nu cu cea al carei mandat urmeaza sa inceapa in mai putin de doua luni. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: politic legi proiecte lege proiectul