x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Peste 500 de legi, uitate în Parlament de 10 ani

Peste 500 de legi, uitate în Parlament de 10 ani

de Andreea Dumitrache    |    02 Apr 2015   •   20:20
Peste 500 de legi, uitate în Parlament de 10 ani
 După doi ani de mandat, deşi sunt mai mulţi ca niciodată, parlamentarii n-au reuşit să dezbată şi să voteze nici măcar jumătate dintre legile depuse. Din totalul celor peste 900 de proiecte înregistrate, 518 au termenele legale depăşite şi zac în sertarele comisiilor de ani buni.

De exemplu, legea iniţiată de Dan Voiculescu pentru reducerea la 9 la sută a TVA-ului la alimentele de bază, este pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor din 2006. Atunci a fost adoptată de Senat, dar deputaţii n-au luat-o în discuţie nici până în ziua de azi. Patronatele spun că o astfel de măsură ar reduce evaziunea fiscală, iar alimentele de bază s-ar ieftini. Întrebat de ce nu s-a votat până acum această lege, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a explicat pentru JN: "Guvernul are o altă filosofie pe care o va implementa prin noile coduri fiscale. Nu se va reduce TVA-ul pentru toate alimentele, ci doar pentru unele.”

METODA “SERTARUL”
O altă lege peste care s-a pus praful de mai bine de 10 ani este Legea minorităţilor naţionale. Iniţiată în 2005, legea a fost cerută, insistent, de către reprezentanţii UDMR, mai ales atunci când erau la guvernare. Proiectul ar fi deschis drumul către o autonomie pe criterii etnice, aşa că puterea a decis să-l ţină la sertar. Nici să-l respingă, nici să-l adopte. “Este şi asta o metodă, ţinutul la sertar. Este o problemă de voinţă politică. Noi, minorităţile, am fi vrut să treacă legea, primele patru capitole, care sunt pentru toate minorităţile. Al cincilea capitol, cel cerut de UDMR, a născut controverse.” A declarat pentru Jurnalul National deputatul minorităţii bulgare, Niculae Mircovici. Tot la sertar au fost puse şi cele cinci legi ale siguranţei naţionale, care printre altele ar fi umblat la organizarea SRI şi SIE. Din 2007, proiectele stau la comisia de Apărare din Camera Deputaţilor.

PARLAMENTARII ÎNCALCĂ REGULAMENTUL
Deputaţii din comisiile de specialitate nu reuşesc să dezbată legile în termenul prevăzut de regulament. Potrivit articolului 113, o lege trebuie să fie dezbătută şi votată în cel mult 60 de zile. Cum însă nu există nicio sancţiune, parlamentarii încalcă frecvent regulamentul. Muncesc cel mult două zile şi jumătate pe săptămână, aşa că au sute de legi restante. Printre acestea, legea activităţii de lobby, depusă în 2010, legea taximetriei, care aşteaptă tot de 5 ani, legea Holdingului sau legea Arhivelor Naţionale.

×