x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PETER ECKSTEIN KOVACS, CONSILIER PREZIDENŢIAL/Traian Băsescu ia UDMR la Cotroceni

PETER ECKSTEIN KOVACS, CONSILIER PREZIDENŢIAL/Traian Băsescu ia UDMR la Cotroceni

de Lavinia Dimancea    |    07 Ian 2009   •   00:00

Traian Băsescu l-a numit ieri pe udemeristul Peter Eckstein Kovacs în funcţia de consilier prezidenţial pentru minorităţi. Kovacs a fost singurul reprezentant al UDMR care în 2007 s-a împotrivit demiterii lui Băsescu, deşi la un an se sucea şi pleda pentru suspendarea din funcţie a şefului statului.



În ianuarie 2008, Peter Eckstein Kovacs îl acuza pe Traian Băsescu că face abuzuri. În ianuarie 2009, Peter Eckstein Kovacs este consilierul lui Traian Băsescu
Foto: Agerpres

Peter Eckstein Kovacs este răsplătit de şeful statului cu postul de consilier prezidenţial după ce, la alegerile uninominale de la 30 noiembrie, a pierdut mandatul de senator de Cluj, iar UDMR, în ciuda preferinţelor lui Băsescu, nu a fost cooptată la guvernare din cauza opoziţiei PSD. Maghiarii i-au propus în mod repetat lui Traian Băsescu să înfiinţeze acest post (ultima dată a făcut-o Lazlo Tokes la finalul anului 2007, în timp ce Marko Bela declara în 2006 că "ar fi bine să existe la Palatul Cotroceni cineva care să-l informeze în cunoştinţă de cauză pe domnul preşedinte în legătură cu problemele minorităţilor"), dar acest lucru s-a întâmplat abia acum, când UDMR a intrat în Opoziţie. Coincidenţă sau nu, Băsescu i-a oferit postul singurului reprezentant al Uniunii care în 2007 s-a opus demiterii sale din funcţie, Kovacs intrând atunci în conflict deschis cu colegii săi din UDMR.

DE PARTEA PREŞEDINTELUI, LA REFERENDUM
În aprilie 2007, udemeristul declara că suspendarea preşedintelui din funcţie face mult rău, pentru că "se intră într-o perioadă în care se va da o luptă surdă, în care părţile beligerante vor uza de tot armamentul din dotare". În plus, Kovacs acuza că măsurile luate de Parlament în cazul referendumului privind demiterea preşedintelui sunt forţate şi nelegale şi contravin recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi critica decizia conducerii UDMR de a nu-l susţine la referendum pe Traian Băsescu. Imediat după victoria lui Băsescu la referendum, Kovacs le-a şi cerut liderilor Uniunii să demisioneze din funcţii într-un gest de asumare a răspunderii faţă de rezultatul referendumului, dar solicitarea sa a rămas fără ecou. Un an mai târziu, Kovacs şi-a revizuit însă atitudinea şi a trecut în tabăra celor 322. În ianuarie 2008, în plin scandal legat de numirea noului ministru al Justiţiei, udemeristul declara că şeful statului ar trebui suspendat din funcţie pentru că a refuzat numirea Noricăi Nicolai la şefia Justiţiei, comiţând astfel "un abuz". Kovacs se declara de această dată dispus să dea un vot în favoarea suspendării lui Băsescu, deşi admitea că nu ar fi indicat să se ajungă la referendum, pentru că o astfel de "mişcare neinspirată" nu ar face decât să confirme priza la public a lui Băsescu.

LA COTROCENI, CU CARNET UDMR
Ieri, Kovacs s-a declarat onorat de numirea sa în funcţia de consilier prezidenţial şi a anunţat că nu va renunţa la calitatea sa de membru al UDMR, considerând că nu există nici o incompatibilitate între cele două poziţii. În plus, întrebat de Mediafax dacă numirea sa nu intră în contradicţie cu statutul de Opoziţie al UDMR, fostul senator a arătat că instituţia Preşedinţiei este una apolitică, iar rolul său este de a armoniza relaţiile politice şi de a avea un dialog cu toate partidele politice. "Nu este o afiliere politică acceptarea acestui post de consilier", a argumentat Kovacs, adăugând totodată că nu va fi reprezentantul UDMR la Preşedinţie, ci al tuturor minorităţilor din România.

Membru fondator şi preşedinte al Platformei liberale din cadrul UDMR, Peter Eckstein Kovacs a fost în perioada 1990-1999 deputat UDMR de Cluj, consilier local în Cluj-Napoca şi senator de Cluj. Între 1999 şi 2000, el a deţinut funcţia de ministru delegat pentru minorităţi naţionale, iar în legislatura 2000-2004 a ocupat din nou fotoliul de senator. La începutul lui 2008, Kovacs a intrat într-un nou conflict cu conducerea UDMR, iar în martie a demisionat din funcţia de preşedinte al Comisiei juridice din Senat, din cauză că parlamentarii Uniunii nu au susţinut legea ANI în forma Guvernului.

DUPĂ 19 ANI
Liderul UDMR, Marko Bela, a apreciat şi el ieri că nominalizarea lui Kovacs pentru funcţia de consilier prezidenţial este o decizie "bună" a şefului statului şi că fostul senator este "o alegere bună", având în vedere experienţa acestuia. Marko a explicat că, începând cu anul 1990, UDMR a făcut tuturor preşedinţilor propunerea ca pe lângă Administraţia Prezidenţială să fie înfiinţat un post de consilier pe problemele minorităţilor, dar aceasta nu s-a concretizat în ciuda declaraţiilor de acord ale foştilor şefi de stat. Liderul Uniunii a arătat că UDMR i-a făcut această propunere preşedintelui Băsescu încă din anul 2004, numai că ea s-a realizat abia acum.

×
Subiecte în articol: basescu politic consilier udmr kovacs