Liberalul Petre Roman a declarat, duminică, pentru News.ro, că Marian Munteanu a scris un articol, în 1994, în revista ”Mişcarea”, în care I.G. Duca este numit ”asasin”. Roman cere conducerii PNL, invocând apelul făcut de aceasta de a aduce dovezi privind apropierea lui Munteanu de ”mişcări extremiste”, să răspundă dacă partidul se dezice de I.G. Duca.
Petre Roman a făcut referire la scrisoarea deschisă a Partidului Naţional Liberal, către contestatarii lui Marian Munteanu.
”Acolo se spune că lipsesc probele care să susţină acuzaţiile de apropiere a lui Marian Munteanu de mişcări extremiste. Eu nu am făcut decât să caut ce a apărut în presă. Am văzut publicat un articol scris în aprilie 1994, de Marian Munteanu, care se numeşte «Despre doctrina legionară», publicat în revista «Mişcarea», a formaţiunii »Mişcarea pentru România», pe care o conduce şi care îl admiră pe Corneliu Zelea Codreanu, liderul mişcării legionare”, a spus Petre Roman.
El a arătat că textul acestui articol din revista Mişcarea a fost reprodus de site-ul inPolitics.ro, într-un articol.
”În articol, semnat de Bogdan Tiberiu Iacob, Marian Munteanu spune că ar trebui să vorbim de I.G. Duca, cea mai importantă figură a partidului după Brătieni, prim-ministru, asasinat de legionari în 31 decembrie 1933, în care spune, citez: «Nu putem vorbi de asasinii lui I.G. Duca fără a vorbi de asasinul I.G. Duca»", mai afirmă liberalul Petre Roman.
Fostul premier arată că această declaraţie reprezintă ”o problemă extrem de gravă”, pentru că I. G. Duca a fost ”doctrinarul liberalismului în România şi a fost asasinat de legionari pentru că a scos, în afara legii, Mişcarea Legionară”.
”Nu am auzit vreodată ca Partidul Naţional Liberal să se dezică de I.G. Duca. Dimpotrivă, totdeauna a fost un far al PNL. Ori, dacă noi acceptăm comentariul lui Marian Munteanu, înseamnă că PNL ar trebui să se dezică de I.G. Ducă, în favoarea Mişcării Legionare. Aşa rezultă din acest articol al lui Marian Munteanu”, a menţionat Roman.
Petre Roman invită conducerea PNL, pe Alina Gorghiu şi pe Vasile Blaga, ca, drept consecinţă a scrisorii pe care au adresat-o contestatarilor lui Munteanu, să preia aceste documente şi de aici "să tragă concluziile de rigoare”.
”Aşa cum am auzit de la foarte mulţi liberali, este vorba despre un adevărat atac împotriva Partidului Naţional Liberal. De ce? Pentru că este vorba despre un om care îl face pe I. G. Duca asasin. Aici noi trebuie să hotărâm”, a mai afirmat Petre Roman.
El mai spune că, în Istoria Românilor, publicată sub egida Academiei Române, se arată că ”Mişcarea legionară a fost o mişcare care a avut ca scop anticomunismul şi antisemitismul, iar anticomunismul era legat de faptul că mişcarea bolşevică era condusă de evrei”.
”Mişcarea legionară a ajuns la putere, chiar după ce a fost asasinat Corneliu zelea Codreanu, a ajuns la putere, a introdus o serie de legi antisemite pure şi jaful organizat al minorităţii evreieşti. După care au urmat asasinatele legionare, în care au fost ucişi peste 100 de evrei, iar unii au fost au atârnaţi în cârlige, la abator, şi mutilaţi”, a mai declarat Petre Roman.
Liberalii au transmis joi o scrisoare deschisă adresată contestatarilor candidatului PNL la Primăria Capitalei, Marian Munteanu, în care susţin că în spaţiul public au început să circule acuzaţii lipsite de temei care fac parte dintr-un ”discurs propagandistic des întâlnit în jocul politicianist”.
”Un mit care a fost cultivat cu multă migală în primăvara anului 1990 a fost cel al aşa-zisei apropieri a domnului Marian Munteanu de extrema dreaptă. Referitor la acest aspect, PNL nu poate să nu constate că şi acum, ca şi în zilele triste ale mineriadelor, lipsesc probele care să susţină aceste acuzaţii. Oricare ar fi acestea. De aceea, PNL solicită acum oficial tuturor celor care întreţin acest discurs plin de neadevăr să aibă decenţa şi deontologia de a-şi proba spusele în mod concret, prezentând opiniei publice vorbe şi fapte ale dlui. Marian Munteanu care ar putea, eventual, să susţină acuzele pe care i le aduc domniile lor”, se arată în scrisoare.
Sursa: news.ro