Deputatul PNL de Timiş, Marilen Pirtea, a declarat, miercuri, că prin rectificarea bugetară negativă a unor instituţii care contribuie la menţinerea democraţiei şi a statului de drept, "PSD transformă bugetul în armă politică".
"În aceste zile este foarte important ce se întâmplă cu rectificarea bugetară (...), PSD reuşind să o transforme într-o armă politică. De aceea, în acest moment, bugetul României devine o armă practică investită cu capacitatea de ameninţare. Ministrul Finanţelor şi Guvernul României ameninţă anumite instituţii care contribuie la menţinerea democraţiei, a statului de drept, prin tăierea masivă a bugetelor alocate acestora", a afirmat secretarul Comisiei de buget finanţe a Camerei Deputaţilor, Marilen Pirtea, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, din cele 12 entităţi vizate de rectificarea negativă, şase necesită avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
"Dincolo de faptul politic, este vorba despre ministere care aveau nevoie de mult mai mulţi bani pentru dezvoltare, nu de a li se tăia. Sau, aceste ministere, prin modul de management, au fost incapabile să consume banii alocaţi, până la finele anului, ceea ce arată o guvernare proastă", a subliniat Marilen Pirtea.
Parlamentarul liberal a reiterat faptul că, potrivit unui raport întocmit pe primul semestru din 2018 în ceea ce priveşte absorbţia pe fonduri europene pe exerciţiul 2014-2020, gradul de absorbţie a fost de 6,1%.
"Am avut alocate pe ţară 22,5 miliarde de euro pentru drumuri şi reţele apă-canal, dar am consumat 1,3 miliarde de euro, adică 6,1% din suma alocată. Rata inflaţiei este 5,4%, ceea ce ne arată că bunăstarea lipseşte" a menţionat parlamentarul.
Marilen Pirtea susţine că creşterea economică este una fictivă, întrucât au crescut ratele la bănci, s-au erodat salariile reale şi plăţile prin scăderea puterii de cumpărare, ca urmare a creşterii inflaţiei, iar preşedintele Consiliului Fiscal spune că este pericolul ca, la sfârşitul anului, deficitul bugetar să depăşească 3% spre 3,6%, "ceea ce ne scoate din agreementul pe care-l avem cu Comisia Europeană".
"Mai mult, s-a dovedit a fi o măsură chiar proastă trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, întrucât în sectorul privat, circa o treime din angajaţi nu au beneficiat de creştere salarială prin aceste transferuri de contribuţii", a detaliat Marilen Pirtea. AGERPRES