x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Plenul Camerei Deputaţilor şi-a găsit timp şi pentru legi

Plenul Camerei Deputaţilor şi-a găsit timp şi pentru legi

de Dana Piciu    |    24 Iun 2009   •   00:00

După ce şi-au consumat aproape toată ziua de marţi pe discuţii despre dosarele lui Adrian Năstase sau comisia de anchetă pentru Iacob-Ridzi, deputaţii şi-au găsit cîteva minute pentru a da votul final în plen unor proiecte de lege sau ordonanţe de urgenţă.



Astfel, a fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind schimbarea directorilor de deconcentrate. Liberalii au votat împotrivă ei nefiind de accord ca directorii de servicii deconcentrate "să-şi ia carnet de partid înainte de a fi numiţi". "Este poate cel mai odios act pe care îl discutăm, care îndepărtează România de UE", a spus Eugen Nicolăescu anunţând că PNL va sesiza Curtea Constituţională cu privire la acest act normativ.

Demersul liberalilor va susţinut şi de deputaţii UDMR. A primit vot final şi ordonanţa care vizează introducerea paşapoartelor biometrice, un act normativ care a stîrnit o serie de controverse deşi punerea în circulaţie a acestui tip de paşapoarte constituie o obligaţie asumată de România în baza calităţii de stat membru al UE. Pentru ambele ordonanţe Camera Deputaţilor este decizională. Şi proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară a fost adoptat ieri de plenul Camerei.

Deputaţii au eliminat din acest proiect posibilitatea Guvernului de a emite ordonanţe cu privire la înfiinţarea sau desfiinţarea unor structuri de învăţământ. O altă ordonanţă adoptată a fost cea prin care se modifică modalitatea de calcul a redevenţelor miniere.

RESPINGERI
Plenul Camerei Deputaţilor a şi respins ieri o serie de proiecte de lege dar şi cele două moţiuni simple iniţiate de PNL şi de UDMR. Moţiunea simplă prin care se cerea publicarea Acordului de împrumut cu FMI a fost respinsă cu 64 de voturi "pentru", 174 "împotrivă" şi două abţineri, iar cea în care liberalii cereau mărirea bugetului pentru cercetare cu 64 de voturi "pentru", 170 "împotrivă" şi 5 abţineri.

A mai fost respinsă înfiinţarea unei comisii de anchetă privind privatizarea Sidex Galaţi dar şi proiectul de lege al deputatului PDL Raluca Turcan care modifica funcţionarea SRR şi SRTV. Acest din urmă proiect a stîrnit o serie de dezbateri, iar faptul că a fost respins a făcut-o pe Turcan să acuze PSD că "ar vrea să transforme televiziunea publică într-una de partid numită PSD SRL".

Propunerea legislativă va pleca spre dezbatere şi votare la Senat. Proiectul de lege prin care Oficiului Naţional al Registrului Comerţului trece din subordinea Ministerului Justiţiei în cea a Camerelor de Comerţ nu a întrunit numărul necesar de voturi unei legi organice. Ea va fi repusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor în sesiunea viitoare.

×
Subiecte în articol: politic