x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL are indicii de poliţie politică

PNL are indicii de poliţie politică

de Monica Iordache Apostol    |    Dana Piciu    |    25 Sep 2007   •   00:00
PNL are indicii de poliţie politică
Sursa foto: VLAD STAVRICA/

Liberalii suspectează că notele interne ale SRI prezentate de Mugur Ciuvică sunt dovada unor acţiuni de poliţie politică. Directorul SRI, George Maior, neagă şi promite că face investigaţii interne.

Comisia parlamentară de control al SRI a discutat ieri cu şeful Serviciului, George Maior, despre notele interne ale Serviciului prezentate de Mugur Ciuvică, referitoare la declaraţiile senatorului PNL Norica Nicolai şi la intenţiile liberalilor de a coagula un pol de dreapta in Republica Moldova. Maior a negat că ar fi vorba de poliţie politică şi a susţinut că SRI nu monitorizează nici un politician sau partid politic. Preşedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a precizat ieri, inaintea intălnirii cu Maior, că documentele sunt din perioada in care la conducerea SRI se afla Radu Timofte şi că va cere să vadă originalele şi materialele anexate. "Aceste documente mă ingrijorează foarte tare, deoarece nu pot să-mi imaginez că SRI face o monitorizare a presei şi apoi transmite pe scară ierarhică in această manieră. Convingerea mea este că altceva stă in spatele acestor hărtii", a declarat Stroe, adăugănd şi că, in calitate de şef al Comisiei de control al SRI, vrea să stea de vorbă cu angajaţii SRI care au elaborat materialele.

Mai mult, Stroe a declarat că va fi invitat şi semnatarul celor două note, generalul SRI in rezervă Vasile Stanciu. "Eu nu aş fi sigur că este vorba numai de declaraţiile publice ale doamnei Nicolai. S-ar putea să fie şi altfel de declaraţii, poate discuţii purtate la telefon, in anumite cercuri politice restrănse", a conchis Stroe.


LIPSĂ. Consilierul de stat din cadrul Cancelariei primului-ministru, Stejărel Olaru, a declarat insă că documentele prezintă "indicii de poliţie politică". "Pănă nu vedem documentele nu putem şti dacă este vorba despre poliţie politică sau nu. Cu toate acestea, trebuie să spun că documentul cu privire la afirmaţiile Noricăi Nicolai demonstrează că este vorba despre afirmaţii făcute intr-un spaţiu intim sau nepublic. Dacă ar fi fost public, cutuma spune că ar fi trebuit să se scrie ori «unele afirmaţii publice sau declaraţii»", a declarat Olaru. El a adăugat că lipsa acestor sintagme ii prezintă "indicii" de poliţie politică.


PREZUMŢIE. SRI a beneficiat insă de prezumţia de nevinovăţie din partea senatorului PNL Norica Nicolai, care a declarat că nu poate spune incă dacă va da sau nu Serviciul in judecată, urmănd să ia decizia abia după ce va vedea documentele SRI şi se va lămuri ce tip de monitorizare face.


Analiză

Senatorul liberal Norica Nicolai a ridicat insă semne de intrebare in legătură cu una din cele două note, datată 20 iulie 2006, care se referea la "intenţiile PNL de a forma un pol de dreapta in Republica Moldova". Ea a precizat că anterior acestei date nu exista nici o declaraţie publică a sa in legătură cu subiectul respectiv. Abia in perioada 24-26 septembrie 2006 s-a incheiat la Chişinău un acord parlamentar cu Partidul Moldova Noastră, de orientare liberală, a explicat Nicolai, precizănd că o asemenea chestiune nu viza siguranţa naţională ca să poate constitui un subiect de interes pentru SRI.

×
Subiecte în articol: politic politie politica