x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL are nevoie de USR ca să treacă de PSD la parlamentare

PNL are nevoie de USR ca să treacă de PSD la parlamentare

de Georgiana Ionita    |    24 Aug 2016   •   18:30
PNL are nevoie de USR ca să treacă de PSD la parlamentare
Sursa foto: Adrian Manolache

PSD se află pe primul loc într-un sondaj de opinie realizat de CURS la comanda PNL, ce vizează intenția de vot a electoratului din București. Social-democrații au obținut un scor de 43% în preferințele bucureștenilor, depășindu-i pe liberali care au o cotă de doar 29%. Aceleași statistici arată că premierul Cioloș se bucură de încrederea poporului, acesta înregistrând un scor de 43% în Capitală și de 30% la nivel național, însă românii nu prea au încredere în miniştrii tehnocraţi.

Comisia de unificare a PNL a analizat ieri rezultatele celor două sondaje comandate de partid la nivel naţional şi în Bucureşti. „În ceea ce priveşte scorurile partidelor, în Bucureşti, sondajul a relevat următoarele rezultate: PSD 43%, PNL 29%, USR 10%, ALDE 7% şi PMP 5%”, a declarat liderul PNL Bucureşti, Cristian Bușoi. Se menţine astfel dezamăgirea bucureştenilor faţă de liberali, vizibilă cu ochiul liber alegerile locale din Capitală. Cercetarea la nivelul Bucureştiului a scos la iveală date surprinzătoare pentru liberali, dar fireşti în contextul ultimelor evenimente din Sănătate. „Este pentru prima dată când Sănătatea a devenit prioritatea numărul unu a bucureştenilor în raport cu aşteptările de la Guvern. Astăzi sistemul de sănătate este principala preocupare - 21%, economia - 17%, corupţia - 16%, nivelul pensiilor - 10%", a precizat Buşoi.

Tot în perioada 11 - 19 august, Novel Research a realizat un al doilea sondaj de opinie la nivel naţional pentru liberali, care plasează PNL-ul pe locul al doilea cu 31% în intenţia de vot a românilor, după PSD care înregistrează 37%, pe locul trei regăsindu-se USR-ul lui Nicuşor Dan cu 4%. 

Cioloș, 43% la București

Liderul PNL București a refuzat să dezvăluie situația din sondaje a premierului și a miniștrilor tenhocrați, motivând faptul că ar avea nevoie de acordul acestora în acest sens. „Tot ce vă pot spune este că există o discrepanţă foarte mare între premierul Cioloş şi restul echipei guvernamentale. În timp ce premierul Cioloş se situează la cifre foarte bune, nu dau cifre, restul miniştrilor nu sunt nici foarte cunoscuţi şi nu au reuşit încă să-şi construiască un nivel de încredere comparabil măcar cu al premierului Cioloş sau cu al liderilor partidelor politice. E o realitate pe care o intuiam, dar care se confirmă cel puţin în Bucureşti din acest sondaj de opinie", a explicat Buşoi. Voci din PNL susţin însă că premierul Dacian Cioloș ar avea în jur de 43% din intenţiile de vot la nivelul Capitalei şi 30% în sondajul naţional, în timp ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ar fi cel mai bine cotat din echipa lui Cioloş cu 9%. În schimb, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru au doar 2%, iar vicepremierul Costin Borc ar fi cotat la 1%. Rezultatele sondajelor au produs îngrijorare în interiorul partidului. „În România, stânga câş- tigă alegerile prin forţa propriului mecanism de partid, iar dreapta printr-o alianţă cu societatea civilă. Fără această alianţă, raportul natural dintre stânga şi dreapta este de 40% vs.15% - aşa cum s-a văzut recent la alegerile din Bucureşti”, a comentat deputatul Ovidiu Raeţchi.

 

Ovidiu Raețchi, deputat PNL: PNL trebuie să coopteze două-trei personalităţi din zona civică pentru a proba faptul că este partidul societăţii deschise şi al profesiilor liberale, promovând în rest oameni din filiale. Discursul sovietizant «doar prin aparatul nostru de partid» e potrivit pentru Dragnea.

×