De câteva săptămâni, bucureştenii găsesc în cutiile poştale scrisorele de la liberali în care li se vorbeşte despre realizările Guvernului Tăriceanu, iar de pe garduri şi stâlpi le zâmbeşte omniprezent Bogdan Olteanu.
CU LEGEA ÎN MĂNĂ
De câteva săptămâni, bucureştenii găsesc în cutiile poştale scrisorele de la liberali în care li se vorbeşte despre realizările Guvernului Tăriceanu, iar de
pe garduri şi stâlpi le zâmbeşte omniprezent Bogdan Olteanu.
Sectorul 6 a fost împânzit de fluturaşi electorali ce poartă semnătura fostului candidat la Primăria de sector, liberalul Antonel Tănase. "În timpul guvernării PNL, salariul mediu s-a dublat, pensia medie a crescut cu mai mult de 100%, iar în ultimii trei ani în România au intrat mai multe investiţii străine decât în toată perioada 1990-2004", explică Antonel Tănase, despre care se precizează pe acelaşi fluturaş că "reprezintă colegiul 24, Ghencea – Dr. Taberei". Antonel Tănase n-a ajuns încă să reprezinte acest colegiu pentru simplul fapt că nu are decât statutul de viitor candidat la Camera Deputaţilor. Dar asta n-are nici o importanţă pentru Tănase, care nu vede în acest mesaj de promovare a candidaturii sale o formă de campanie electorală, ci spune că este "activitate politică". "Dacă avem activitate înainte de campanie, e rău. Dacă venim doar în campanie, iar e rău", se revoltă Antonel Tănase, care face şi diferenţa: "În campanie vii cu promisiuni, înainte spui ce ai făcut".
Deputatul care nu doarme
În Sectorul 5, Alina Gorghiu, candidat liberal la Camera Deputaţilor, răspândeşte de mai mult de o lună de zile pliante şi broşuri despre sistemul de vot uninominal. Lăudabil. Dar în colţul fiecărui material tipărit stă ştampila "Alina Gorghiu – candidat pentru Camera Deputaţilor". Tot în Sectorul 5, Cristian Banu, manager al Spitalului "Victor Babeş" şi candidat liberal la Senat, a trimis scrisorele cu un mesaj mai puţin clar. Spune că a început "un dialog sincer şi energic" cu locuitorii colegiului în care vrea să candideze şi îi roagă să îl lase să le demonstreze că nu va fi genul de politician "călare pe ciolan" şi care "doarme pe băncile Parlamentului". Banu spune că pliantul său a fost aprobat de partid şi că nu este ilegal pentru că nu foloseşte sigla sau denumirea partidului. Şi preşedintele Camerei Deputaţilor a început o campanie timpurie. În Sectorul 1 şi în centrul Bucureştiului au apărut afişe cu Bogdan Olteanu, dar mesajul este diferit de cel al colegilor de partid. Olteanu cere "înapoi" pentru locuitorii din Sectorul 1 Teatrul Bazilescu şi Teatrul Masca, plus metrou în cartierul său. Campania lui Olteanu ia însă forma unui conflict de partid, pentru că de soarta parcurilor şi a teatrelor este responsabil primarul liberal al Sectorului 1, Andrei Chiliman, iar de traseul metroului, ministrul liberal al Transporturilor, Ludovic Orban. Campania lui Olteanu a mai inclus şi amplasarea de corturi în care strângea semnături pentru diverse petiţii adresate autorităţilor, adică propriilor colegi de partid, corturi pe care i le-a ridicat însă chiar primarul Chiliman.AEP: "Legea e asimetrică"
Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, spune că nu PNL coordonează campania candidaţilor liberali, ci fiecare o face pe cont propriu. "Legea le dă voie. Sunt acţiuni de creştere a notorietăţii, nu scrie nicăieri «Votaţi-mă»", a declarat Motreanu. Legea pentru alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor prevede, la articolul 7, începerea campaniei electorale cu 30 de zile înainte de data votului şi încheierea ei cu 24 de ore înaintea începerii votării. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Octavian Opriş, spune însă că legea este asimetrică şi că nu le poate face nimic candidaţilor care încep propaganda înaintea campaniei. "Se interzice continuarea propagandei electorale după închiderea campaniei. De ce nu sunt sancţiuni şi pentru cei care fac campanie înaintea perioadei legale?", se întreabă şi Opriş, precizând că a semnalat această anomalie a legii, dar că parlamentarii nu au luat-o în seamă. Legea de alegere a Senatului şi Camerei Deputaţilor prevede amendă de la 1.000 la 2.500 de lei pentru cei care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale.Citește pe Antena3.ro