x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL/Maurul Orban şi-a făcut datoria

PNL/Maurul Orban şi-a făcut datoria

de Monica Iordache Apostol    |    03 Mar 2009   •   00:00
PNL/Maurul Orban şi-a făcut datoria

Deşi nimeni nu-i mai lua în serios candidatura la şefia PNL, Ludovic Orban a anunţat ieri că va candida pentru această funcţie abia la eventualul congres din 2010, nu la cel de anul acesta. Orban şi-a declarat retragerea pentru că, după calculele lui, Crin Antonescu are şanse să-l învingă pe actualul preşedinte PNL, Călin Popescu Tăriceanu.

Biroul Permanent al PNL a respins însă, prin vot, înfiinţarea unei alte funcţii dorite de Orban, cea de prim-vicepreşedinte al partidului. Tăriceanu a declarat la finalul şedinţei că au fost respinse propunerile de înfiinţare a funcţiilor de prim-vicepreşedinte şi preşedinte executiv. Deşi rezultatul a fost cel scontat de fostul premier, acesta s-a abţinut de la vot. “Eu personal m-am abţinut în legătură cu această propunere de înfiinţare a funcţiei de prim-vicepreşedinte pentru ca nu cumva să se creadă că am vreun interes direct”, a pretins Tăriceanu. În schimb, vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, acuză majoritatea întrunită de Tăriceanu, care a votat împotriva înfiinţării acestui post, că a ignorat dorinţa filialelor şi promite că decizia Congresului PNL va fi cu totul alta. “Decizia finală asupra statutului nu o ia Biroul Permanent, ci Congresul”, spune Orban. El a adăugat că 25 de filiale ale partidului susţin înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte şi asta va înclina balanţa la Congres.

CANDIDEAZĂ DUPĂ PREZIDENŢIALE
Convins şi că s-au adunat suficiente adeziuni la candidatura lui Crin Antonescu pentru şefia partidului, astfel încât să-l învingă pe Călin Popescu Tăriceanu, Ludovic Orban a anunţat oficial că va concura pentru această funcţie abia la următorul congres de după cel de la finalul acestei luni. Îmi menţin intenţia de a candida la funcţia de preşedinte al PNL, dar amân candidatura mea pentru viitorul congres al PNL, care sunt convins că îl vom avea după alegerile prezidenţiale”, a anunţat Orban, după şedinţa BPC. El a mai spus şi că până atunci îl va sprijini, atât el, cât şi susţinătorii săi din PNL, pentru funcţia de preşedinte al partidului şi pentru candidatura la funcţia de preşedinte al României pe “colegul Crin Antonescu”. Orban vrea să candideze la şefia PNL abia după prezidenţialele din această toamnă pentru că este convis că postul se va vacanta, întrucât “preşedintele PNL va câştiga funcţia de preşedinte al României”. “Îl voi sprijini pe Crin Antonescu cu toată forţa pe care o am, atât pentru a câştiga funcţia de preşedinte a PNL, cât mai ales pentru competiţia care va urma pentru funcţia de preşedinte al României. După ce congresul va hotărî forma statutului, voi decide pentru ce funcţie candidez”, a spus vicepreşedintele PNL.

Pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL, ipotetică deocamdată, Ludovic Orban are deja un concurent, pe baronul de Iaşi, Relu Fenechiu. Acesta şi-a declarat susţinerea pentru Crin Antonescu la şefia partidului şi a pretins că şi Antonescu îl susţine pe el pentru a-i deveni secund. Orban, de asemenea.

Crin Antonescu nu spune însă nimic. A declarat că a votat pentru înfiinţarea funcţiei, dar nu a declarat categoric că îl sprijină pe Orban. În schimb, a infirmat sprijinul pentru Relu Fenechiu.


Întâlnire la restaurant

Surse din PNL au declarat, pentru Mediafax, că Liderul PNL Călin Popescu Tăriceanu s-a întâlnit, luni seară, la un restaurant din Capitală, cu lideri ai 24 de organizaţii teritoriale şi cu reprezentanţi ai altor şapte filiale, pentru a le prezenta oferta pentru congres şi a discuta modificările statutare. "Din calculele pe care le-am făcut în urma discuţiilor cu liderii oganizaţiilor teritoriale, Tăriceanu ar avea în favoarea sa aproximativ 750 de voturi din cele 1.200 cât are congresul", au declarat sursele citate.Conform aceloraşi surse, liderii din teritoriu care s-au întâlnit cu Tăriceanu nu au fost de acord cu înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, dar au menţionat că, în cazul în care o astfel de propunere va trece de votul congresului, candidatul pe care îl propun şi îl susţin pentru această funcţie va fi Teodor Meleşcanu. Sursele din PNL au menţionat că actualul preşedinte al partidului s-a întâlnit cu conducerile organizaţiilor care au cele mai mari delegaţii la congres, printre acestea numărându-se filialele Bacău, Buzău, Giurgiu, Constanţa, Ilfov, Vâlcea, Dolj, Vaslui, Alba, Cluj sau Satu Mare.


Fără surprize pentru Parlamentul European

Liberalii încep să lucreze şi la lista candidaţilor pentru Parlamentul European, majoritatea europarlamentarilor actuali dorind să mai obţină un nou mandat. "Pe lângă cei şase actuali europarlamentari ş Daniel Dăianu, Renate Weber, Adina Vălean, Cristian Buşoi, Ramona Mănescu şi Magor Csibi, care şi-au reconfirmat dorinţa de a candida, vor mai candida patru foşti miniştri - Adrian Cioroianu, Ovidiu Silaghi, Adrian Iorgulescu şi Adrian Ciocănea, şi foştii parlamentari - Norica Nicolai şi Adrian Miuţescu", a declarat secretarul general al PNL, Dan Motreanu, pentru Mediafax. PNL nu va avea de data aceasta pe listă nume spectaculoase din afara partidului.

×