x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL - Sah la Tariceanu

PNL - Sah la Tariceanu

25 Mai 2005   •   00:00


In PNL incepe sa se contureze un nucleu nemultumit de prestatia lui Tariceanu si favorabil aderarii la popularii europeni, spre care vrea sa mearga si PD.


  • de MONICA IORDACHE
  • POLITIC
  • REVANSA. Valeriu Stoica n-a uitat ca a fost invins de Tariceanu la congresul din februarie
    La numai trei luni de la adoptarea la Congresul PNL a rezolutiei propuse de premierul Calin Popescu Tariceanu de ramanere in Internationala Liberala, discutia despre afilierea la Partidul Popular European incepe sa se amplifice in partid. Public, ea va fi deschisa de fostul lider liberal Valeriu Stoica.

    El intentioneaza sa-si reia propunerea de fuziune cu PD si de trecere la PPE, acestea fiind si ideile pe care a incercat, fara succes, sa le supuna dezbaterii in cadrul congresului din februarie. "PD deja a hotarat sa declanseze discutia despre trecerea la populari. In aceste conditii, si PNL este obligat sa ia in calcul aceasta varianta", ne-a declarat Stoica.

    PLANURI. Surse liberale spun ca nucleul celor doritori sa schimbe orientarea partidului se va intari in urmatoarele saptamani si ca printre adepti se afla parlamentari, fosti membri ai UFD si ApR, precum si o parte a fostei grupari Patriciu, care s-a autointitulat intotdeauna radical liberala. Acestia sunt nemultumiti ca, in timp ce conducerea PNL s-a culcat pe o ureche, democratii s-au miscat mai repede, au deschis posibilitatea trecerii la PPE, iar in jurul lor se vor aduna partidele de centru dreapta. "Noi toti am crezut ca PD va ramane social-democrat, dar ei au cotit-o, iar PNL o sa ramana inghesuit intre dreapta si stanga", au comentat parlamentari liberali, nemultumiti ca PNL ramane vioara a doua in Alianta. "E bine ca soarta PNL sa fie decisa la congresul PD?", s-au mai intrebat retoric alesii liberali. Surse din partid spun ca, sub conducerea lui Tariceanu, PNL a pierdut o sansa, in ianuarie-februarie, de a-si intari pozitia in Alianta, putandu-si juca atunci cartea populara si pe cea a fuziunii cu PD.

    NEMULTUMIRI. De altfel, nemultumirile fata de prestatia ca premier a lui Tariceanu incep sa se acumuleze. Aceleasi surse spun ca liberalii isi dau seama ca presedintele lor sta in umbra lui Basescu si ca incepe sa traga partidul in jos la capitolul imagine. "In timp ce Basescu puncteaza, Tariceanu nu face nimic", si-au aratat unii alesi liberali reprosurile. Pozitia acestuia in privinta trecerii la populari a ramas insa inflexibila, premierul insistand pentru ramanerea in Internationala Liberala, datorita relatiilor foarte bune pe care le are acolo. Cat priveste fuziunea cu PD, Tariceanu s-a aratat dispus sa relanseze subiectul, acum doua saptamani, dar intentiile i-au ramas la acest stadiu.

    SOLUTIE
    Ultima discutie despre fuziunea cu PD si afilierea la familia popularilor europeni a avut loc in PNL inaintea congresului din februarie, cand Stoica a depus o motiune cu aceasta tema. Atunci, fostul presedinte liberal l-a acuzat pe Tariceanu ca doreste "puterea absoluta" in PNL si l-a avertizat ca asta ar putea genera crize in partid. Mai mult Stoica l-a somat sa isi asume responsabilitatea absoluta privind guvernarea si viitorul partidului, si sa prezinte la congres ori un plan de fuziune cu PD ori "o strategie de avarie in eventualitatea esecului fuziunii sau al guvernarii". In caz contrar, Stoica anunta ca are deja o varianta pregatita: va forma o echipa care sa asigura iesirea PNL dintr-o posibila situatie de criza.

    ×
    Subiecte în articol: tariceanu politic pnl