x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL şi PSD se acuză reciproc pe tema TVR şi a Societăţii Române de Radio

PNL şi PSD se acuză reciproc pe tema TVR şi a Societăţii Române de Radio

25 Oct 2016   •   13:48
PNL şi PSD se acuză reciproc pe tema TVR şi a Societăţii Române de Radio

Vicepreşedintele PNL, deputatul sibian Raluca Turcan, acuză PSD că nu doreşte ca TVR şi SRR să aibă jurnalişti independenţi din punct de vedere financiar, acesta fiind motivul din spatele includerii taxei radio-tv pe lista acelor taxe care ar urma să fie desfiinţate. 

"PSD-ului nu-i convine libertatea presei. Nu doreşte o televiziune şi un radiou public cu jurnalişti independenţi din punct de vedere financiar. Se urmăreşte controlul politic al presei publice, tocmai prin momeala financiară de la lună la lună, de la an la an a celor doua instituţii media", a afirmă Raluca Turcan, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Ea adaugă că liderul PSD Liviu Dragnea doreşte eliminarea taxei radio-tv "pentru a avea mai multe pârghii în impunerea cenzurii în cele două instituţii media". 

"În acest moment, radioul public si TVR-ul sunt în prag de faliment. Dragnea a propus eliminarea taxei Radio-TV, nu pentru a veni în sprijinul cetăţenilor sau al presei, ci pentru a avea mai multe pârghii în impunerea cenzurii în cele doua institutii media. Taxa radio-tv era o minimă garanţie a faptului că cele două instituţii de presă pot avea o independenţă economică şi politică. Aşa se pregăteşte PSD-ul de campanie electorală. Tot aşa va primi şi voturile din partea cetăţenilor care înţeleg importanţa televiziunii publice şi a radioului", a mai spus vicepreşedintele PNL. 

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 225 voturi pentru, proiectul de lege iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, menţinând şi eliminarea taxei radio-tv.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că este "o minciună, o manipulare grosolană" afirmaţia liberalilor că prin eliminarea taxei radio-tv se încearcă preluarea controlului politic asupra celor două instituţii publice, menţionând că acest control se poate exercita prin procedura în vigoare prin care sunt desemnaţi cei care conduc Radioul şi Televiziunea. 

"Îmi puteţi defini această prostie a PNL, îmi puteţi explica cum se poate exercita acest control? Mi-e foarte greu să comentez nişte minciuni atât de gogonate de la acest personaj (Andreea Paul - n.r.). Acum, aproximativ 48% din bugetul Radioului, dacă nu greşesc, sau al TVR este asigurat de la bugetul de stat. Deci şi acum depind de legea bugetului de stat şi TVR, şi Radioul. Mare parte din bugetul lor, de la bugetul de stat, aprobat de Parlament. Deci, asta pică, această manipulare grosolană că se preia controlul. În acelaşi timp, controlul politic nu se exercită prin asta - se dă mai mult de la buget decât se dă acum -, ci prin procedura prin care sunt desemnaţi cei care conduc cele două instituţii. Procedură pe care eu spun încă de anul trecut să o modificăm şi sper ca anul viitor să reuşim să o modificăm. Foarte simplu: consiliul care este votat de către Parlament să nu mai aibă rol executiv, acel consiliu să aibă doar rolul de a organiza un concurs de manager foarte bun, manager care să primească obiectivele de redresare a Televiziunii publice şi care să nu aibă niciun fel de influenţă politică. Atunci se elimină controlul, restul sunt minciuni", a susţinut Dragnea la Palatul Parlamentului. 

Liderul PSD a adăugat că pentru fondurile alocate celor două instituţii publice se va face un calcul, care e deja realizat şi urmează să fie introdus în legea bugetului de stat pe anul viitor. 

"Pentru fiecare cetăţean român care acum ar trebui să plătească taxa radio-tv se calculează un cuantum de 21 de lei, se înmulţeşte cu numărul de cetăţeni şi acea sumă va fi pusă din bugetul de stat, nu din taxe, ci ca prevedere pentru Radio, care înseamnă 480 de milioane de lei, mai mult decât au acum. Pentru TVR, o taxă de 34 de lei, care duce la un buget de 620 de milioane de lei, din bugetul de stat. Deci, nu se pun taxe, este doar un calcul care se face. Poate acea doamnă (Andreea Paul - n.r.) nu ştie aritmetică. Se face un calcul, se stabileşte suma şi ăla este bugetul pentru TVR, adică un buget mai mare decât bugetul pe care îl au acum", a explicat Dragnea. 

Precizările liderului PSD au survenit unei întrebări pe această temă. 

AGERPRES

×