x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL şi USR invocă victoria. Băsiştii, la putere în 2019

PNL şi USR invocă victoria. Băsiştii, la putere în 2019

de Ion Alexandru    |    28 Mai 2019   •   08:54
PNL şi USR invocă victoria. Băsiştii, la putere în 2019

Deznodământul alegerilor europarlamentare de duminică, din România, dezvăluie o situaţie mai mult decât sinistră. Nu doar faptul că PSD a pierdut aceste alegeri este surprinzător şi nici scorurile mai mult decât spectaculoase obţinute de PNL şi de USR-PLUS, ci o cu totul altă situaţie generată de aceste alegeri. Practic, Traian Băsescu a câştigat scrutinul de duminică. Pentru că, pe lista liberalilor, se află colaboratori apropiaţi ai fostului preşedinte şi, pe de altă parte, însuşi Traian Băsescu, prin formaţiunea sa PMP, va accede în noul Parlament European.

La 9 ani după ce guvernul pe care l-a păstorit a majorat TVA-ul, de la 19%, la 24%, a tăiat salariile bugetarilor cu 25% şi a impozitat pensiile, Traian Băsescu devine câştigătorul alegerilor europarlamentare din România. Partidul Naţional Liberal, pe a cărui listă de candidaţi şi de viitori europarlamentari se numără Vasile Blaga, Mircea Hava, Daniel Buda, Marian-Jean Marinescu sau Gheorghe Falcă, unii dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Traian Băsescu din fostul PDL, dar şi Siegfried Mureşan, care a devenit, în 2014, europarlamentar pe listele Partidului Mişcarea Populară, a câştigat locul întâi al acestui scrutin, obţinând, conform rezultatelor parţiale publicate, ieri după-amiază, de Biroul Electoral Central, nu mai puţin de 26,95% din voturi.

 

“Portocaliii”, peste 32,5%

Şi, ca şi când ponderea băsiştilor în noul Parlament European nu ar fi fost de ajuns, tot BEC anunţă că, în urma aceloraşi rezultate parţiale, la scrutinul de duminică, formaţiunea Partidul Mişcarea Populară, controlată de Traian Băsescu, a obţinut un scor de 5,55 la sută, depăşind pragul electoral pentru accederea în legislativul european.

La un calcul simplu, se poate observa că, în total, PNL şi PMP au obţinut la alegerile europarlamentare de duminică un scor de 32,5% din voturi, iar numărătoarea nu era, încă, finalizată. Cel mai mare scor obţinut, vreodată, la alegerile europarlamentare de către partidul sau partidele controlate, în trecut, de Băsescu. Iar ca lucrurile să arate şi mai interesant, din acest punct de vedere, însuşi Traian Băsescu a candidat şi va deţine un fotoliu de europarlamentar, remunerat corespunzător.

 

PDL-işti şi PMP-işti, vopsiţi în PNL-işti

Astfel, Vasile Blaga, strategul campaniilor electorale ale lui Traian Băsescu, de la alegerile prezidenţiale din anii 2004 şi 2009, precum şi de la referendumul de demitere, din vara anului 2012, este europarlamentar ales pe listele PNL. Marian-Jean Marinescu, care a devenit europarlamentar în 2007, pe lista Partidului Democrat, iar în 2009 şi 2014, pe lista PDL, a fost reales, anul acesta, pe lista PNL. Daniel Buda, ales, în 2014, ca europarlamentar, pe lista PDL, este din nou eurodeputat din partea liberalilor.

Gheorghe Falcă, finul lui Traian Băsescu şi primar din partea PDL, ulterior PNL, la Arad, este europarlamentar liberal în 2019. Mircea Hava, unul dintre foştii grei ai vechiului PDL, este, de asemenea, ales pe lista PNL. Şi, nu în ultimul rând, Siegfried Mureşan, fost membru PMP, ales pe listele acestui partid, în 2014, în Parlamentul European, a obţinut, ieri, un al doilea mandat, candidând sub sigla liberalilor.

Traian Băsescu obţine, prin scorul de la aceste alegeri, un post de europarlamentar şi, în urma redistribuirii, este foarte posibil ca PMP să mai ajungă în PE cu încă doi eurodeputaţi.

 

Scrutinul care răstoarnă ierarhia politică în România

PNL a obţinut la alegerile europarlamentare 27,07% din voturile alegătorilor, PSD - 23,59%, iar Alianţa 2020 USR PLUS - 19,99%, potrivit datelor parţiale furnizate de Biroul Electoral Central, care a centralizat până la închiderea ediţiei un număr de 5.072.602 buletine de vot. Pe locurile următoare se situează: Pro România - 6,73%, UDMR - 6,48%, PMP - 5,45%. ALDE a obţinut 4,19%, candidaţii independenţi Peter Costea - 1,55%, George Nicolae Simion - 1,18% şi Gregoriana Carmen Tudoran - 1,10%, UNPR - 0,56%, PRU - 0,54%, Partidul Socialist Român - 0,45%, Partidul Social Democrat Independent - 0,30% şi Blocul Unităţii Naţionale - 0,22%. 

Cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Traian Băsescu, dar şi acesta din urmă, aleşi în Parlamentul European. Gruparea lui “Zeus” se mută la Bruxelles

 

×