x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL spune pas guvernării cu PSD

PNL spune pas guvernării cu PSD

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    07 Iun 2007   •   00:00
PNL spune pas guvernării cu PSD
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Multă agitaţie politică inaintea dezbaterii moţiunii de cenzură a PD. Liderul PSD, Mircea Geoană, s-a intălnit iar cu preşedintele Băsescu, care i-ar fi promis că o să fie premier, dar şi cu premierul Tăriceanu, care i-a spus "pas" in ceea ce priveşte cooptarea social-democraţilor la guvernare. Liberalii nu vor decăt ca PSD să sprijine din Parlament guvernul minoritar.

Liberalii nu vor să primească PSD in Guvern, ci vor menţinerea situaţiei de la investitura actualului Executiv, adică sprijin parlamentar pentru guvernul minoritar.

Pesediştii şi-au continuat ieri negocierile la toate capetele, liderul PSD, Mircea Geoană, şi Viorel Hrebenciuc intălnindu-se ieri-dimineaţă la Guvern cu premierul Tăriceanu, inaintea şedinţei Executivului. Cu o seară inainte, liderii liberali, adunaţi in biroul de la Guvern al premierului, au convenit şi asupra ofertei pe care PNL o are de făcut către PSD: nimic contra susţinerii in Parlament a Guvernului minoritar PNL-UDMR. Surse liberale susţin că la intălnirea de marţi seară au participat vicepreşedinţii PNL, printre care Crin Antonescu, Norica Nicolai, Puiu Haşotti, Teodor Meleşcanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, secretarul general al PNL Dan Motreanu.

Aceleaşi surse susţin că discuţia despre PSD a fost deschisă chiar de Tăriceanu, care le-a spus colegilor săi că este imposibilă parafarea unei inţelegeri "la vedere" cu PSD, adică includerea in Guvern a partidului lui Geoană, pentru că din punct de vedere electoral ar fi "dezastruos". Cum nu a fost nimeni care să il contrazică, liberalii au convenit că nu vor de la PSD decăt păstrarea situaţiei de la momentul investiturii Guvernului Tăriceanu II, adică sprijinirea in Parlament a guvernului minoritar. "Dacă nu vor, n-au decăt să bage moţiune de cenzură şi trecem in opoziţie. Şi atunci să meargă pe măna lui Băsescu dacă au curaj", comentau liberalii, in ale căror medii se auzea că PSD pregăteşte o moţiune de cenzură pe tema justiţiei.

NESACRIFICAT. Pănă la finalul intălnirii de marţi seară, liberalii au intors pe toate părţile propunerea lui Băsescu de formare a unui guvern PNL-PD-PLD, fără Tăriceanu, ajungănd la concluzia că este un nonsens, pentru că un asemenea guvern ar fi tot minoritar, cu aproape 40% din voturi, şi nu ar avea "larga majoritate" din Parlament pe care o pretinde preşedintele.

RUNDA A DOUA CU BĂSESCU. Tot marţi seară, liderii PSD s-au intălnit din nou cu şeful statului şi cu liderii PD, intr-o nouă rundă de negocieri pentru care Emil Boc s-a intors de la Cluj după numai căteva ore de la plecare. Discuţiile nu au fost nici de data aceasta finalizate, spun surse democrate. Cu toate acestea, cei mai mulţi lideri ai PD mizează pe moţiunea de cenzură promisă de PSD şi, implicit, pe căderea Guvernului Tăriceanu. Preşedintele Băsescu ar urma să propună, spun unii dintre pedişti, un guvern "axat" in jurul PD şi PLD, fiind de aşteptat ca PNL să-i refuze "oferta" de a scăpa de Tăriceanu. In acest sens, Băsescu ar urma să negocieze şi cu UDMR sau PC ori, separat, cu parlamentarii acestor formaţiuni. "Preşedintele este obligat să fie consecvent, să propună mai intăi un guvern de dreapta, pentru că el este un om de dreapta, a luptat impotriva PSD. Cum insă acest guvern nu va avea susţinere parlamentară, va fi liber să spună: «Atunci nu rămăne decăt varianta PSD»", explica ieri un lider democrat demersul lui Băsescu. Alţi pedişti dau insă asigurări că şeful statului nu va da in nici un caz Guvernul pe măna PSD, negocierile cu Geoană vizănd un guvern de tehnocraţi cu o componentă importantă din partea social-democraţilor şi alegeri anticipate in primăvară, aşa cum dorea PSD.

NEBULOASĂ. In PSD insă este o ceaţă totală. Social-democraţii nu au un punct de vedere comun, cel puţin provizoriu, in urma negocierilor desfăşurate pănă acum cu PNL şi PD. Unii susţin că nu se pune problema susţinerii din Parlament a Guvernului Tăriceanu, acesta fiind, in opinia lor, un act sinucigaş. Alţii, din contră, spun că această soluţie este cea mai bună. Pe de altă parte, voci din partid consideră că PSD are de ales intre două soluţii clare: o opoziţie curată sau intrarea la guvernare. Dar şi aici părerile sunt impărţite: ori la guvernare cu PNL, ori singuri, ori un guvern de tehnocraţi. Căt priveşte negocierile din ultimele zile, secretomania este acasă la PSD. Nici un lider nu vrea să confirme desfăşurarea acestora sau conţinutul, iar unii vicepreşedinţi nici măcar nu ştiu de existenţa lor.

Ambasadorul Taubman, şi la PD

Ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, a purtat discuţii şi cu liderii PD, nu doar cu cei de la PSD, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse democrate, care au refuzat să dezvăluie insă şi natura implicării lui Taubman in politica Bucureştiului. Mai indrăzneţi, unii dintre democraţii din eşalonul doi al partidului se măndresc insă cu faptul că ambasadorul SUA ar milita in favoarea taberei băsesciene. Potrivit unui comunicat al misiunii diplomatice americane, "ambasadorul, precum şi alţi oficiali ai ambasadei, se intălneşte in mod regulat cu personalităţi politice din Romănia pentru a se informa cu privire la situaţia politică şi economică din Romănia. Pentru a incuraja un schimb franc de opinii, nu discutăm, in mod public, despre conţinutul discuţiilor". (O.S.)

×
Subiecte în articol: tariceanu politic psd pnl guvern