x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL trage de Cioloş. PSD îl împinge pe Dragnea

PNL trage de Cioloş. PSD îl împinge pe Dragnea

de Marius Gîrlașiu    |    08 Iul 2016   •   12:02
PNL trage de Cioloş. PSD îl împinge pe Dragnea

Cu cinci luni înainte de alegerile parlamentare, liberalii şi social-democraţii caută variante pentru viitoarea propunere de premier. Dacă PNL trage de mai mult timp de Dacian Cioloş şi curtează câţiva tehnocraţi din actualul Cabinet, în PSD a apărut ideea ca Liviu Dragnea să devină prim-ministru, în ciuda condamnării definitive la doi ani de închisoare cu suspendare. Deocamdată, atât Cioloş, cât şi Dragnea, au respins categoric variantele.

Ideea ca Liviu Dragnea să fie propunerea PSD după parlamentare a fost lansată de Ion Iliescu, imediat după victoria social-democraţilor în alegerile locale. “E un om cu toate calităţile necesare pentru aşa ceva. Şi în fruntea partidului este apreciat, deci are toate calităţile necesare. Condamnarea e aberantă, pentru ce e omul judecat? A încălcat legea cu ceva? I se reproşează că a îndemnat lumea să iasă la vot”, a susţinut Iliescu. Zilele trecute, mai multe voci influente din interiorul PSD au susţinut făţiş varianta Dragnea, semn că partidul îşi presează liderul să accepte ideea. “Bineînţeles că ar fi foarte potrivit pentru a fi prim-ministru având în vedere experienţa mare a domniei sale, dar mai ales faptul că este preşedintele PSD ales la un congres democratic”, a spus Gabriela Firea. "Ideea e minunată şi ar avea foarte-foarte multă susţinere în partid, dar nu s-a discutat lucrul acesta”, a punctat şi Codrin Ştefănescu. “Susţin cu toată convingerea un guvern ALDE-PSD, condus de un social-democrat, care e normal să fie Dragnea”, a explicat şi Victor Ponta. Fostul premier pare ieşit definitiv din ecuaţie după tensiunile din ultima vreme în relaţia cu Liviu Dragnea. În calcule ar putea intra însă actualul vicepremier, Vasile Dâncu, cel pe care PSD l-a avut deseori în vizor pentru a-l propune prim-ministru. "Eu nu-mi doresc să mai fac politică. Vreau să îmi iau un an sabatic. Sigur, nu aş putea să spun 100% că nu o să mai fac politică niciodată”, a explicat Dâncu.

PNL, în criză de idei

În lipsă de variante cu greutate în interiorul partidului, liberalii s-au orientat strategic către actualul premier Dacian Cioloş. “Domnul Cioloş, din punctul meu de vedere, este un profil corect de premier pentru PNL. Dacă şi când vom lua decizia, vă anunţăm”, a precizat Alina Gorghiu. Liberalii l-au curtat pe Cioloş încă de la începutul anului, ba chiar i-au propus fără ocolişuri să se înscrie în PNL. Aceeaşi invitaţie a fost adresată şi altor tehnocraţi, în frunte cu vicepremierul Costin Borc. “Până la sfârşitul mandatului nu o să mă însriu într-un partid, nu o să-mi fac partid şi nu o să candidez la parlamentare. Nu vreau să fac nicio afirmaţie legat de ce se va întâmpla după aceea pentru că pur şi simplu nu ştiu”, s-a eschivat Cioloş. Un indiciu ar fi totuşi o dezvăluire recentă a unui secretar de stat din Cancelaria premierului. “Intenţia dumnealui e să rămână în ţară măcar vreo câţiva ani, chiar dacă unii ar vrea să-l vadă plecat sau măcar vândut străinilor”, a scris pe facebook fostul consilier al premierului din vremea în care acesta era comisar european pentru agricultură. “Va trebui să intrăm în campania electorală cu un premier al PNL. Poate fi şi domnul Predoiu, oricine poate fi”, declara recent Vasile Blaga, semn că varianta “premierului din umbră” pote fi reactivată în ciuda eşecului de proporţii la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cel mai probabil, liberalii îşi vor unge alesul într-o şedinţă viitoare a Biroului Politic. Datele preconizate de Guvern pentru alegerile prezidenţiale sunt 4 sau 11 decembrie.

 

CITAT:

 

Liviu Dragnea, preşedinte PSD

 

Nu avem alegeri de prim-ministru, nici nu cad în capcana întinsă de unii sau de alţii de a nominaliza un prim-ministru care să fie distrus până la alegerile parlamentare.

 

Alina Gorghiu, copreşedinte PNL: Am văzut declaraţia domnului Dragnea, căruia îi este jenă să se autopropună prim-ministru, şi mă întreb dacă chiar ne crede fraieri pe toţi. Cu toţii ştim că aceasta va fi desemnarea.

 

Luna trecută, unul dintre consilierii politici ai preşedintelui Klaus Iohannis a lansat ideea menţinerii unui premier tehnocrat după alegerile din toamnă, variantă exclusă din start de PSD.

“În mod evident, președintele va căuta un prim-ministru. Vom vedea dacă acesta este un premier politic sau unul cu o carieră politică mai scurtă, ori chiar un tehnocrat”, spunea omul din umbra lui Iohannis. După locale, au existat şi zvonuri privind un guvern de uniune naţională, în cazul în care niciun partid nu va reuşi să deţină majoritatea. “Nu este nevoie de un guvern de uniune naţională, guvernul de uniune naţională apare în situaţii de criză. România nu este nici în criză politică, nici în criză economică, nici de altă natură. PSD nu susţine ideea unui guvern de uniune naţională", a declinat ideea Liviu Dragnea.

 

 

 

×