x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNL, USR şi ONG-urile îi cer lui Iohannis să intre la rupere

PNL, USR şi ONG-urile îi cer lui Iohannis să intre la rupere

de Marius Gîrlașiu    |    23 Iun 2017   •   11:15
PNL, USR şi ONG-urile îi cer lui Iohannis să intre la rupere
Sursa foto: DIANA OROS

Opoziţia și mai multe organizaţii civice și nonguvernamentale pun presiune pe Klaus Iohannis să nu mai accepte un Guvern PSD controlat de Liviu Dragnea. USR și ONG-urile vor un premier din afara PSD care să garanteze independenţa Justiţiei, în vreme ce liberalii au demarat „discuţii exploratorii” pentru formarea unei noi majorităţi. Liderii USR și PNL iau în calcul și varianta alegerilor anticipate.

Liberalii au anunţat ieri că nu vor susţine niciun Cabinet format de PSD, după ce social-democraţii şi-au torpilat propriul Guvern cu ajutorul minorităţilor. „Vom purta discuţii exploratorii cu orice partener în afară de cei care şi-au bătut joc de România. E extrem de dificil de construit o majoritate stabilă şi solidă. Ar trebui îndeplinite multe condiţii. Nu putem, totuşi, să ignorăm această eventualitate şi să nu încercăm să deschidem discuţii pentru prefigurarea unei astfel de majorităţi”, a declarat Ludovic Orban. Liderul PNL a explicat că nu exclude discuţii cu PMP şi ALDE „pentru că fără ALDE sau o parte din ALDE nu se poate construi o majoritate parlamentară”. Liberalii vor decide luni componenţa comisiei care se va prezenta la consultări şi nu exclud o propunere proprie pentru funcţia de prim-ministru. De partea Opoziţiei, liderii USR îi cer preşedintelui să desemneze un premier din afara PSD care să fie „o persoană integră şi credibilă pentru societate”. USR ar intra la guvernare doar într-un Executiv fără PSD, cu mai multe condiţii: prag de 1 leu pentru abuzul în serviciu, să primească ministerul Justiţiei şi garanţii pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Mai multe ONG-uri au transmis Cotroceniului solicitări similare şi i-au cerut şefului statului să invite la consultări inclusiv societatea civilă. ONG-urile vor un premier care să garanteze independenţa Justiţiei şi renunţarea la orice demers care să slăbească lupta anticorupţie, precum graţierea şi amnistia sau reducerea pedepselor pentru acte de corupţie. Răspunsul lui Iohannis a venit, ieri, de la Bruxelles: „Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern şi are o majoritate parlamentară în spate”. Iohannis nu a exlcus nici scenariul alegerilor anticipate, precizând că această variantă reprezintă „o soluţie prevăzută de Constituţie”, însă el nu-şi doreşte în niciun caz aşa ceva pentru că „ar fi nevoie să intrăm într-o criză profundă”.

Dragnea îşi alege luni premierul

Social-democraţii au convocat pentru luni dimineaţa şedinţa Comitetului Executiv în care va fi validată propunerea de prim-ministru. CEx-ul PSD este programat la ora 10.30 la Palatul Parlamentului, iar pe lista scurtă cu posibilii premieri se regăsesc Florin Georgescu (prim-viceguvernator BNR), Nicolae Istudor (rectorul ASE), Eugen Teodorovici (fost ministru de Finanţe), Carmen Dan (ministru de In terne), Mihai Fifor (liderul senatorilor PSD) sau europarlamentarii Sorin Moisă şi Viorica Dăncilă. „Sunt convins că domnul Iohannis va accepta luni propunerea noastră. Am patru variante de premier, dar vom merge cu o singură propunere”, a anunţat Liviu Dragnea. Liderul PSD susţine că viitorul premier trebuie să fie „un om corect, responsabil, care să nu fie aventurier. Un om cinstit şi cu viziune”.

×
Subiecte în articol: pnl usr ONG iohannis