x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PNTCD - Transfer pasnic de putere

PNTCD - Transfer pasnic de putere

09 Aug 2004   •   00:00

Gheorghe Ciuhandru a fost ales sambata la Congresul extraordinar al PNTCD, cu 363 voturi "pentru" si 12 anulate, presedinte al partidului, in baza motiunii "Romania crestin-democrata. Azi in Timisoara, maine in toata tara".

DANA PICIU

Ciuhandru nu a avut contracandidat la sefia partidului, cel care isi anuntase intentia de a intra in cursa finala, Constantin Timoc, s-a multumit cu functia de vicepresedinte PNTCD. Nici Victor Ciorbea nu a ridicat probleme noului sef taranist precizand ca "asigura transferul pasnic de putere" si ca va deveni simplu membru al partidului. Ciorbea a cerut scuze celor care au fost nedreptatiti prin deciziile pe care le-a luat el si si-a asumat "prea multele greseli" pe care le-a facut cat a condus partidul, adica lipsa de autoritate, creditul exagerat acordat unor tineri colegi si acceptarea in 2001 a unui Birou National de Conducere "prea stufos si dezechilibrat". Delegatii Congresului au votat si innoirea forurilor de conducere, toti cei care fac parte acum din aceste organisme fiind propusi de Gheorghe Ciuhandru. Presedinte al Biroului National de Conducere a fost numit Adrian Orza, iar Ion Caramitru este presedinte al Delegatiei Permanente Nationale. Ciuhandru a suplimentat o functie de vicepresedinte pe care i-a atribuit-o lui Zoe Radulescu, care va reprezenta detinutii politici. Taranistii au decis modificarea statutului partidului astfel incat, in 30 de zile de la alegere, cei care primesc functii de conducere la nivel central, teritorial si al organizatiilor speciale sa fie supusi verificarilor CNSAS.

POLITICA DE ALIANTE. "PNTCD nu are ce discuta cu PSD si PRM, iar relatia cu Alianta PNL-PD trebuie cultivata, dar nu oricum", a declarat Ciuhandru. El a spus ca PSD si PRM trebuie atacate "fara crutare" si ca nu poate fi acceptata ideea diluarii PNTCD sub forma unei platforme intr-un alt partid. In opinia sa, PNTCD trebuie sa-si pastreze mesajul anticomunist, dar "actualizat si adaptat" si "lipsit de virulenta si duritatea din anii ’90". Conform motiunii lui Ciuhandru, PNTCD "este un partid de centru-dreapta, promotor al capitalismului modern, liberal din punct de vedere economic si conservator in promovarea valorilor crestin-democrate". Noul lider taranist considera ca cei care s-au retras din activitatea partidului trebuie "reprimiti automat", iar cei care au plecat la alte partide si nu au fost ostili PNTCD trebuie reprimiti de asemenea. "Cei plecati cu trantirea usii nu mai au cale de intoarcere", a precizat Ciuhandru.

DATORIE DE MILIARDE

PNTCD are datorii de peste 1,7 miliarde de lei, sume neplatite la bugetul statului, catre furnizorii de bunuri si servicii, precum si datorii din campania electorala, se arata in raportul financiar prezentat de trezorierul Teodor Morariu. La aceasta suma se mai adauga aproximativ 350 de milioane de lei, datoria fundatiei ANCD (a lui Victor Ciorbea) catre un institut de sondare a opiniei publice.

Conform raportului financiar facut de la 1 iulie 2001 pana in prezent, PNTCD a obtinut venituri de 8,4 miliarde de lei din care 6,3 miliarde constituie donatii, in timp ce cotizatiile au avut o pondere nesemnificativa.
×
Subiecte în articol: politic pntcd