x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Politicienii iau cu japca bogățiile României: Domenii de lux, păduri, munți, monumente istorice

Politicienii iau cu japca bogățiile României: Domenii de lux, păduri, munți, monumente istorice

de Redacția Jurnalul    |    05 Iun 2023   •   15:30
Politicienii iau cu japca bogățiile României: Domenii de lux, păduri, munți, monumente istorice

În timp ce românii ies în stradă, disperați de scăderea nivelului de trai, politicienii și-au dezvoltat afaceri de lux.

Inflația, scumpirile la alimente și energie îi pun în mare dificultate pe cetățenii acestei țări care își văd diminuate și mai mult veniturile iar banii nu le mai ajung de la o lună de alta. Și asta în timp ce politicienii din ultimii 30 de ani au prădat bogățiile statului pe care ar fi trebuit să-l conducă în interesul celor care i-au votat.

Raiul lui "Zeus de Bucovina"

La intrarea în Gura Humorului, pe un plai de o frumusețe rară, Gheorghe Flutur și-a construit o fermă pe 3.000 m². O vilă cu etaj, anexă și magazie pentru lemne.

Denumit de presa locală „Zeus de Bucovina”,  nu se limitează doar la cei 3.000m² care sunt trecuți și în declarația de avere. Ferma se află pe un domeniu de vis: 5 hectare de peisaj minunat, iaz cu pești, menajerie cu ponei și cai, crescătorie de rațe și gâște, restaurant, foișor cu grătar și loc de joacă.

Un complex turistic în stil occidental, denumit „Acasă în Bucovina”, care aparține unui apropiat al lui Gheorghe Flutur, Ioan Boca, după cum a recunoscut soția acestuia, când a fost întrebată de jurnaliștii de la Reporter de Iași: „consăteni și prieteni de-o viață”.

Locuitorii din zonă spun că tot complexul aparține de fapt politicianului. Flutur spune însă că deține doar ce este trecut în declarația de avere. 

În 2016, însă, spunea că a făcut totul pas cu pas, pornind de la mica sa gospodărie în care creștea animale. Și, angajat la stat fiind, a ajuns aici.

El mai deține alte 2,5 hectare tot la Gura Humorului, pe care i-a donat copiilor. Cristian Flutur are o vilă construită în 1992 de familia sa, când el avea doar 10 ani, iar  Cristiana Flutur are o vilă cumpărată în 1999, pe care a vândut-o în 2016. Ambii copii locuiesc în Capitală, fiul fiind asistent universitar la Universitatea Politehnică, iar fiica este director la ANCOM, potrivit antena3CNN.

Fost premier a primit în dar o pădure

Fostul premier Florin Cîțu deține un domeniu din apropiere de Transalpina, pe malul lacului Vidra. Este vorba despre  75 de hectare în Voineasa, județul Vâlcea, un versant de pădure pe malul lacului Vidra, lângă șoseaua Transalpina și la 1 km de domeniul schiabil Resort Transalpina, construit în mandatul Elenei Udrea, deținute împreună cu fratele său, George Cîțu.

Cei doi frați vor să construiască un complex turistic pentru schi, cu hotel, vile de vacanță, ștrand plutitor pe lacul Vidra, pe care iarna să-l transforme în patinoar, dar și un complex comercial, restaurant, debarcader, tabără de schi, camping, păstrăvărie și un amfiteatru exterior.

Terenul este evaluat la 12 milioane de euro, retrocedat ilegal părinților fostului premier liberal, despre care Oana Zamfir și Adrian Urs au dezvăluit, la „Exces de putere”, că suprafața de pădure era de fapt în altă parte. 

Pădurea a fost ulterior donată fraților Cîțu, iar părinții au rămas să se judece cu Romsilva, care în instanță a fost reprezentată de Ministerul Finanțelor, în perioada când Florin Cîțu era ministru. Atunci el a reorganizat Direcția Juridică, responsabilă de reprezentarea instituției în dosar.  Asta ca să nu spună că o desființează. Probabil că ideea i-a venit lui Cîțu chiar de la Elena Udrea, dacă tot are pădurea lângă pârtia de schi construită în mandatul ei de ministru al Dezvoltării și Turismului și care a garantat chiar în fața judecătorilor, cu acțiuni și imobile de la stațiunea Băi Boghiș, a cărei inaugurare o anunța Udrea în urmă cu 8 ani. O stațiune balneară de vis, cu mai multe bazine cu apă termală, fântâni arteziene, complex de cazare și un parc uriaș.

Afaceristul care deține un munte

„Mulțumesc, Romeo Dunca, pentru că ai fost acolo și nu ai ezitat să sari în ajutor”, scria pe Facebook ministrul de Interne de la acea vreme, Marcel Vela, după o vizită în Caraș-Severin și Timiș, în zonele afectate de inundații.

La operațiunile de salvare a participat și elicopterul privat al omului de afaceri Romeo Dunca, apropiat al ministrului Vela și candidat pentru șefia CJ Caraș-Severin, funcție pe care a și obținut-o la alegerile din 2020.

Important afacerist în domeniul transporturilor, Romeo Dunca este și proprietarul uriașului domeniu schiabil de pe Muntele Mic. Localnicii spune că „și-a tras” un munte întreg, care nu e chiar mic, și pe care l-a concesionat.  O stațiune unde iarna se schiază, iar vara te poți bucura de aer curat.

Favorit al presei, fiindcă îi plac gesturile excentrice, cum ar fi să ducă un pian cu elicopterul în vârful muntelui pentru un concert de jazz de promovare a stațiunii, milionarul a ajuns în centrul unui scandal și al unui proces pentru construirea unei cabane turistice în mijlocul ariei protejate Natura 2000, construită tot cu ajutorul elicopterului în 2009, la aproape 1.600 m altitudine, în masivul Brusturu din Munții Țarcu.

El a recunoscut că nu a avut o autorizație de construire, ci doar o înțelegere verbală cu primarul de atunci. Acesta a spus că vrea să facă o stațiune care să rivalizeze cu favorita milionarilor lumii, Saint Moritz din Elveția.

Palatul Reginei Maria de la Mamaia

Multe clădiri istorice au devenit ținte pentru lăcomia politicienilor. 

Palatul Reginei Maria de la Balcic, Bulgaria, a fost transformat de țara vecină în importantă atracție turistică.

În România însă, lucrurile stau altfel. Aproape de Mamaia se află un alt castel al Reginei Maria, necunoscut de români. Acesta deține un domeniu de  5.000 m², 30 de camere, 3 terase, garaj, cafegerie și piscină. Se numește „Caradalga”, ceea ce înseamnă „Frumoasa Mantie” și se află în apropierea esplanadei Cazinoului.

A fost inaugurat la 22 august 1927 și păstrat în stare excelentă pe toată perioada comunistă, când a fost transformat în restaurant de lux. După Rvoluția din 1989 a devenit club de noapte, modificat de mai multe ori, pentru ca în anul 2003, SC Mamaia SA să vândă clădirea pentru 150.000 de euro! Un an mai târziu, a fost vândut și terenul aferent de către Primăria Constanța, cu 23 de euro/mp. Cumpărători au fost Dorin Cocoș, Petrache, Bitner. 

Contractul de vânzare-cumpărare al castelului a fost anulat prin decizie definitivă în martie 2022 iar monumentul istoric revine în patrimoniul statului. Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre a fost condamnat pentru tranzacționarea terenului. Ceilalți au scăpat nevătămați. 

Conacul Filipescu de lângă București

O altă proprietate a Reginei Maria a ajuns în proprietatea unui afacerist controversat. Conacul Filipescu și moșia regală de la Copăceni, județul Ilfov, făcută cadou Reginei Maria de fostul mareșal al Palatului Regal, Gheorghe Emanuel Filipescu, face parte din ansamblul imobiliar Green Day, al afaceristului Dumitru Bucșaru, un apropiat al cuplului Udrea-Cocoș. DNA l-a acuzat cu un dosar legat de complexul Green Day.

Moșia regală Copăceni a fost administrat de Întreprinderea Serelor 1 Decembrie în perioada comunistă, care producea celebrele sucuri Brifcor și Pepsi, transformată după Revoluție în serele Comaico. Acestea au fost desființate iar, în 1997, Dumitru Bucșaru a cumpărat mai multe suprafețe de teren, pentru ca în 2006 să achiziționeze toată societatea. Valoarea totală se ridică la 17 milioane de euro pentru 120 de hectare de teren, plus clădiri, inclusiv conacul monument istoric Filipescu. Între timp, ansamblul Green City a intrat în insolvență.

Politicienii iau cu japca bogățiile României

 

 

×