Odată cu demisia Guvernului Ponta și cu implicarea președintelui Klaus Iohannis în desemnarea viitorului cabinet, unii liberali au sperat ca mișcarea de pe scena politică să le asigure intrarea la guvernare. În laboratoarele PNL, aripa PDL-istă a partidului a dat startul listelor cu posibili specialiști pregătiți pentru viitorul Guvern.
Deși în discuțiile informale pe care Alina Gorghiu le-a avut cu liberalii, aceasta le-a trans- mis răspicat că nu se intră la guvernare decât după alegerile din 2016, în urma unui vot popular, însă anii de opoziție și-au pus amprenta pe setea de putere a unora. Astfel, surse liberale spun că deja în Mo- drogan sunt pregătite liste cu cei care ar urma să ia locul persoa-nelor numite de PSD, din eșa- loanele doi și trei ale Guvernului.
Bătălia pentru influență
Aceleași surse mai spun că există și un plan de rezervă în cazul în care Dacian Cioloș nu este de acord cu numiri politice, și anume impunerea unor speci-aliști apropiați partidului, însă fără carnet de membru. După prima rundă de discuții dintre liderii PNL și Dacian Cioloș, copreședintele Alina Gorghiu a declarat că nu s-au discutat nume de miniștri din viitorul cabinet, în schimb liberalii au cerut depolitizarea administra-ției. „E foarte greu ca un cabinet de tehnocrați să facă față unui aparat de stat plin de pesediști, de sus până jos. Premisa pe care a expus-o (Dacian Cioloș – n.r.) a fost una foarte clară, miniștrii domniei sale vor fi oameni care nu au carnet de partid, vor fi specialiști”, a spus Gorghiu. În timp ce liberalii vor să-și pună oamenii în eșaloanele doi și trei de la putere, precum și în instituţiile des- centralizate, social-de-mocraţii nu și-au ascuns temerile că ar putea urma o epurare a celor pe care i-au proptit în funcţii după 2012. „Cred că Dacian Cioloș are două variante: varianta în care cedează la presiuni, nu din partea noastră, să schimbe de dragul schimbării (...) sau vari-anta corectă și echilibrată în care asigură funcţionarea insti-tuţiilor statului și implemen-tează programul de gu-vernare”, a spus Liviu Dragnea după întâlnirea cu premierul desemnat. O preocupare asemănătoare are și Kelemen Hunor, în condiţiile în care oamenii UDMR din diverse instituţii au rămas în funcţii după retragerea Uniunii de la guvernare pentru ca aceasta să facă o opoziţie „binevoitoare” la Guvernul Ponta. În schimb, Kelemen nu ar vrea să-l vadă de Bogdan Aurescu în noul Executiv, acesta având recent un schimb dur de replici cu autorităţile maghiare pe tema refugiaţilor. „El a candidat pe listele PSD-ului la alegeri. Poate nu a plătit cotizaţia la zi, dar să spuneţi despre Bogdan Aurescu că este tehnocrat este o exagerare. Puteţi să spuneţi că este un diplomat bun, că este un ministru de Externe, din punctul dumneavoastră de vedere, acceptabil, dar să spu- neţi că este tehnocrat e cam exagerat”, a comentat președin-tele UDMR.
Până la sfârșitul acestei săptămâni, Dacian Cioloș își va creiona lista de miniștri și programul gu- vernamental cu care se va duce din nou în fața liderilor politici pentru a doua rundă de discuții, cu numele miniştrilor în faţă.