x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ponta: Băsescu va ajunge la închisoare

Ponta: Băsescu va ajunge la închisoare

de Gabriela Antoniu    |    14 Apr 2014   •   20:47
Ponta: Băsescu va ajunge la închisoare
Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Ameninţările şefului statului sunt fără precedent şi premierul cere un răspuns foarte clar din partea Justiţiei şi a Parlamentului României
În interviul de duminică seara de la Realitatea TV, întins până la o oră la care multe emisiuni au semnul interzis, preşedintele Traian Băsescu a ameninţat-o nu numai pe Gabriela Vrânceanu Firea, ci şi pe premierul Victor Ponta, ameninţări pe care le-a alternat cu atacuri şi jigniri la adresa unor politicieni de la Putere şi din Opoziţie.

Primul care a intrat în malaxorul lui Băsescu a fost Victor Ponta după ce moderatorul l-a întrebat pe şeful statului cum comentează declaraţiile premierului că, după alegerile prezidenţiale, se va face dreptate pentru fostul şef al CJ Argeş, Constantin Nicolescu. “Cred că, dacă ar încerca să facă dreptate după mintea domniei sale, cred că ar deveni imediat coleg de apartament cu Adrian Năstase. Eu nu cred că vreun procuror în România ar tolera intervenţia preşedintelui sau a primului ministru în dosare, sau un judecător. Eu cred că ar deveni coleg de cameră cu Adrian Năstase foarte repede, pentru o astfel de încercare”, a spus Băsescu. Şeful statului a continuat susţinând că din punctul de vedere al imaginii lui Victor Ponta în străinătate ar fi “o mare problemă” ca acesta să ajungă preşedintele ţării, sugerându-le românilor să nu-l voteze dacă va candida. “Sper ca românii să-şi dea seama cât e de important şi i-aş ruga foarte mult să mă creadă că, în zi de sărbătoare nu fac decât să le spun un adevăr, ar fi o dramă pentru România ca Victor Viorel (Ponta – n.r.) să ajungă preşedintele acestei ţări, pentru că nu are credibilitate”, a declarat Băsescu.

“Nu am nici un fel de teamă”
În replică, premierul Ponta a declarat că nu-l interesează declaraţiile lui Băsescu: “Dacă îmi era frică de ameninţările domnului Băsescu... sunt supus acestor ameninţări de foarte mulţi ani. Nu mă interesează”. “Nu doar că nu mă interesează, dar sunt absolut convins că în închisoare va ajunge Traian Băsescu. Eu, care ştiu că am respectat întotdeuna legea, nu am niciun fel de teamă”, a mai spus premierul. El a precizat că, în opinia sa, acţiunea lui Traian Băsescu de ameninţare a familiei unui senator, respectiv Gabriela Firea, care face parte dintr-o comisie de anchetă, este fără precedent şi trebuie să primească un răspuns foarte clar din partea Justiţiei şi a Parlamentului României. Ponta a spus că va semna personal plângerea penală împotriva lui Băsescu privind acuzarea acestuia de ameninţare şi şantaj la adresa Gabrielei Firea. Premierul a mai spus că Băsescu va fi chemat “în decembrie” la Parchet în urma acestei plângeri penale. “Celelalte persoane pot să răspundă în faţa legii până în decembrie, domnul Băsescu din decembrie încolo va trebui şi va răspunde în faţa legii. Domnia-sa, fiind un corupt comunist şi securist, îşi permite să spună de alţii”, a spus Ponta.

Noi dezvăluiri în cazul Nana
În opinia sa, este foarte clar că s-au încălcat mai multe legi civile şi penale în ceea ce priveşte achiziţia terenurilor de la Nana din moment ce Parchetul a deschis un dosar. “Eu am spus că e vorba de spălare de bani şi de spălare a unor proprietăţi pe care domnul Băsescu le avea de mult şi pe care acum, pe final de mandat, încearcă şi le albească, să le treacă oarecum legal”, a adăugat Ponta. El a precizat că vor mai apărea şi alte elemente în cazul Nana, legate de solicitările Comisiei parlamentare de anchetă către ANAF sau Oficiul Naţional de Prevenire şi de Combatere a Spălării Banilor.

După ce l-a ameninţat pe Ponta, Băsescu l-a jignit pe vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul de Interne, organizator al alegerilor europarlamentare şi prezidenţiale din acest an. Şeful statului a fost întrebat dacă are încredere ca Gabriel Oprea să organizeze aceste alegeri. “Oprea va fi un lacheu al lui Ponta, ce îi va cere Ponta să facă, aia va face, să fie clar. M-am convins de asta în câteva situaţii. Deci, Oprea va executa ordinele, aşa cum le-a executat când a fost şi în alte alianţe. (…) Dacă Ponta îi va cere să fure, va încerca să fure. Numai că nu e la fel de uşor de furat ca la referendum sau la alegerile prezidenţiale din 2009, pentru că nu mai este un singur reprezentat al opoziţei în secţiile de votare”, a spus Băsescu.

“Băsescu Traian rămâne un mincinos notoriu”
“Băsescu Traian a apărut aseară, plin de tupeu, la un post de televiziune afirmând că mi-am turnat rudele la Securitate. Precizez, încă o dată, că această afirmaţie este o minciună – aşa cum rezultă din documentele oficiale din dosarul de la CNSAS, dar mai ales din concluzia deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pentru ca toată lumea să ştie: eu nu am cunoscut faptul că una dintre verişoarele mele a fugit din România şi, ca atare, nu aveam cum să «o torn» la Securitate. Am aflat de fuga ei la un an după plecare, atunci când am fost chestionat de directorul general al Întreprinderii de Comerţ Exterior Vitrocim. Deci, Băsescu Traian rămâne un mincinos notoriu”, a reacţionat ieri Dan Voiculescu pe blogul personal la declaraţiile şefului statului de la Realitatea TV.

Calul troian de la Traian
Traian Băsescu a afirmat la Realitatea TV că dacă ar fi să aleagă un candidat la prezidenţiale din partea PSD ar opta pentru Mircea Geoană “pentru că este un om care ştie jocul Americii, îl înţelege”. Opţiunea lui Băsescu este văzută însă de Mircea Geonă ca un dar otrăvit. “Toată lumea ştie ce au păţit cei care s-au bucurat atunci când au primit în dar Calul Troian. Iar atunci când Calul Troian vine de la Traian, ştii exact la ce să te aştepţi. Asta cu atât mai mult cu cât un asemenea dar vine de la un om care spune, culmea, că el a fost furat la alegerile din 2009, în condiţiile în care o ţară întreagă ştie că Traian Băsescu a pierdut alegerile din România”, a scris Geoană pe Facebook. El a adăugat că structurile democratice ale partidului vor decide candidatul PSD la prezidenţiale, şi nu Traian Bşsescu. “Actualul preşedinte crede că va mai juca un rol în alegerea viitorului preşedinte. Este o aroganţă şi o sfidare la adresa milioanelor de cetăţeni români pentru că ei sunt cei care îl vor alege pe şeful statului, nu Traian Băsescu. Cei peste 5,2 milioane de români care m-au votat în 2009 au ales un altfel de preşedinte. Un preşedinte care vine cu un proiect de ţară”, a susţinut Geoană.

Blaga îi aduce aminte că e Săptămâna mare
Liderul PDL, Vasile Blaga, l-a sfătuit ieri pe Traian Băsescu ca măcar în Săptămâna mare să nu mai mintă. “Măcar în Săptămâna Mare domnul preşedinte ar trebui să nu mai spună neadevăruri. Am înţeles că încă este supărat că doamna Udrea a pierdut la Convenţie, dar a făcut partid”, a spus Blaga. El a susţinut totodată că oamenii din conducerea PDL sunt extrem de tineri. “Vicepreşedinţii nu au fost nici membri ai Partidului Comunist, nici ai FSN-ului, pe când domnia sa a fost şi a spus-o chiar într-o reuniune la ultima întâlnire, de fapt din 2004, cu domnul Năstase: «Ce mare păcat că românii trebuie să aleagă între doi comunişti» şi avea dreptate. A spus-o dânsul, nu o spun eu”, a mai spus Blaga. Reacţia acestuia vine după ce şeful statului a afirmat la Realitatea TV că Blaga este reprezentantul filonului fesenist din PDL. “În interiorul PDL a prins filonul fesenist pe care l-am ştiut întotdeauna. Vasile Blaga este exponentul acestui filon, ei sunt oamenii care au plecat din FSN şi acum gândesc la fel.” Băsescu a mai spus că Blaga a îndepărtat din partid toţi oamenii care au susţinut moţiunea Macovei şi moţiunea Udrea la ultimul congres al PDL. “Monica Macovei a făcut frumos, au acceptat-o, dar toţi oamenii de pe moţiunea Macovei au fost îndepărtaţi din PDL”, a mai spus Băsescu.

×